Hubble a descoperit o planetă unde ninge cu zăpadă metalică
Precipitațiile de pe Pământ pot fi uneori enervante, dar fac parte din ecosistemul care ajută planeta să fie și să rămână locuibilă. Unele substanțe care cad pe alte planete sau luni sunt mult mai neplăcute. De exemplu, pe Venus plouă cu acid sulfuric, iar pe Titan cu metan. Însă NASA a descoperit cu ajutorul lui Hubble un nou tip de vreme: pe Kepler-13Ab cade un fel de zăpadă de metal.
NASA a făcut această descoperire cu Hubble, un telescop mai vechi de un sfert de secol, dar este încă cel mai bun telescop pe care îl avem. Kepler-13Ab este o exoplanetă colosală, situată la 1.730 de ani lumină distanță. Este, de asemenea, un membru al unei grupe comune de giganți de gaz, cunoscuți sub numele de „Jupiter fierbinte”. Asta înseamnă că orbita este foarte aproape de steaua gazdă.
Hubble a dezvăluit mai multe detalii despre compoziția lui Kepler-13Ab în timpul acestui proces. În primul rând, Kepler-13Ab este blocată mereu cu o parte spre steaua gazdă. Adică, pe o parte a planetei este mereu zi, în timp pe cealaltă parte a ei este mereu noapte.
Temperatura atmosferei lui Kepler-13Ab devine, de asemenea, mai rece la altitudine mai ridicată, ceea ce este opusul a ceea ce ar trebui să se întâmple. NASA spune că această proprietate neobișnuită este o consecință a modului în care oxidul de titan circulă în norii lui Kepler-13Ab. În mod normal, oxidul de titan (care este ingredientul activ în protecția solară) absoarbe căldura și o radiază în spațiu. Acest lucru face că atmosfera superioară să fie mai caldă. Oxidul de titan cade din nori ca „zăpada” solidă pe partea de noapte a planetei.