05 oct. 2017 | 12:26

Teoria care îți arată cum a apărut viața pe Pământ

ACTUALITATE
Teoria care îți arată cum a apărut viața pe Pământ

„Cum a început viața pe Pământ?” este răspunsul pe care cercetătorii îl caută de secole. Acum, o nouă teorie pare să clarifice acest aspect. Meteoriții au declanșate acest proces.

Un nou studiu al Universității McMaster și al Institutului Planck sugerează că meteoriții care au căzut în bălțile calde, în primii au de viață ai Pământului, ar fi putut declanșa viața pe planeta noastră. Meteoriții au purtat elemente care au contribuit la formarea ARN-ului. Recent, o echipă de cercetători din Germania au adus completări semnificative acestei teme de interes general. Studiul publicat în Proceedings of The National of Science (PNAS), sugerează că dacă vrem să înțelegem viața de pe Pământ, de la începuturile ei, trebuie să dăm timpul cu miliarde de ani în urmă.

Viața a început într-un moment în care suprafața Pământului era într-o continuă schimbare, iar unii dintre meteoriții care cădeau pe suprafața planetei, au aterizat și în bălțile calde. Aceste roci spațiale purtau cu ele elemente care au ajutat mult dezvoltarea organismelor. Ele conțineau componente nucleotidice esențiale, care au format polimeri ARN.

„După cum arată studiul nostru, astronomia oferă o parte vitală a răspunsului. Detaliile despre modul în care s-a format sistemul nostru solar au consecințe directe asupra originii vieții pe Pământ”, a declarat Thomas Henning de la Institutul Max Planck pentru Astronomie, potrivit FuturismStudiul lor a clarificat totuși că aceste iazuri primordiale aveau mai multe șanse să conțină ingredientele care au declanșat viața pe Pământ, decât orificiile hidrotermale, așa cum sugerează o teorie foarte populară.

În mod evident, viața ar fi trebui să apară într-o perioadă dificilă din istoria geologică a acestei planete, când atmosfera nu era încă pe deplin formată. Acest lucru a fost crucial pentru formarea ARN-urilor care au învățat să se auto-replice, ceea ce a dus, în cele din urmă, la dezvoltarea ADN-ului. 

Dacă meteoriții au aterizat în iazurile de pe Pământ, este foarte posibil ca ele să fi răsturnat și alte părți ale sistemului solar timpuriu, deoarece meteoriții au fost mai des întâlniți în acea perioadă. Acest lucru sugerează posibilitatea ca ceea ce a declanșat viața pe Pământ să se fi putut întâmpla și pe alte planete, o teorie pe care pe care cercetătorii care au luat parte la acest studiu o vor analiza anul viitor. Originile vieții pe Pământ ne-ar putea ajuta să găsim urme ale vieții și pe alte planete.