Premieră pentru știință: Misiunea Dawn ne-ar putea dezvălui istoria Sistemului Solar

Premieră pentru știință: Misiunea Dawn ne-ar putea dezvălui istoria Sistemului Solar

După şapte ani de călătorie prin spaţiu, sonda Dawn a ajuns la destinaţie: protoplaneta Ceres. Aceasta este misiunea NASA de a identifica originile Sistemului Solar.

Sonda va rămâne pe orbita Ceres cel puțin 16 luni, cât este programată misiunea, dar nici nu se va mai întoarce pe Pământ, pentru că nu mai are suficient combustibil. Aceasta va furniza informaţii valoroase pentru înțelegerea originilor Sistemului Solar, format în urmă cu 4,6 miliarde de ani.

„Studierea lui Ceres ne permite să studiem, cu adevărat, istoria spaţiului, iar datele colectate de sonda Dawn ar putea duce la descoperiri importante în ceea ce priveşte formarea Sistemului Solar”, a declarat Jim Green, directorul departamentului de ştiinţe planetare de la NASA, în conferinţa de presă dedicată evenimentului. Ceres este cel mai mare corp ceresc din centura de asteroizi din Sistemul Solar, aflată între orbitele planetelor Marte şi Jupiter.

Cât timp va sta pe orbita acestuia, sonda Dawn va cartografia și centura de asteroizi. Mai mult, Dawn va cartografia Ceres folosind un spectrometru cu infraroșu și va genera hărți 3D pentru a le fi mai ușor cercetătorilor să-i studieze geologia. Sonda va mai colecta și informații privind compoziția atmosferei pe care Ceres o are, scrie The Guardian.

Ceres este considerată o capsulă a timpului şi este format din aceleaşi părţi care au ajutat formarea planetelor mai mari. Găsirea unor răspunsuri ar putea spune multe despre istoria noastră. Două întrebări majore la care cercetările ar putea răspunde sunt dacă există un ocean de apă lichidă dedesubtul suprafaţei superficiale şi ce cauzează petele strălucitoare care apar la suprafaţă. Misiunea a început în 2007, a costat 473 de milioane de dolari, iar când Dawn își va încheia misiunea, va deveni satelit artificial al protoplanetei timp de cel puţin 100 ani.

Autor: Diana Bone

Citește și:
Etichete: