16 iul. 2015 | 02:13

10 funcţii din noul browser Microsoft care te fac să uiţi de Internet Explorer

FEATURE
10 funcţii din noul browser Microsoft care te fac să uiţi de Internet Explorer

În Windows 10, Microsoft vrea să devină din nou relevant în piața browserelor cu Edge, înlocuitorul bătrânului Internet Explorer.

Browserul de internet este cea mai importantă componentă a unui sistem de operare și una pe care o folosiți, în funcție de domeniul vostru de activitate, în cea mai mare parte a zilei. Google Chrome sau Mozilla Firefox fac o treabă foarte bună la acest capitol, dar odată cu Windows 10, Microsoft vrea să vă ,,corupă” cu Edge. Am anunțat deja de câteva luni moartea oficială a Internet Explorer, dar abia acum începem să aflăm meritele înlocuitorului.

După ce m-am jucat câteva zile cu Microsoft Edge, mai jos voi detalia cele mai importante noutați. Ține doar de voi să hotărâți dacă acestea sunt suficiente pentru a renunța la browserul vostru actual. Nu de alta, dar unele dintre ele pot fi obținute și în Chrome sau Firefox prin intermediul unor extensii. Nu este însă valabil pentru toate.

Microsoft Edge Windows 10 Internet Explorer

Cortana – Asistentul virtual din browser

Deși va mai trece mult timp până când Cortana va învăța limba română, ca și în cazul Siri de altfel, prezența unui asistent virtual în Microsoft Edge nu trebuie trecută cu vederea. Totul este ca înainte de orice să faceți un click în zona de căutare din bara de start pentru a defini numele cu care vreți să vi se adreseze Cortana. Dacă nu funcționează implicit, s-ar putea să mai fie necesar să intrați în meniul de configurare al Edge, să faceți click pe View Advanced Settings în partea de jos a ecranului și să bifați ,,Have Cortana assist me in Microsoft Edge”.

Pentru a profita de algoritmii avansați de inteligență artificială dezvoltați de gigantul din Redmond este suficient să introduceți o întrebare în bara de căutare a browserului și vă va fi servit rapid un răspuns. Puteți cere vremea probabila într-un oraș – weather in Brasov; vârsta unei personalități – how old is Bruce Willis; când este Paștele în 2016 – when is Easter in 2016. În teorie și Google oferă o funcționalitate similară, dar în cazul Microsoft Edge, răspunsul la întrebare nu va fi strecurat printre rezultate la căutare.

Microsoft Edge Windows 10 Internet Explorer

Partajați paginile de internet vizitate cu ușurință

În bara de meniu din înlocuitorul Internet Explorer creat de Microsoft există un buton pentru partajarea facilă a link-urilor accesate. Printr-un click pe el vă vor fi afișate opțiunile de partajare disponibile la nivelul sistemului. Această listă nu este bătută în cuie ci se extinde în funcție de aplicațiile pe care le aveți instalate din Windows Store.

Pornind de la această idee, dacă vreți să partajați ceva pe Facebook, aveți nevoie de aplicația Facebook. Aceeași rețetă se aplică și în cazul Twitter. Pentru că funcționalitatea de partajare este apelată din sistemul de operare, aveți un avantaj suplimentar față de Chrome sau Firefox, care trebuie îngreunate cu niște extensii instalate separat pentru a avea la dispoziție aceleași opțiuni.

Ca un mic bonus, dacă vreți să partajați o captură cu o pagină web în defavoarea unei banale adrese, din meniul Share faceți un click pe URL și un al doilea click pe screenshot.

Microsoft Edge Windows 10 Internet Explorer

Reading View – citește articole fără reclame

Precum Safari pe Mac sau iOS, noul Microsoft Edge vă permite să citiţi mai uşor volume semnificative de text prin modul Reading View. Acesta poate fi accesat printr-un click pe cartea deschisă din bara de meniu. Odată apelat, în faţa ochilor veţi vedea doar un articol cu un font un pic mai mare şi, eventual, imaginile din interior, fără reclame, animaţii sau alte distrageri. Pentru a revenit la formatul original al unei pagini web, este suficient să apăsaţi din nou pe aceeaşi carte deschisă.

Lista de lectură – Reading List în Microsoft Edge

Diferenţa dintre lista de lectură şi cea de favorite s-ar putea să nu fie foarte evidentă la prima vedere, dar cu trecerea timpului, această secţiune are mari şanse să vă fie foarte utilă. Nu trebuie decât să aveţi în faţa ochilor un articol pe care doriţi să-l parcurgeţi mai târziu, să faceţi click pe steaua din colţul din dreapta sus şi, în loc de favorite, să optaţi pentru adăugarea sa în Reading List. Ideea este cât se poate de simplă şi se pretează pentru conţinutul editorial pe care nu vreţi să-l parcurgeţi de foarte multe ori, dar, pur şi simplu, nu aveţi timp acum pentru el. Pentru a afişa la o dată ulterioară paginile din lista de lectură, accesaţi Hub-ul din bara de adresă şi faceţi un al doilea click pe acelaşi Reading List.

Faceţi însemne pe paginile interesante

Una dintre cele mai atractive şi interesante funcţii integrate în această alternativă pentru Internet Explorer poate fi accesată printr-un click pe micul creionaş din dreapta sus. Astfel, puteţi desena pe o pagină web, atrăgând atenţia asupra unei anumite secţiuni, înainte de a o trimite unui prieten sau de a o ataşa pe Facebook. Funcţiile de editare în acest mod nu sunt foarte avansate, ci sunt similare mai degrabă cu butoanele din Paint. Lăsând la o parte această particularitate, butonul Make a Web Note este modul perfect pentru a marca o zonă dintr-o pagină de internet printr-un desen realizat de mână sau un marker colorat. Rezultatul final poate ajunge deopotrivă în OneNote, favorite sau Reading List, printre multe altele.

Microsoft Edge Windows 10 Internet Explorer

 

Micile detalii fac diferenţa

Pentru o sesiune de navigare pe internet fără să lăsaţi urme, există browsingul privat. Din meniul principal al Microsoft Edge, faceţi click pe New InPrivate Window pentru a accesa pagini web în acest mod efemer.

Nu este exclus să vă doriţi salvarea în meniul de start al Windows 10 a unei pagini web favorite. Pentru asta există Pin to Start în meniul principal al browser-ului. Merită să aveţi în vedere faptul că un click pe acea icoană vă va deschide URL-ul din spate în Edge, indiferent care este browserul vostru implicit definit pe sistem.

Internet Explorer nu a murit, ci a fost ascuns în adâncurile Windows 10, în meniul Windows Accesories din All Apps. Pentru că nu este deloc exclus să vă loviţi de o pagină web pentru care aveţi nevoie de bătrâna aplicaţie, din meniul principal al Microsoft Edge, când o aveţi în faţa ochilor, faceţi click pe Open with Internet Explorer.

Fanii culorilor întunecate vor aprecia tema Dark pentru Microsoft Edge din Settings. Aceasta este mult mai potrivită pentru nopţile petrecute în faţa PC-ului.

Similar cu Google Chrome, Microsoft Edge vine cu Adobe Flash preinstalat la nivel nativ. Din fericire, dacă în ultima perioadă aţi dezvoltat o reticenţă cronică pentru pluginul celor de la Adobe, nu trebuie să apăsaţi pe prea multe butoane pentru a-l dezactiva. Nu trebuie decât să intraţi Settings, să bifaţi View advanced settings şi să treceţi Use Adobe Flash Player în modul off. S-ar putea să nu simţiţi nici o diferenţă de performanţă, dar măcar veţi fi mai relaxaţi.

În mod evident, noul browser ieşit din mâinile inginerilor din Redmond vă forţează să folosiţi Bing. Din fericire, nu este foarte complicat să înlocuiţi motorul de căutare implicit. Secretul este să accesaţi măcar o dată pagina pe care v-o doriţi. Astfel, după ce aţi intrat pe Google.com şi aţi iniţiat o căutare, intraţi în Settings – View Advanced Settings – Search in the address bar with. Din meniul contextual, optaţi pentru Add new, căutaţi Google.com în lista respectivă şi, dacă vă încântă, bifaţi Add as default.

Personalizarea experienţei de navigare este cheia

În definitiv, nu trebuie să petreceţi prea mult timp cu Microsoft Edge pentru a vedea că experienţa de utilizare este mult mai uşor de personalizat în comparaţie cu Internet Explorer. Din câteva click-uri, puteţi fixa un buton marcat Home în bara de meniu, puteţi fixa bara cu favorite pentru a o avea în permanenţă afişată şi puteţi defini un set de pagini web care sunt afişate automat când începeţi o sesiune de navigare. Butonul New Tab poate afişa o pagină complet goală în defavoarea ,,conţinutului recomandat”, dacă acest detaliu vi se pare mai util.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele