04 oct. 2017 | 13:28

Premiul Nobel pentru Chimie 2017: cercetarea care ne arată funcționarea moleculelor

ACTUALITATE
Premiul Nobel pentru Chimie 2017: cercetarea care ne arată funcționarea moleculelor

Premiul Nobel pentru Chimie 2017 merge către Jacques Dubochet, Joachim Frank și Richard Henderson, pentru descoperirile care ajută și domeniul medical.

Cei trei au fost laureați pentru dezvoltarea microscopiei crioelectronice și determinarea structurii de înaltă rezoluție a biomoleculelor în soluție. Lucrarea efectuată de cercetători a permis oamenilor de știință să înghețe biomoleculele, să privească structurile și procesele în care sunt implicate.

Dezvoltarea microscopiei crioelectronice a căpătat o importanță crucială pentru multe domenii de cercetare, în special pentru cel medical, odată cu virusul Zika, care provoacă leziuni cerebrale la nou-născuți. Capacitatea de a îngheța moleculele și de a le surprinde în imagini ajută la studierea proceselor care se derulează în interiorul acestora. Această lucrare a primit o serie de laude și aprecieri din comunitatea științifică. Richard Henderson a primit anul trecut medalia Copley a Societății Regale, cel mai vechi premiu științific din lume.

Imaginea de mai jos arată puterea tehnologiei aplicate în chimie. Microscopia crioelectronică a permis obținerea unei rezoluții fără precedent.

premiu nobel chimie 2017

Televiziunea suedeză l-a pus pe Joachim Frank să explice utilitatea tehnicii sale. „Utilizarea practică este imensă. Dar este nevoie de timp pentru ca cercetarea să aibă impact asupra medicației”, a explicat Frank. El mai spune și că nu se aștepta să câștige un premiu Nobel și că șansele erau minuscule, dat fiind că există atât de multe inovații și evoluții.

[related]

Americanii s-au descurcat destul de bine în acest an. Șapte din cele nouă premii științifice au fost trimise cercetătorilor din Statele Unite. Jacques Dubochet este totuși de la Universitatea Lausanne din Elveția, în timp ce Richard Henderson este scoțian și lucrează la Laboratorul de Biologie Moleculară MRC din Cambridge, Marea Britanie. S-ar părea că anul acesta a fost dedicat bărbaților: nouă premii din nouă au fost câștigate de oameni de știință de sex masculin.

Cine a câștigat premiul Nobel pentru Chimie în 2016

În 2016, Premiul Nobel pentru Chimie le-a fost acordat cercetătorilo Jean-Pierre Sauvage, sir Fraser Stoddart şi Bernard Feringa pentru proiectarea şi sintetizarea maşinăriilor moleculare, fiind cea mai mică mașinărie din lume. Trioul a dezvoltat mașinării moleculare, care în prezent sunt de mii de ori mai subțiri decât firul de păr.

Maşinăria dezvoltată de Sauvage, Stoddart şi Feringa este utilizată utilizată de cercetători din întreaga lume, care dezvoltă creații avansate. Unul dintre cele mai uitmitoare exemple este robotul molecular care se poate prinde şi poate conecta aminoacizii, construit în 2013.

Dezvoltarea tehnologiei computaţionale demonstrează modul în care miniaturizarea tehnologiei (sau nanotehnologia) poate duce la o revoluţie. Laureaţii Premiului Nobel în Chimie din 2016 au miniaturizat maşini şi au împins astfel domeniul chimiei către o nouă dimensiune. Bernard Feringa a fost primul care a dezvoltat un motor molecular; în 1999 și a reuşit să facă o pală de rotor moleculară să se rotească continuu în aceeaşi direcţie.

Jean-Pierre Sauvage este profesor emeritus în cadrul Universităţii din Strasbourg şi director de cercetare emeritus la Centrul Naţional pentru Cercetări Ştiinţifice din Franţa. Sir Fraser Stoddart face parte din Consiliul de Administraţie al profesorilor de chimie din cadrul Northwestern University, Evanston, SUA, iar Bernard L. Feringa  este profesor în chimie organică la Universitatea din Groningen, Olanda.

Chimia a fost cel mai important domeniu pentru lucrările proprii a lui Alfred Nobel. Dezvoltarea invențiilor sale, precum și procesele industriale pe care le-a folosit, s-au bazat pe cunoașterea chimică. Chimia a fost cea de-a doua zonă de premiere pe care Nobel a menționat-o în testamentul său. Premiul Nobel pentru Chimie este acordat de Academia Regală de Științe a Suediei, Stockholm, Suedia.

Premiul Nobel pentru Chimie este al treilea din seria distincțiilor. Pe 5 octombrie va fi anunțat Premiul Nobel pentru Literatură. Aici poți vedea premiul Nobel pentru Fizică și premiul Nobel pentru Medicină