Se lanseaza Windows 8 – Ce trebuie sa stii?
Mai sunt cateva zile pana la evenimentul de lansare dedicat sistemului de operare Windows 8. Cu un set de diferente majore in comparatie cu versiunile anterioare, noul Windows va fi un soc pentru cei mai multi utilizatori. Schimbarile de interfata, lipsa butonului de start, integrarea cu serviciile cloud si magazinul de aplicatii sunt elemente care necesita o perioada de adaptare pe care nu toti vor avea rabdare sa o experimenteze. In orice caz, inainte de a lua o decizie, cel mai bine este sa fiti informati, iar de aici a pornit si ideea acestui articol.
1. Cand se lanseaza?
Vineri, 26 octombrie, noul sistem de operare al celor de la Microsoft va putea fi descarcat fara probleme de pe site-ul companiei. Tot in format electronic va puteti achizitiona si licenta. Daca va incanta sa aveti si o cutie pentru noul Windows 8, sunt mari sanse ca incepand de vineri sa-l puteti cumpara din lanturile de magazine precum Altex, Flanco sau MediaGalaxy.
2. Cat costa?
In cazul in care sunteti utilizator de Windows XP, Vista sau 7 si aveti o licenta pentru unul din acele sisteme de operare, cea mai buna optiune va fi cea de upgrade la Windows 8. Pentru asta puteti folosi un utilitar downloadabil gratuit de pe site-ul Microsoft, intitulat Windows 8 Upgrade Assistant. Pretul pentru o licenta de upgrade in SUA este de 40$. In Romania, din cate am vazut, preturile incep de la 440 de lei si ajung si pana la 800 lei pentru o licenta de Windows 8 sau Windows 8 Pro 32/64 biti. Trebuie sa retineti ca vor exista diferente majore de pret intre versiunile OEM si cele de upgrade, asa ca cel mai bine ar fi sa aveti grija ce cumparati. Tot legat de upgrade, contra sumei de 15 dolari puteti trece de la Windows 7 la Windows 8 daca v-ati achizitionat, sau va veti achizitiona un PC incepand cu 1 iunie 2012 si respectiv pana pe 31 ianuarie 2013. Ca o nota suplimentara, Windows 8 este disponibil de la inceput in 140 de tari si in 37 limbi, inclusiv in romana.
3. Windows 8, Windows 8 Pro si Windows RT?
Ca de fiecare data, noul Windows va fi disponibil in cateva versiuni diferite, fiecare dintre ele avand avantajele sale.
Windows 8 este versiunea de baza a noului sistem de operare si este dedicata utilizatorilor obisnuiti. Aceasta include tot ce asteptati de la Windows 8: noul ecran de Start, aplicatii importante precum Mail, Music, Calendar, Internet Explorer 10, Windows Store si, nu in ultimul rand, acces la desktopul clasic.
Windows 8 Pro este versiunea ce va include toate functiile din Windows 8 plus alte cateva elemente, dedicate utilizatorilor mai priceputi. Functii precum BitLocker, Hyper-V, integrarea intr-un domeniu, sisteme de fisiere criptate, suport pentru politici de grup sau Remote Desktop Hosting vor fi incluse doar in versiunea Pro a noului sistem de operare Microsoft.
Windows RT are multe trasaturi in comun cu Windows 8, atat din punct de vedere estetic cat si functional. Cele doua sisteme de operare sunt insa adresate unor dispozitive cu arhitecturi diferite. Windows RT este destinat tabletelor si dispozitivelor hibride cu procesoare ARM, nu x86. De aici porneste si lipsa compatibilitatii cu cea mai mare parte a aplicatiilor vechi, pe care le stim si le folosim. Sistemele cu Windows RT nu vor rula nici un fel de aplicatii destinate arhitecturilor x86 sau x64. Pe aceste aparate nu veti putea instala decat aplicatii din Windows Store. La acest capitol, dispozitivele cu Windows RT au multe in comun cu iPad-urile, care sunt de asemenea restrictionate la instalarea aplicatiilor din AppStore. Windows RT vine preinstalat cu o versiune de Office RT, care include versiuni simplificate, optimizate pentru touch, ale aplicatiilor Word, Excel, PowerPoint si OneNote. Din cate se pare, RT nu va include o aplicatie intitulata Windows Media Player.
4. Voi putea rula Windows 8 pe PC-ul meu?
Cerintele minime de sistem pentru Windows 8 sunt urmatoarele:
– un procesor cu frecventa de 1GHz sau mai mult
– 1 GB RAM pentru versiunea de 32biti si 2 GB RAM pentru versiunea pe 64 biti
– 16 GB spatiu liber pentru versiunea pe 32 biti si 20 GB pentur versiunea pe 64 biti
– Placa video compatibila cu DirectX 9
– este nevoie de o rezolutie minima de 1024 x 768 pentru a rula aplicatii din Windows Store, insa este recomandata o rezolutie de 1366 x 768 pentru a profita de toate functiile din noul Windows.
In cazul in care pe PC-ul pe care doriti sa instalati Windows 8 aveti deja Windows XP sau Windows Vista, exista toate sansele ca Windows 8 sa fie un mare pas inainte, atat pe partea de performanta, cat si de securitate. Daca PC-ul este deja echipat cu Windows 7, lucrurile sunt relative.
5. Mouse sau touchpad?
Raspunsul la aceasta intrebare este dificil din cauza modului variat in care fiecare dintre noi isi foloseste PC-ul. In plus, computerele moderne vin in foarte multe forme si dimensiuni. Ce se potriveste si functioneaza de minune intr-un caz s-ar putea sa nu se potriveasca si in alta situatie.
Windows 8 vine fara un buton de Start din cauza faptului ca a inlocuit acel element de interfata cu un meniu de Start. In meniul de Start poti vedea toate aplicatiile instalate, poti modifica pozitia lor in lista sau poti vedea mici widget-uri cu stiri sau informatii despre vreme care se actualizeaza in timp real. Tot din meniul de Start ai acces la interfata desktop pe care o stim de la primul Windows. Din pacate, multe din aplicatiile noi specifice Windows 8 le poti rula doar din meniul de Start. Cu alte cuvinte, schimbarile sunt multe si variaza de la foarte mici pana la foarte mari, aspect care s-ar putea sa descurajeze foarte multi utilizatori sa faca upgrade.
In practica, daca aveti Windows XP sau Windows Vista, cel mai bine ar fi sa experimentati o versiune demo de Windows 8, si sa vedeti daca va puteti obisnui. Chiar daca veti simti aproape sigur un avantaj pe partea de performanta, acela s-ar putea sa nu fie suficient pentru a compensa frustrarile generate de timpul de adaptare la noul sistem de operare.
Personal mi se pare ca noul sistem de operare, pe langa faptul ca avantajeaza semnificativ utilizatorii de tablete, hibride sau alte tipuri de sisteme cu ecrane sensibile la atingere, este optimizat pentru notebook-uri. Touchpad-ul de la notebook care suporta in cele mai multe cazuri cateva gesturi cu doua sau 3 degete, este ideal pentru navigarea prin meniurile de Windows 8.
In cazul in care va considerati un utilizator avansat, noua creatie Microsoft va fi doar un alt program pe care il veti invata. Cu siguranta veti avea de castigat si nici macar nu va fi greu, dar sunt de parere ca Windows 8 s-a indepartat prea mult de o reteta care a functionat foarte bine in cazul lui Windows 7.
6. Cum instalez aplicatii pentru Windows 8?
Windows 8 vine cu propriul Windows Store, un concept similar cu cel implementat de Apple de aproximativ 2 ani in Mac OS X prin Mac App Store. Din Windows Store puteti descarca aplicatii optimizate pentru Windows 8, care functioneaza fara probleme in mod Full Screen. In plus, daca folositi Windows 8 sau Windows 8 Pro, nu Windows RT, toate programele pe care le foloseati pe versiuni mai vechi de Windows functioneaza si acum fara probleme.
7. Are noul Windows integrare cloud?
Spre deosebire de iteratiile anterioare ale sistemului de operare Microsoft, Windows 8 este optimizat pentru „cloud computing”. SkyDrive este integrat la nivelul sistemului de operare printr-o aplicatie care functioneaza foarte bine si care va tine fisierele importante in siguranta pe serverele Microsoft. In acelasi timp, acesta va sincronizeaza respectivul continut pe diversele dispozitive pe care rulati SkyDrive. Incercand sa-l integreze in fluxul zilnic de activitati, Microsoft a setat SkyDrive ca si locatie standard pentru salvarea de documente. Ramane la latitudinea voastra daca veti profita sau nu de o astfel de functie.
8.Care-i legatura cu Windows Phone 8?
In practica, Windows 8 are multiple elemente comune cu Windows Phone 8 atat la nivelul kernelului cat si al aplicatiilor implicite. In plus, interfata care pana de curand purta numele Metro este aproape identica atat pe Windows 8 cat si pe Windows Phone 8, trasatura care ofera un confort in utilizare si genereaza un seniment de continuitate de la dispozitiv la dispozitiv. Cu toate ca acele cateva aspecte comune dintre cele doua sisteme de operare vor fi benefice pentru dezvoltatorii care vor sa-si porteze aplicatiile de pe un sistem pe altul, trebuie sa retineti ca nu exista aplicatii care sa ruleze pur si simplu pe amandoua din cauza arhitecturii diferite: ARM vs. X86.
Nu trebuie sa aveti un smartphone cu Windows Phone 8 pentru a va face un transfer de continut, backup-uri si sincronizari pe Windows 8. Un iPhone sau un terminal cu Android functioneaza la fel de bine. Pentru a va fi mai usor ganditi-va la urmatoare ipoteza. Daca ati avut probleme cu instalatul telefonului pe orice alt Windows anterior, veti intalni probleme si aici. Daca nu ati intampinat nici un fel de probleme, pe Windows 8, driverii sau aplicatiile aferente telefoanelor se vor instala fara porbleme.
Speram sa nu pot spune vreodata aceasta afirmatie despre o aplicatie software, fie ea si sistem de operare. Windows 8 e o chestie de gust, mai ales daca este pus langa Windows 7. Dilema este asemanatoare cu cea pe care o traieste un utilizator cand trebuie sa aleaga intre Galaxy S III si IPhone 5. Estetic amandoua sunt foarte diferite, in timp ce functionalitatea este asemanatoare. Le doresc mult succes celor de la Microsoft cu lansarea noului Windows, dar daca un studiu recent poate functiona ca si reper, numarul in continua scadere al celor care vor un upgrade ar trebui sa ingrijoreze compania si sa o motiveze sa vina cu solutii la problemele utilizatorilor.