18 mart. 2015 | 18:30

Parola nu va fi singurul mod de a debloca un dispozitiv cu Windows 10

ACTUALITATE
Parola nu va fi singurul mod de a debloca un dispozitiv cu Windows 10

Fără nici un fel de software suplimentar, în vă veţi putea autentifica prin amprentă, recunoaştere facială sau citire a irisului.

În speranţa ca Windows 10 va fi un succes de piaţă, cei de la Microsoft fac tot posibilul pentru a include în nou lor SO tot felul de artificii, mai mult sau mai puţin utile. În această categorie intră şi metodele avansate de autentificare pe care le vom detalia mai jos.

Dacă vi se pare demodat să folosiţi parole pentru a vă autentifica pe computerul personal, în Windows 10 vor fi incluse un amalgam de posibilităţi mai elaborate prin care vă puteţi loga. În principiu, sunt dedicate mediului enterprise, dar pot fi folosite fără nici un fel de probleme şi de utilizatorii obişnuiţi care ţin la securitatea datelor personale. Este vorba de autentificare prin amprentă, recunoaştere facială şi recunoaştere a irisului, toate cumulate într-un sistem intitulat Windows Hello.

Pentru a duce nivelul de securitate oferit de Windows 10 la un alt nivel, a promis că toate acest metode de autentificare vor putea fi folosite şi în interiorul diverselor aplicaţii sau experienţe online pe care le accesaţi pe sistem. Pentru că totul se va petrece la nivelul sistemului de operare, e bine de ştiut că nu veţi avea nevoie de aplicaţii terţe. În schimb, SO-ul vi le va pune la dispoziţie în funcţie de hardware-ul din dotare. Un computer cu cititor de amprentă şi webcam de acum cinci ani, de exemplu, poate fără probleme să profite de Windows Hello.

După numeroase teste, oficialii gigantului din Redmond au ţinut să menţioneze că, împreună, toate metodele de securizare a datelor din noul Windows 10 nu pot fi înşelate. De exemplu, nu poate fi folosită o fotografie cu faţa unei persoane pentru autentificare.

Windows 10 va fi lansat în vara acestui an, iar în ceea ce priveşte opţiunile de securitate incluse în Windows Hello, acestea nu vor fi activate implicit.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele