Filmul „Marița” îți arată de ce e frumos să fii român
„Marița” e lansat de ziua națională a României. Este, totodată, un lungmetraj pe care nu îl vom uita prea curând. Acesta marchează debutul lui Cristi Iftime și îi are ca actori pe Adrian Titieni şi Alexandru Potocean în rolurile principale, filmul te va smulge din orice făceai și îți va arăta cu nostalgie că nu este atât de rău să fii român.
Cu o imagine semnată de Luchian Ciobanu, filmul îi are în distribuţie pe actorii Adrian Titieni, Alexandru Potocean, Lucian Iftime, Victoria Cociaş, Andrei Huţuleac, Bogdan Dumitrache şi Ana Ciontea.
Scenariul a fost scris de Iftime pe vremea când era în anul II la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică. Este o producție cu un buget redus, făcută între prieteni, iar acest lucru răzbate dincolo de ecran, unde poți aprecia chimia firească a actorilor. Filmările au fost realizate în Cluj-Napoca, Dej, Pasul Tihuța și un sat din Vatra Dornei, în toiul iernii.
„Marița” îl are în centru pe Costi, care alege să îl viziteze, în ajunul sărbătorilor și în urma problemelor din relația sa de cuplu, pe tatăl lui, Sandu. Împreună, cei doi ajung să se întâlnească cu restul familiei şi, după un drum lung, petrec o seară în care deapănă amintiri. Acest road-movie surprinde momentul fragil de trecere, în care fiul trebuie să se despartă de tată.
Pe parcurs, spectatorii se familiarizează atât de mult cu Sandu și cu toate poveștile lui despre dezmățuri, încât la final le este greu să se despartă, la rândul lor, de acesta.
Titlul filmului este dat de mașina lui Sandu. Este acea Dacie albă, pe care am văzut-o cu toții în copilărie, care nu mai funcționează bine, dar de dragul perioadei ei de glorie – și poate și a posesorului – încă este folosită cu încăpățânare. La un moment dat, unul din ștergătoarele ei pică, iar excursia este întreruptă pentru puțin timp. Detaliul savuros din spatele acestei scene este că a fost accidentală. „Am vorbit cu actorii că dacă pică ștergătorul să nu oprească dubla, să integreze acel accident, pentru că e benefic pentru film”, a spus Iftime.
Filmul de care să te bucuri în timp ce sărbătorești ziua națională
Actorii au parte de câteva momente de improvizație, deși nu foarte multe. Acestea au adăugat un umor nepretențios și autentic filmului, care l-a adus mai aproape de noi și de zona realității. Un exemplu ar fi atunci când unul din frații lui Costi cere explicații pentru o glumă pe care a făcut-o tatăl lor și toți râd de el.
Sandu este prototipul bufonului. El nu se sfiește să le prezinte fiilor poveștile sale din tinerețe, cu iubiri trecătoare și aventuri pasionale. Când se simte judecat, aproape dintr-un reflex, spune că lui i-a plăcut foarte mult viața. Repetă această frază atât de des, încât devine laitmotivul său. Este un Don Juan pensionat, care ține foarte mult la timbrele și la mașina lui. Dincolo de glumele sale însă, se odihnesc o tristețe și o singurătate nespuse, care contrastează dureros cu atmosfera de Crăciun.
„Mariţa” a câştigat, la Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary 2017, Premiul Juriului FEDEORA pentru cel mai bun lungmetraj din competiţia „East of the West”. Filmul a primit şi Trofeul Anonimul, la ediţia de anul acesta a festivalului de la Sfântu Gheorghe.
Scenariul a fost scris de Anca Buja şi Cristi Iftime, montajul a fost realizat de Dragoş Apetri, designer de costume Alexandra Alma Ungureanu, machiajul Maria Andreescu, scenografia Mălina Ionescu iar sunetul a fost semnat de Dan-Ştefan Rucăreanu, Alexandru Dumitru şi Florin Tăbăcaru. Producători Ada Solomon şi Radu Stancu.
Producţia va fi distribuită în cinematografele din toată ţara de microFILM. Va rula în 19 orașe din țară, începând de pe 1 decembrie.