Guvernul britanic vrea să spioneze programele de chat WhatsApp și iMessage

Guvernul britanic vrea să spioneze programele de chat WhatsApp și iMessage

Un proiect de lege redactat de guvernul britanic țintește siguranța datelor din aplicațiile de chat WhatsApp și iMessage.

După ce a fost criticată de comitetele parlamentare, legea propusă de guvernul britanic a fost modificată, însă nu destul. Numită Investigatory Powers Bill (Legea Puterii Investigațiilor) include o clauză controversată, care forțează companiile de tehnologie să-și slăbească sistemele de siguranță a datelor atunci când serviciile secrete doresc aceasta.

Efectul acestui proiect de lege ar fi obligarea companiilor care dețin aceste aplicații de chat să elimine criptarea mesajelor trimise de către utilizatori, în acest fel dispărând sistemul care permite folosirea aplicațiilor WhatsApp și iMessage în siguranță.

După ce a fost criticat aspru în parlament, noul proiect de lege a fost modificat, eliminând clauza care forța companiile să dezctiveze sistemul de criptare al mesajelor, înlocuind-o cu una nouă care forțează invalidarea sistemelor de siguranță ”extra” pe care cele două aplicații le-ar fi adăugat peste cele standard. Criticii noului proiect de lege spun că și după recentele modificări, iMessage și WhatsApp vor putea fi în continuare accesate de serviciile secrete britanice prin anumite ”portițe de intrare”.

Proiectul de lege cere, de asemenea, ca operatorii de telefonie și servicii de Internet să arhiveze informațiile tuturor utilizatorilor său pentru un an întreg, iar acea informație să poată fi oricând accesată de guvernul britanic. Pentru a păstra un aer pasiv-agresiv, noua lege ar cere companiilor să anuleze măsurile de siguranță ale celor două aplicații de chat doar atunci atunci ar părea ”practic” s-o facă, termen care a debusolat mulți operatori de telefonie și Internet din Marea Britanie.

Pentru a păstra un aer de corectitudine, legea va permite companiilor de servicii online să le fie rambursate sumele de bani pe care acestea le pierd în momentul în care sistemul de criptare este dezactivat.

Proiectul de lege nu este problematic doar pentru că stârnește confuzie în Marea Britanie ci și pentru că intră în contradicție cu legile altor țări. Cum WhatsApp și iMessage sunt folosite pe întreg globul, legile britanice ar putea afecta sistemul de criptare al acestor aplicații pe întreg mapamondul, contrazicând legi precum cele din America.

E puțin probabil ca această lege să aibă efect, chiar și dacă va intra în vigoare, fără ca Apple și Facebook să nu dea în judecată guvernul britanic. Cum prima companie deja este într-un proces cu autoritățile americane, s-ar putea ca după terminarea procesului din America să treacă imediat la următorul, dar peste ocean.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: