Windows To Go: Cum sa creezi un stick cu Windows 8 Live

Windows To Go: Cum sa creezi un stick cu Windows 8 Live

O functie importanta din Windows 8 care a fost mentionata de cateva ori in treacat in diverse materiale poarte numele de Windows To Go, precum cafeaua la pachet. Dupa cum ii spune si numele, aceasta face referire la posibilitatea realizarii unui stick USB sau hard disk extern cu o instalare de Windows 8 ce poate fi rulata de pe aproape orice computer fara prea mari dificultati.

Cum sa-ti creezi un stick usb cu Windows 8 Live

O astfel de metoda de rulare a unui SO am intalnit-o pentru prima oara in urma cu cativa ani pe vremea cand experimentam distributii de Linux complet functionale care rulau fara probleme de pe un CD/DVD, sau care se puteau instala fara probleme pe un stick. Si in cazul sistemul Windows XP au existat mai multe metode prin care se puteau crea stick-uri USB pentru a rula sistemul de operare de pe un mediu de stocare portabil. Din pacate niciodata nu a fost atat de usor ca acum sa creati un astfel de stick.

Inainte de a detalia pasii pe care trebuie sa-i urmati, sunt doua lucruri pe care trebuie sa le aveti in vedere. In primul rand, aveti nevoie de o versiune RTM de Windows 8 Enterprise sau Enterprise N, intrucat nu exista aceasta functie pe alta versiune de Windows. In al doilea rand, asistentul de creare al stick-ului cu Windows 8 va obliga sa folositi un stick sau hard disk extern de minim 32GB. Trebuie sa aveti in vedere faptul ca orice informatii de pe mediul de stocare pe care doriti sa-l folositi vor fi sterse.

Windows to Go

1. Apasand combinatia de taste Windows+X sau facand click dreapta pe coltul in care odinioara era butonul de Start vi se va deschide un meniu contextual. Din acel meniu faceti click pe Control Panel.

Windows to Go 1

2. Pentru a vedea functia care ne intereseaza pe noi trebuie sa alegeti din meniul View functia Small Icons.

Windows to Go 2

3. In partea de jos a celei de a doua coloane ar trebui sa vedeti Windows To Go. Acesta este utilitarul pe care il vom folosi pentru a crea un stick cu Windows 8 Enterprise. Face dublu click pe el pentru a-l rula.

Windows to Go 3

4. In prima etapa sunteti obligati sa selectati mediul de stocare pe care il veti folosi pentru a instala sistemul de operare. In functie de mediul de stocare ales in partea de jos a ferestrei vi se va recomanda sa folositi un stick USB 3.0 certificat Windows To Go pentru cea mai buna performanta.

Windows to Go workapace

5.In etapa urmatoare asistentul de instalare scaneaza stick-urile USB si DVD-urile cu scopul de a gasi fisierele de instalare ale sistemul de operare. Trebuie sa retineti ca aici nu este suficient sa aveti un fisier ISO undeva pe hard disk cu Windows 8, este necesar sa aveti acces la continutul respectivei imagini. In cel mai rau caz, puteti dezarhiva respectiva imagine si o puteti adauga la sectiunea Add Search Location.

Windows to Go 5

6. Pentru un grad sporit de securitate al stick-ului vostru USB cu Windows 8 aveti optiunea sa va encriptati continutul cu BitLocker. Cum scrie si in fereastra de mai jos, la utilizarea stick-ului vi se va cere o parola suplimentara pentru decriptarea instalarii de Windows pe langa cea de utilizator. Daca nu lucrati intr-un mediu corporatist puteti sari peste aceasta etapa.

Windows to Go passworld

7. Dupa ce ati ajuns la ultima etapa vi se va atrage din nou atentia ca pentru incheierea procesului si copierea informatiilor stick-ul USB va va fi formatat. Pentru confirmarea alegerii este suficient sa apasati pe create.

Windows to Go 7

8. Dupa aceasta etapa trebuie sa asteptati cateva minute si stick-ul va fi gata. La final veti avea un hard disk extern sau stick USB bootabil cu Windows 8 Enterprise.

Windows to Go 8

Trebuie sa retineti ca atunci cand veti porni computerul de pe respectivul mediu portabil in My Computer nu va mai aparea ca portabil. Din acest motiv situatia devine un pic mai complicata in momentul in care vreti sa renuntati sa mai folositi respectivul stick pentru Windows To Go. Din fericire exista o solutie si pentru aceasta problema.

1. Pentru a incepe procedura de formatare trebuie sa porniti o fereastra de Command Prompt. Puteti face acest lucru fie apasand pe tastele Windows+R si introducand comanda CMD, fie tastand in casuta de search din Windows 8: Command Prompt.

Windows to Go part 1

2. Dupa ce ati deschis fereastra de Command Prompt si ati introdus comanda Diskpart sunteti intampinati de meniul de mai jos. Aici trebuie sa introduceti List disk pentru a vedea toate hard disk-urile si pentru a decide care este mediul de stocare de interes. In aceasta etapa trebuie sa retineti care este numarul hard disk-ului pe care l-ati folosit pentru instalarea de Windows To Go.

Windows to Go part 2

3. Prin comanda Select Disk 1 ati decis ca hard disk-ul cu numarul 1 este cel pe care trebuie sa lucrati. Ar fi de preferat sa aveti grija sa nu selectati un hard disk gresit la aceasta etapa.

Windows to Go part 3

4. Dupa ce ati selectat hard disk-ul corect cea mai buna solutie pentru sterge orice urma de Windows de pe el si pentru a-l curata complet este sa introduceti comanda clean.

Windows to Go part 4

5. Dupa ce am curatat hard disk-ul sau stick-ul USB, acesta trebuie repartitionat. Pentru a face aceasta procedura din Windows este necesar sa rulati Disk Management. Pentru asta trebuie sa apasati tastele Windows+R si sa introduceti diskmgmt.msc. Confirmati alegerea prin apasarea tastei Enter sau printr-un click pe OK.

Windows to Go part 5

 

In momentul in care va porni Disk Management veti fi invitat sa initializati disk-ul pe care tocmai l-ati curatat. De preferat ar fi sa lasati valorile implicite pentru aceasta fereastra si sa confirmati alegerea cu OK.Windows to Go part 6

La ultima etapa veti vedea hard disk-ul sau stick-ul vostru USB ca avand intregul spatiu nealocat. Este suficient sa faceti click dreapta pe el si sa alegeti New Simple Volume, sa alegeti sistemul de fisiere NTFS si sa urmati pasi afisati pe ecran.

Windows to Go part 7

Lucrurile niciodata nu au fost mai simple iar valoarea obtinuta este deosebita. Cu respectivul stick USB puteti lucra pe o instalare de Windows 8 oricand si oriunde fara a exista nici un fel de risc pentru datele de pe respectivul calculator.

Citește și: