26 mart. 2015 | 12:45

Cum spargi parola de la Windows sau o schimbi atunci când o uiți

ACTUALITATE
Cum spargi parola de la Windows sau o schimbi atunci când o uiți

Dacă ți-ai uitat parola de Windows și nu te mai poți autentifica, nu are rost să te panichezi, o poți sparge.

Dacă te-ai întrebat cum spargi parola de la Windows, acum ai un răspuns. Să zicem că ieri ți-ai formatat calculatorul, ai instalat o versiune stabilă de Windows și totul a mers bine. Totuși, nu strică puțin mai multă securitate, așa că ai creat o parolă pentru contul tău.

Cum toate articolele de pe internet pe această temă vorbesc despre utilizarea diverselor litere, simboluri și cifre, ai introdus cea mai complexă parolă la care te-ai putut gândi și pe care credeai că o poți ține minte. Dar ai uitat să o notezi, iar azi de dimineață s-a întâmplat exact ceea ce ți-ai fi dorit mai puțin.

Primul lucru pe care trebuie să-l faci în această situație este să obții acces la un alt calculator. Situația poate fi remediată, însă nu vei mai afla niciodată vechea parolă (asta dacă nu ți-o amintești într timp). De asemenea, cei care folosesc și un cont Microsoft pentru a se autentifica vor trebui să schimbe acea parolă accesând această pagină.

[related]

De ce aveți nevoie pentru a elimina parola

Vă trebui, după cum am spus mai devreme, acces la un alt PC pentru a descărca programul ”Offline NT Password & Registry Editor”, care trebuie ulterior dezarhivată pe un disc sau un stick USB. Pentru a crea discul, vă trebuie un program simplu, cum ar fi Nero sau ImgBurn, fiecare dintre acestea oferindu-vă opțiunea de a crea un CD bootabil.

Crearea unui stick bootabil se realizează astfel: trebuie să accesați Run (folosind tasta R în timp ce țineți apăsat butonul Windows), iar acolo să introduceți cmd. Odată ce vă apare fereastra neagră, introduceți comanda X:syslinux.exe -ma X: (X reprezintă litera stick-ului).

Pentru a evita orice problemă, înainte de a începe, formataţi respectivul stick în FAT32, printr-un click dreapta pe numele lui în My Computer şi un al doilea click pe Format. Citește în acest articol mai multe despre cum afli parola de Windows.

Resetarea parolei de Windows

Introduceți stick-ul sau discul bootabil. Restartați calculatorul și apăsați F12 sau F8 imediat, sau intrați în BIOS și selectați mediul de boot. În aceste situații, de multe ori va trebuie să păstrați soluțiile implicite. La început veți fi întrebați de partiția în care este instalat Windows, iar apoi de adresa registrului. Aici nu trebuie decât să apăsați ”Enter”. Același lucru este valabil și pentru pasul următor, unde veși fi întrebați în legătură cu operațiunea pe care vreți să o efectuați.

parola

Programul vă va scana hard disk-ul sau hard disk-urile din sistem pentru instalări de Windows. Dacă aveţi mai multe instalări introduceţi numărul celei corecte. Dacă nu, lăsaţi valoarea implicită [1] şi tastaţi enter atât aici, cât și la pasul următor.

IMG_2131_thumb.jpg parola

La pasul următor trebuie doar să apăsați Enter. Aici vi se va cere să introduceți numele contului a cărei parolă o eliminați codul RID. Cele două sunt vizibile în imaginea de mai sus.

IMG_2133_thumb.jpg parola

La acest pas trebuie introdusă cifra 1 pentru a elimina parola asociată contului. Mesajul ,,Password cleared!” vă va confirma că procesul a fost încheiat cu succes. De aici înainte nu mai trebuie decât să salvaţi modificările. Alegeţi Q pentru a părăsi utilitarul şi la următorul ecran introduceţi Y pentru a salva modificările.

IMG_2134_thumb.jpg

Acum va trebui să scoateți discul sau stick-ul USB, să restartați calculatorul și să vă bucurați de faptul că puteți accesa din nou contul. Nu uitați să puneți, însă, o parolă sigură și să o notați undeva unde numai voi o puteți găsi.