01 mai 2017 | 09:30

Remote desktop: Cum îți accesezi computerul de acasă de pe telefonul cu iOS sau Android

TUTORIALE
Remote desktop: Cum îți accesezi computerul de acasă de pe telefonul cu iOS sau Android

Conceptul de remote desktop face referire la accesarea unui PC de la distanță, iar de ceva timp, poți face asta și de pe mobil.

Cea mai mare parte a activității online la această oră o desfășurăm de pe smartphone. Asta înseamnă că PC-urile au ajuns pe planul al doilea, un detaliu care este responsabil și de vânzările aflate în continuă scădere din această piață. Există însă situații în care s-ar putea să ai nevoie de un fișier de acasă sau de o informație scurtă dintr-un document.

Cea mai rapidă cale prin care poți rezolva problema este să inițiezi o conexiune remote desktop între smartphone și PC sau Mac. Cum era de așteptat, într-un scenariu atât de comun, există surprinzător de multe unelte care facilitează procesul. Mai jos vom detalia una gratuită care funcționează surprinzător de bine și oferă un grad sporit de securitate a conexiunii. Chrome Remote Desktop Pin

Chrome Remote Desktop pentru Windows, Mac, Linux, Android și iPhone

Google Chrome poate fi folosit într-o varietate foarte mare de scenarii, dar o funcție nu foarte evidentă este cea de remote desktop. Funcția lansată în urmă cu câțiva ani este complet gratuită, cross-platform și, din experimentele mele, nu are nevoie de o conexiune foarte rapidă la internet pentru a-și face treaba. Este suficient să-l configurezi pe Windows, Mac sau Linux, iar pe mobile să-ți instalezi aplicația de Android sau iOS folosind linkurile subliniate de Google Play sau Apple AppStore.

Singura problemă pe care am găsit-o legată de Chrome Remote Desktop este că ești nevoit să fii utilizator de Chrome. Având în vedere că cei mai mulți dintre noi folosesc browserul Google, acesta nu este neapărat un handicap, dar e un detaliu ce trebuie menționat.

Pentru a te pune în mișcare, în primul rând ai nevoie de extensia omonimă din Chrome Web Store. Practic, începi prin a instala Chrome Remote Desktop folosind acest link. Instalarea durează doar câteva secunde, iar după aceea, ar trebui să apară o icoană în plus când faci click în bara de bookmark-uri pe primul butonul din stânga sus – APPS. Prima oară când faci click pe acea icoană, vei avea un buton marcat Enable Remote Connections. Fă click pe el și descarcă micuțul utilitar pe care vei fi nevoit să-l instalezi pe sistem pentru inițierea conexiunilor de la distanță. Procesul este destul de intuitiv, iar Google te va ghida la fiecare pas. La final, poți reveni în Chrome Remote Desktop pentru a-ți defini un cod PIN de 6 cifre pe care îl vei folosi la autentificarea de la distanță. Ideal ar fi să nu pui ceva foarte simplu, dar este decizia ta.

Google Chrome Remote Desktop

Cu un singur click, în orice moment, poți dezactiva posibilitatea unui dispozitiv să se conecteze la sistemul sau sistemele tale. Ca o notă de fundal, respectivul PIN este de fapt al doilea nivel de autentificare. Primul este contul tău Google. În orice fereastră de Chrome sau în aplicația Chrome Remote Desktop pentru mobil, pentru a-ți accesa sistemul de acasă sau laptopul lăsat la birou trebuie să autentifici cu adresa de Gmail pe care o folosești în Chrome. În cazul în care nu era evident din descrierea de mai sus, nu poți instala, configura și activa Chrome Remote Desktop de la distanță. Acești pași trebuie urrmați în prealabil.

Chrome Remote Desktop iOS

Pentru a te conecta la un PC sau Mac de pe iPhone sau Android cu Chrome Remote Desktop, întâi trebuie să-ți instalezi utilitarul din Google Play sau Apple AppStore. La prima pornire vei fi nevoit să te autentifici cu numele de utilizator și adresa Google. Imediat îți vor apărea în listă sistemele sau sistemul pe care ai activat Remote Desktop. Faci click pe numele oricăruia dintre ele, tastezi codul PIN definit anterior și ar trebui ca în câteva momente să poți interacționa cu acel PC ca și cum ai fi în fața lui. Când ți-ai terminat treaba, apasă în partea de jos a ferestrei pe Stop Sharing sau închide pur și simplu aplicația. TeamViewer - tot ce trebuie să știți pentru a controla PC-ul la distanță

TeamViewer este o alternativă bună la Chrome Remote Desktop

Dacă nu ești utilizator de Chrome, poți în orice moment să apelezi la TeamViewer, una dintre cele mai vechi aplicații de Remote Desktop. Personal, folosesc TeamViewer când mă conectez la alte persoane și soluția celor de la Google pentru interacțiunea cu sistemul personal. Problema este că, după ce inițiezi foarte multe conexiuni către ID-uri diferite cu Team Viewer, s-ar putea să fii nevoit să cumperi programul, iar cea mai ieftină versiune costă 2259 lei, aproximativ 500 euro. Chrome Remote Desktop este gratuit și, cel mai probabil, va rămâne așa pentru totdeauna.

Instalarea TeamViewer este una cât se poate de facilă și se inițiază de pe site-ul TeamViewer.com. Pe mobile, TeamViewer poate fi descărcat gratuit din Google Play și Apple AppStore.  Când ai pornit prima oară TeamViewer pe PC sau Mac, vei avea afișate un ID și o parolă. ID-ul rămâne constant, parola se schimbă la fiecare pornire a programului. Pentru a defini o parolă unică pe care să o știi doar tu, din meniul aplicației, la secțiunea Connections, trebuie să rulezi asistentul de configurare Setup Unattended Access. Tot de acolo îți poți crea și un cont căruia să-i atașezi mai multe sisteme pe care le accesezi în mod regulat de la distanță. Nu rămâne decât să introduci ID-ul și parola de pe PC sau Mac în aplicația TeamViewer de mobil. Opțional, te poți autentifica cu numele de utilizator și parola contului tău de TeamViewer, dacă ți-ai creat unul. Mai multe secrete despre utilizarea TeamViewer am detaliat în acest material – TeamViewer – tot ce trebuie să știi pentru a controla PC-ul la distanță și nu numai.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele