Metoda inedită prin care știrile reale ajung în Coreea de Nord

Metoda inedită prin care știrile reale ajung în Coreea de Nord

Propaganda din Coreea de Nord este, mai nou, combătută cu stick-uri USB și baloane cu buletine de știri și documentare.

În vreme ce tensiunile dintre programele nucleare ale Phenianului și Statele Unite continuă, dezertorii regimului nord-coreean au început o campanie de informare a populației, sub numele „Flashdrive-uri pentru Libertate”. Cu ajutorul Fundației pentru Drepturile Omului din Statele Unite, ei au pornit o campanie de „inundare” a țării cu baloane și flashdrive-uri care conțin informații anti-propagandă. Planul este de a dărâma regimul din interior. Odată ce informațiile ajung la cetățeni, aceștia pot începe să judece realitatea prin alt filtru.

Strategiile militare și diplomatice nu au dat rezultate în trecut. Astfel, pentru a tempera amenințarea unui conflict nucalear, activiștii au găsit alte metode. Aproximativ 10.000 de flashdrive-uri au fost introduse pe ascuns în Coreea de Nord, potrivit lui Alex Gladstein, de la Fundația pentru Drepturile Omului. Până în 2018, aceștia vor să ajungă la 100.000.

„E un fel de a treia metodă, cea de a elibera mințile”, a explicat Gladstein. „Creem mici ferestre către lumea exterioră astfel încât nord-coreenii să ia decizii pentru ei înșiși legate de viața lor”.

În ultimele luni, atenția nord-coreenilor s-a mutat dinspre telenovele sud-coreene și videoclipurile muzicale ale lui Psy către știri și documentare. Acest lucru se datorează creșterii pieței libere specifice capitalismului. Astfel, au început să aibă capacitatea să pună la îndoială ideea adânc înrădăcinată că familia Kim ar fi menită să îi protejeze de lumea de afară. Proiectul „Flashdrive-uri pentru Libertate” a reușit să ofere, în total, populației material de citit cât pentru 48 de milioane de ore și 2 milioane de ore de film. Inițiativa a ajuns până acum la 1,1 milioane de oameni.

Operațiunea a început modest, în 2013. Pe atunci, baloane de hidrogen erau umplute cu DVD-uri, dolari și pliante și apoi erau lansate în aer. Metoda baloanelor este folosită în anotimpurile cu vânturi favorabile. Flashdrive-urile sunt însă un punct focal acum, din moment ce pot transmite mult mai multă informație.

Impactul campaniei flashdrive-urilor este greu de măsurat. Fundația pentru Drepturile Omului crede că, odată influențate elitele militare și de business ale Coreei de Nord, schimbarea va putea începe. „Guvernul nu poate face nimic cu informația, nu o poate manipula”, a spus Gladstein. „E un lucru foarte puternic”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Telegraph