30 oct. 2017 | 21:00

Sonda spațială Juno dezvăluie noi mistere ale lui Jupiter

ACTUALITATE
Sonda spațială Juno dezvăluie noi mistere ale lui Jupiter

De când a stabilit o orbită în jurul lui Jupiter în iulie 2016, Juno a trimis informații vitale despre atmosfera gigantului de gaze, câmpul magnetic și modelele meteorologice. Sonda a reușit să ofere cel mai detaliat aspect până în prezent al interiorului planetei

Aceste descoperiri au fost împărtășite miercuri, 18 octombrie, la cea de-a 48-a întâlnire a Diviziei de Științe Planetare a Societății Americane de Astronomie din Provo.  Dungile colorate în portocaliu, maro și alb sunt rezultatul compoziției atmosferice a lui Jupiter, care este în mare parte alcătuită din hidrogen și heliu, dar conține și cristale de amoniac și compuși care-și schimbă culoarea atunci când sunt expuși la Soare.

Până acum, cercetătorii nu știau dacă aceste benzi sunt sau nu limitate la un strat superficial al atmosferei sau ajung adânc în interiorul planetei. Pe baza descoperirilor, echipa a concluzionat că gazul bogat în hidrogen curge asimetric pe planetă. O altă descoperire interesantă a fost câmpul gravitațional al lui Jupiter, care variază în funcție de adâncime, ceea ce indică faptul că materialul curge până la 3.000 de km.

În combinație cu informațiile obținute anterior s-a constata că nucleul lui Jupiter este mic și slab definit. Modelele anterioare susțineau că straturile exterioare sunt gazoase, în timp ce cele interioare sunt formate din hidrogen metalic și un nucleu stâncos.

Bineînțeles, este nevoie de un flux mai mare de date pentru a evidenția cât de puternic este fluxul de gaze la diferite adâncimi, ceea ce ar putea rezolva problema structurii interioare a lui Jupiter. De asemenea, cercetătorii vor să facă abuz de informațiile primite de la Juno pentru a afla cât de departe se extinde Marele Spot Roșu în atmosferă.

Această furtună anticiclon, care a fost reperată prima dată în secolul al XVII, este cea mai renumită caracteristică a lui Jupiter. Pe lângă faptul că este suficient de mare pentru a înghiți Pământul, viteza vântului poate ajunge la marginile sale până la 120 kilometri pe secundă.

Alte surprize pe care Juno le-a dezvăluit de când a intrat pe orbită în jurul lui Jupiter includ grupurile de cicloane situate la fiecare pol. Acestea au fost vizibile pentru instrumentele sondei atât în ​​lungimile de undă vizibile, cât și în cele infraroșii, deoarece a făcut prima manevră în jurul planetei, trecând de la pol la pol.

Deoarece Juno este prima sondă spațială din istorie care a orbitat planeta în acest fel, aceste furtuni au fost anterior necunoscute oamenilor de știință. În total, Juno a văzut opt ​​furtuni ciclonice în jurul polului nordic și cinci în jurul polului sudic.

După ce misiunea va fi finalizată în februarie 2018, când sonda se prăbușește în atmosfera lui Jupiter, oamenii de știință ar putea să cerceteze toate datele pe care le-a obținut, sperând să rezolve eventualele mistere din sistemul solar cel mai mare și cel mai mare planetă masivă.