HTML5 nu e inca gata. Se vorbeste deja de 5.1

HTML5 nu e inca gata. Se vorbeste deja de 5.1
Alexandru Puiu
Alexandru Puiu
10:00 24.09.2012

HTML5 este probabil una din tehnologiile cele mai populare la ora actuala, insa din pacate nu este un standard in forma finala. W3C a atras din nou atentia asupra acestei particularitati intr-un comunicat adresat presei.

HTML 5

World Wide Web Consortium sau W3C este numele organizatiei care se ocupa cu definirea detaliilor unui standard precum HTML5. Cu toate acestea, se pare ca nu prea se grabesc sa termine treaba. In urma cu ceva timp de exemplu anuntau ca specificatiile HTML5 ar trebui sa fie gata in 2022, adica peste 10 ani. Din fericire cei de la W3C si-au reconsiderat decizia si au ajuns la o data mult mai apropiata: undeva in 2014.

Pentru ca lucrurile sa mearga ca unse, tot acum s-a hotarat ca pana la sfarsitul acestui an sa fie inaintata publicului o versiune HTML5 Candidate Version. Aceasta iteratie in principiu va ramane batuta in cuie la nivel de functionalitate, urmand ca pana in 2014 sa fie eliminate orice tip de bug-uri ar mai iesi la iveala. In cazul in care vor fi gasite functi care nu pot atinge o forma optima pana in 2014, respectivele vor fi fi la baza primului draft pentru HTML5.1. In cazul in care HTML5 vi se pare ca va obtine calitatea de standard peste prea mult timp aveti in vedere faptul ca HTML5.1 va fi finalizat in 2016.

In ceea ce priveste modul in care vor fi afectati utilizatorii obisnuiti de aceste detalii tehnice, raspunsul e simplu: aproape in nici un fel. Cel mai mare avantaj sta in faptul ca la finalizarea standardului aveam sansa sa vedem un continut si mai spectaculos in browser in cazul in care vor fi introduse functii mai noi decat cele disponibile acum. Cu alte cuvinte, aceasta situatie este similara cu momentul in care IEEE 802.11n purta numele de Draft N. Si atunci existau routere compatibile cu Wireless N insa nu erau neaparat conforme cu specificatiile finale ale standardului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI