Stephen Hawking spune că nu mai avem mult de trăit pe Pământ

Stephen Hawking spune că nu mai avem mult de trăit pe Pământ

Stephen Hawking mereu face previziuni fataliste legate de omenire. De data aceasta, nu a vorbit nici despre scenariul în care roboții ne distrug pe toți, nici despre extratereștri.

Hawking a spus, în cadrul unei conferințe la Universitatea Cambridge, că mai avem de supraviețuit în jur de 1.000 de ani pe Pământ, și că singura șansă să ne salvăm de extincție e să colonizăm alte părți ale Sistemului Solar. „Nu cred că vom mai supraviețui alți 1.000 de ani fără să plecăm de pe planeta noastră fragilă”.

Viitorul omenirii e o sursă constantă de îngrijorare pentru Hawking. Cât despre inteligența artificială, acesta a spus că va fi fie cel mai bun, fie cel mai rău lucru care i se va întâmpla vreodată omenirii. De asemenea, fizicianul crede că mult-visatele colonii pe Marte nu sunt o opțiune viabilă pentru următorii 100 de ani, așa că trebuie să avem grijă cu ce facem pe Terra.

Fără să luăm în calcul efectele devastatoare ale schimbărilor climatice, epidemiile provocate de rezistența la antibiotice și armele nucleare, Hawking crede că ne-am putea confrunta cu inamici cărora încă nu știm cum să le facem față. Anul trecut, astrofizicianul și-a pus numele pe lista membrilor unei coaliții care numără mai mult de 20.000 de cercetători, inclusiv Elon Musk și Steve Wozniak. Aceștia au cerut interzicerea dezvoltării armelor autonome, care pot acționa fără intervenție umană, tocmai din cauză că există un risc ca roboții să scape de sub control, potrivit Science Alert.

De asemenea, Hawking are multe în comun cu Elon Musk, dincolo de susținerea cu convingere a ideii că viitorul omenirii e în spațiu. Ambii cred că inteligențele artificiale reprezintă o amenințare serioasă. Desigur, roboții sunt perfect submisivi acum, dar ce se întâmplă dacă înlăturăm anumite restricții? Am avea de-a face cu un scenariu inspirat din „Westworld”?

Revenind la temerile legate de extratereștri: Hawking e mai convins ca niciodată că nu suntem singuri în Univers, dar îi e frică de faptul că, dacă extratereștrii ne găsesc, vor fi mult mai puternici decât noi și ne vor vedea ca pe un fel de bacterii. Poate că previziunile lui sună total înfricoșător, dar acesta a spus și că 2016 e un an bun pentru fizica teoretică. Acesta a îndemnat studenții să fie curioși și le-a spus că „oricât ar fi viața de dificilă, mereu există ceva la care puteți avea succes. Tot ce contează e să nu renunțați”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: