SMS -ul a implinit 20 de ani

SMS -ul a implinit 20 de ani

In urma cu 20 de ani pe 3 decembrie era trimis primul SMS cu textul Craciun fericit! Acest pas era realizat de catre un inginer britanic pe nume Neil Papworth.

sms 20 de ani

Ieri SMS-ul sau Short Message System a implinit 20 de ani. Cu toate ca tehnologia de comunicare in mod text prin intermediul telefoanelor s-a inventat cu cativa ani inainte, se sarbatoreste, cum este si normal, momentul primului sms trimis. Echipa din care facea parte Neil Papworth, desi mai includea cateva minti luminate, foarte tarziu a realizat amploarea fenomenului pe care l-a creat. Din acest motiv nici macar nu exista un patent pentru SMS-uri, pentru ca cineva sa se imbogateasca din implementarea sa. Pur si simplu nu credea ca vom vedea o rata brusca de adoptie si o raspandire mare a acestui concept la nivel global.

Cum era de asteptat la acel moment, Nokia a creat un telefon compatibil cu ideea de SMS si la scurt timp a implementat si o forma incipienta de T9 – o tehnologie inteligente de introducere predictiva a textului printr-o tastatura numerica. Europa prima zona de raspandire initiala al SMS-ului si abia in anul 2000 putem discuta de o raspandire globala a acestei tehnologii. In 2010 s-au trimis aproximativ 6 mii de miliarde de SMS-uri global, pentru ca astazi cifra sa fie estimata undeva in  jurul valorii de 8 mii de miliarde.

In acest moment concurenta pentru functia de mesaje scurte de pe smartphone este acerba datorita serviciilor gen BBM, iMessage sau WhatsApp. In alta ordine de idei insa, indiferent cat de multi vor folosi WhatsApp sau orice alta alternativa care implica o conexiune la internet, SMS-ul clasic nu va muri prea curand.

Citește și: