Succesul Android în 2014 a fost imens: Peste un miliard de telefoane cu platforma Google

Succesul Android în 2014 a fost imens: Peste un miliard de telefoane cu platforma Google
Răzvan Băltărețu
Răzvan Băltărețu
14:28 30.01.2015

După veștile foarte bune pentru Apple, avem date despre câte telefoane cu Android s-au vândut în total în 2014.

Dacă în 2013 s-au vândut aproape un miliard de telefoane inteligente, în 2014 a fost rândul Android să doboare un record: un miliard de telefoane vândute cu acest sistem de operare. Desigur, succesul acesta este datorat în mare măsură faptului că multe telefoane sunt cel mult mid-range, destul de ieftine și livrate de zeci de producători. Per total, anul trecut s-au vândut aproape 1,3 miliarde de smartphone-uri.

Este clar că Google prin Android domină planeta, dar asta pentru că e vorba de un sistem de operare open source și funcționează pe dispozitive mai bine sau mai slab dotate. Totuși, ca producător ai acces la aplicațiile din Play Store doar dacă accepți aplicațiile Google. Amazon, spre exemplu, deși folosește Android are propriul magazin cu aplicații. La final de 2014, Android s-a regăsit într-o poziție dominantă, având 81,2% din piață, în creștere cu aproape 2%.

Cea mai mare creștere este, cum spuneam și la început, la Apple. Și-a crescut vânzările cu circa 25%, livrând 193 de telefoane iPhone. Totodată, în 2014 a lansat primul dispozitiv de tip phablet. Per total, Apple are 15% din piață și, în ceea ce privește lupta cu următorul cel mai bine clasat rival, este la o egalitate relativă cu Samsung în ceea ce privește vânzările, potrivit Android Police.

cate telefoane s-au vandut in 2014

Totuși, pe piață mai sunt și alții, nu doar Apple și Google. Astfel, Microsoft, indirect, a reușit să livreze în 2014 38,8 milioane de telefoane cu Windows Phone. Tot în 2014 a cumpărat și Nokia, iar telefoanele Lumia sunt cele mai de succes cu această platformă. De la finalul anului trecut, Microsoft Lumia este noua gamă. Cota de piață este însă la doar 3%, în ciuda numărului destul de mare de unități ajunse pe piață. Cât despre restul, iar aici intră BlackBerry OS 10, Firefox OS, Ubuntu Touch și altele, acestea sunt la categoria Alții cu doar 0,7% din piață.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI