Cum schimbi parola la Windows, Mac OS X, Android și iOS
Indiferent de gadgeturile pe care le ai în casă, în geantă sau în buzunare, trebuie să știi cum schimbi parola la Windows, Mac OS X, Android și iOS.
Este foarte ușor să recomanzi cuiva să-și schimbe parola în momentul în care a întâmpinat o problemă. La fel de ușor este să nu ai parola la PC sau smartphone pe principiul că ,,doar tu îl folosești”. Din păcate nu este deloc așa și s-ar putea la un moment dat să te lovești de niște circumstanțe în care unul din gadgeturile prețioase îți este furat iar ,,noul proprietar” nu a întâmpinat nici un fel de problemă în a-ți accesa datele. Nu trebuie să transformi această activitate într-o obsesie, dar după ce înveți cum schimbi parola la dispozitivele tale, fă un efort și pune-ți una pe care să nu o poată descoperi oricine. De asemenea, împărtășirea noii parole cu diverse persoane îi reduce utilitatea la zero, dar astea e altă poveste. Până când vom avea metode mai futuriste la îndemână pentru a securiza aparatele, o parolă strașnică este primul pas în direcția corectă.
Cum schimbi parola la Windows 7
Cei de la Microsoft au fost foarte eficienți în a schimba procedura de schimbare a parolei de la o versiune de Windows la alta. Din acest motiv, vom detalia pașii defalcat pe Windows 7, Windows 8 sau 8.1 și Windows 10.
În Windows 7, sistemul de operare care reușește să ne uimească cu nivelul său sporit de popularitate la mai bine de un deceniu de la lansare, punctul inițial este Control Panel din meniul de Start. De aici, accesați secțiunea User Accounts. Faceți click pe numele utilizatorului vostru și un al doilea click pe Change you password. În noua fereastră veți fi nevoiți să introduceți în primul rând vechea parolă și ulterior noua parola de două ori.
Cum schimbi parola la Windows 8.1
Indiferent dacă rulați Windows 8 sau Windows 8.1, procesul de schimbare a parolei este identic, dar complet diferit în comparație cu Windows 7.
Pentru a vă schimba parola la Windows 8.1, din meniul de Start sau din zona Charms trebuie să accesați PC Settings. Acesta poate fi accesat și din bara de căutare accesibilă în colțul din dreapta sus al desktop-ului. În PC Settings, faceți click pe Accounts. În noul meniu din stânga, intrați la Sign-in options, iar în dreapta faceți click pe Change din partea de sus a ecranului. În mod evident, este necesară vechea parolă pentru a configura una nouă, introduceți-o și apăsați pe Enter pe tastatură. Veți fi imediat întâmpinați de o nouă fereastră în care să introduceți noua parolă la care v-ați gândit de două ori împreună cu un sfat opțional, în cazul în care v-o uitați.
Cum schimbi parola la Windows 10
Dacă știi cum schimbi parola la Windows 8.1, sunt șanse foarte mari să te descurci și în cazul mai recentului Windows 10. Pentru că ar fi fost însă prea simplu întregul proces, cei de la Microsoft au mai făcut câteva modificări în locuri esențiale.
În loc de PC Settings, acum trebuie să intrați în Settings din meniul de Start. Următorul pas implică accesarea meniului Accounts și un click suplimentar pe Sign-in options. La secțiunea Password, prima din partea de sus a ecranului, faceți un click pe change. Deoarece sunt șanse foarte mari să folosiți un cont Microsoft în tandem cu Windows 10, la următorul pas va fi afișată adresa voastră de email aferentă contului și un câmp în care să introduceți parola actuală. După confirmarea validității parolei, veți fi nevoiți să o mai introduceți încă o dată într-o altă fereastră în câmpul Old password. Dacă este corectă, vi se va da opțiunea să introduceți o nouă parolă de două ori.
Dacă folosiți un cont local în locul unui cont Microsoft pentru autentificare în Windows 8.1 sau Windows 10, procedura este identică. Intrați în meniul Account din PC Settings sau Settings și dați click pe Change din secțiunea Password.
Cum schimbi parola la Mac OS X
Cei de la Apple sunt mai conservatori din fire, când vine vorba de setările pe care le aveți la dispoziție în Mac OS X. Mai ales când vine vorba de schimbarea parolei de autentificare, sunt destul de sigur că procedura este la fel ca în urmă cu 10 ani sau chiar mai mult.
Întregul proces durează doar câteva secunde. Intrați în System Preferences și faceți click pe Users & Groups. În partea stângă a ecranului va figura numele utilizatorului vostru. Faceți click pe el, dacă nu cumva este selectat implicit, și un al doilea click pe Chage password în partea dreaptă. Dacă folosiți o versiune mai recentă de OS X, este foarte probabil la acest pas să fiți invitați să folosiți parola voastră de iCloud la autentificarea pe Mac, în spatele butonului ,,Use iCloud Password…”. Este complet opțional. Alternativ, puteți face click din nou pe Change Password. În noua fereastră, completați câmpurile libere. Introduceți vechea parolă, noua parolă de două ori și un sfat opțional menit să faciliteze aducerea aminte.
Cum schimbi parola la Android
Multe persoane preferă să nu-și pună parolă la smartphone sau tabletă pentru că nu au nimic de ascuns. Recomandarea mea este să treceți peste această filozofie greșită și să vă puneți un cod simplu de deblocare sau o parolă complexă. Niciodată nu știți când primiți un set de informații sensibile sau poze mai deșucheate pe email, iar cineva intră direct pe acel mesaj când v-a luat telefonul pentru câteva minute ca să intre pe internet.
Pentru a pune o parolă inițială sau a schimba una existentă pe Android, intrați în Settings la secțiunea Security. La ecranul următor, faceți un tap pe Screen lock. Vă va fi afișat un meniu cu mai multe opțiuni. Printre ele se numără și None sau Swype, dar nu vi le recomandăm. Pattern – Model sau PIN sunt de preferat, dar Password reprezintă cea mai sigură variantă. Alegeți una dintre ele, particularizați-o și ați terminat treaba.
Cum schimbi parola la iOS – iPhone, iPad sau iPod Touch
În principiu, începând cu iPhone 5S, Apple a introdus un senzor de amprentă în spatele denumirii pretențioase de Touch ID. În majoritatea cazurilor, acela funcționează foarte bine. Cu toate acestea, o atingere cu degetul nu face decât să vă treacă de un cod sau o parolă complexă, pe care ocazional veți fi nevoiți să o introduceți, mai ales când reporniți iDevice-ul.
Pentru a vă schimba parola pe un iPhone, iPad sau iPod Touch, intrați în Settings sau Configură la Touch ID & Passcode sau Touch ID și cod de acces. Imediat veți fi nevoiți să vă introduceți manual codul actual. Mai jos pe următoarea pagină veți găsi butonul Change Passcode sau Schimbați codul. Din nou veți avea nevoie să introduceți vechiul cod pentru a trece mai departe. La baza paginii în care veți introduce noul cod există un mic buton marcat ,,Opțiuni cod de acces.” Începând cu iOS 9, puteți opta pentru cod de 4 cifre, un cod de 6 cifre, unul numeric nelimitat și unul alfanumeric nelimitat. Ține doar de voi ce nivel de securitate vă doriți.
O parolă complexă este doar primul pas
Încercați să vă faceți un scop în viață din a vă securiza dispozitivele și, nu în ultimul rând, din a avea grijă de ele. Orice poate fi pierdut sau furat, dar volumul semnificativ de informații care a ajuns să fie stocat într-un telefon transformă respectiva experiență într-una tragică. Este foarte frustrant să vezi că ai pierdut întreaga listă de contacte la care ai muncit câțiva ani de zile sau fotografiile dintr-un concediu care a însemnat foarte mult pentru tine. Cu alte cuvinte, un backup regulat al tuturor datelor este la fel de important precum o parolă puternică.