26 dec. 2017 | 10:58

Cum se întâmplă magia cristalelor de gheață în baloane și bule de săpun

VIDEO ȘTIINȚĂ

Cu toții am primit măcar o dată-n viață un glob clasic cu Moș Crăciun înconjurat de zăpadă, asta dacă agiți globul, însă există o alternativă mult mai cool și mai drăguță.

Atunci când bagi un balon într-un congelator la -20 de Grade Celsius, observi că se formează niște cristale de gheață la baza acestuia, crescând treptat până când balonul este acoperit complet. Fenomenul poate fi observat și atunci când te joci cu bule de săpun afară, iarna. Deși procesul este surprins de multe videoclipuri de pe YouTube, însă el nu avea nicio explicație științifică până acum.

Cercetătorii de la Virginia Tech din Blacksburg au explicat fizica din spatele fenomenului. pe măsură ce cristalele de gheață se formează la baza unei bule, schimbarea de la lichid la solid eliberează căldură. Această ”căldură latentă”, căldura absorbită sau eliberată într-o fază de tranziție, este prinsă în partea de jos a bulei.

Drept urmare, lichidul rămas de la baza bulei este mai cald și astfel are o tensiune superficială mai mică decât lichidul din partea superioară. Această nepotrivire creează curenți în fluid, determinând apa să curgă din zone mai calde în zone mai reci, un proces cunoscut sub numele de flux Marangoni.

Fluxul este atât de puternic, spune coautorul și inginerul Jonathan Boreyko, încât „distruge cristalele de gheață care cresc de la bază”. În cele din urma, cristalele de gheață cresc destul de mult încât să se blocheze în loc.

Procesul este atât de uimitor, cu cât aceste cristale de gheață pot fi capturate într-un glob, ca cele clasice cu Moș Crăciun înconjurat de zăpadă, dacă agiți globul. Partea bună e că e un cadou diferit și de care nu mulți știu. Bine, deocamdată.