26 mai 2018 | 15:30

Imaginile abstracte care-ți spun totul despre încălzirea globală

ACTUALITATE
Imaginile abstracte care-ți spun totul despre încălzirea globală

Chiar dacă pentru unii încălzirea globală e încă o minciună sau o fabricație, fenomenul e cât se poate de real și se poate vedea chiar și în cazul cifrelor brute.

Încălzirea globală e un fenomen din ce în ce mai accelerat, pe care ar trebui să-l oprim cât mai curând dacă vrem să mai avem șanse de durată pe planetă. Totuși, deși măsuri s-ar putea lua, lucrurile se mișcă mai încet decât ar trebui, sau uneori merg chiar în direcția opusă.

Probabil poți să-ți dai și tu seama că încălzirea globală e un fenomen cât se poate de real, mai ales dacă te uiți la fenomenele meteo extreme prin care trecem, în primul rând. Ai putea să verifici și temperaturile măsurate de-a lungul timpului în diverse zone ale lumii, iar așa îți dai seama că suntem într-o situație delicată.

Ed Hawkins, expert în climat la National Centre for Atmospheric Science la University of Reading, a creat câteva imagini aparent abstracte, dar care îți arată unde ne îndreptăm cu încălzirea globală.

În imaginea de mai jos apar temperaturile anuale din Anglia centrală, măsurate între 1772 și 2017. Imaginea cuprinde temperaturi medii care pornesc de la 7,6 grade (albastru închis) și ajung până la 10,8 grade Celsius (roșu închis).

încălzirea globală temperaturi 1

Mai jos vezi datele pentru SUA, dintre 1895 și 2017, unde se înregistrează o schimbare de la 10,1 grade Celsius la 12,7 grade.

încălzirea globală temperaturi 2

În imaginea următoare apar temperaturile anuale din Toronto, dintre 1841 și 2017. Schimbarea e una mai drastică aici, de la 5,5 grade la 11 grade Celsius.

încălzirea globală temperaturi 3

În final, avem și schimbarea petrecută la nivel global, între 1850 și 2017. Temperaturile au crescut, de-a lungul timpului, cu 1,35 grade. S-ar putea să nu ți se pară mult, dar schimbarea e suficientă ca deja să declanșeze schimbări climatice, de care ar trebui să ne preocupăm mai mult.

încălzirea globală temperaturi 4