Aniversarea Apple: 40 de ani de când Steve Jobs a „cules” Mărul
În 1976, pe 1 aprilie, tinerii Steve Jobs și Steven Wozniak au pus bazele unei companii mici, dar ambițioase, care își avea sediul într-un garaj din sudul Californiei. Au numit-o Apple Computers, după casa de discuri care producea piesele Beatles, trupa preferată a lui Jobs. În prezent, compania împlinește 40 de ani și este evaluată la aproape 700 de miliarde de dolari.
De 1 aprilie, în afară de ziua păcălelilor, este ziua în care s-a vândut primul Apple. Computerul Apple I costa, la vremea comercializării, 666,66 dolari. Vânzările mergeau atât de bine, încât mica afacere s-a transformat în Apple Inc. și avea un capital de 250.000 de dolari doar doi ani mai târziu. Nu mult după aceea, a apărut Apple II, care avea incluse mai multe elemente atractive, precum posibilitatea de a conecta computerul la un monitor color. A devenit în scurt timp cea mai populară mașină, vânzările sale atingând cifra de 300 de milioane de dolari. Apple II a fost urmat de Apple III.
Momentul de glorie și decădere pentru Steve Jobs
Ziua care avea să-l schimbe pe Steve Jobs şi să schimbe compania Apple a venit pe 24 ianuarie 1984. Atunci, a fost lansat primul calculator Macintosh, un concept care avea mai târziu să devină norma, dar nu a fost primit bine. Macintosh a fost un eşec, Steve Jobs a fost înlăturat de la Apple şi aceste lucruri aveau să fie peste zeci de ani piloni ai revenirii pentru companie şi cofondator.
Pe 24 ianuarie 1984, Steve Jobs era pe scenă în California şi prezenta ceea ce el considera a fi cel mai de succes produs al Apple, cel care avea să facă din această companie un gigant peste IBM. La acea conferinţă a fost difuzată şi una dintre cele mai cunoscute reclame, inspirată din romanul „1984“ al lui George Orwell. Totuşi, computerul revoluţionar costa aproape 2.500 de dolari şi nu se ridica la înălţimea promisiunilor.
Fondatorul Apple era optimist, dar lumea nu era pregătită să creadă în astfel de computere şi nici ele nu livrau la înălţimea promisiunilor. Într-o bună zi, oamenii vor lua acest computer cu ei pentru a lucra acasă, nu vor reuşi să-i mai îndepărteze pe copii de el, iar probabil, până la urmă, ei vor cumpăra chiar şi un computer special pentru familie“, afirma Steve Jobs în 1984. Totuşi, Macintosh a avut vânzări foarte proaste, au fost investiţi foarte mulţi bani în dezvoltarea sa, iar oamenii voiau în continuare Apple II, cel mai de succes produs al acelor vremuri.
În decembrie 1983, la Apple deja se împachetau computerele Macintosh pentru primii clienţi. Apoi, a venit lansarea din 24 ianuarie 1984, pentru care Steve Jobs a repetat ore în şir, iar inginerii Apple încercau să facă acel computer să funcţioneze aşa cum trebuie, având însă lipsuri pe partea hardware.
Renașterea Apple tot sub comanda lui Jobs
Lumea n-a fost schimbată atunci, ci doar istoria Apple şi a lui Jobs. După cum îşi aduce aminte Steve Wozniak, cofondator Apple, primul Macintosh era destul de prost, asta pentru că o versiune bună ar fi costat mult prea mult. La Apple mai erau două grupuri rivale, cel care se ocupa de Lisa şi cel creat de Jobs pentru a dezvolta Macintosh, iar Steve Jobs nu era de acord cu primul pentru că făcea Lisa prea scump. „1MB de RAM pe vremea aia costa 10.000 de dolari la inflaţia de astăzi. El a venit cu o alternativă ieftină, dar nu i-a ieşit în realitatea decât un computer slab, prost“, a explicat Wozniak.
Pe 24 martie 2001, după câțiva ani de dezvoltare, apare sistemul de operare Mac OS X. Pe 18 mai 2001, se deschide primul Apple Store în Virginiatown, California, SUA. În același an, Apple scoate pe piață iPod, un audioplayer digital care a fost un mare succes de piață: în 6 ani au fost vândute peste 100 de milioane de unități. În 2003, a fost prezentat App Store, un serviciu care a devenit rapid lider de piață, cu peste 5 miliarde de descărcări până în iunie 2008. În prezent, atât App Store, cât și Play Store sunt cele mai puternice, cu peste un miliard de aplicații disponibile.
Pe 14 ianuarie 2009, Jobs anunţă că i-a cedat atribuţiile „de zi cu zi” lui Tim Cook până în iunie, afirmând că problemele sale de sănătate sunt mai grave decât a crezut iniţial. El notează însă că va rămâne implicat în deciziile strategice majore.
Pe 27 ianuarie 2010, Jobs a lansat tableta iPad. Tableta s-a vândut în 7,3 milioane de exemplare în primul trimestru de la apariţie. Pe 24 august 2011, Jobs demisionează din funcţia de director general al Apple, predându-i funcţia lui Tim Cook şi preluând titlul de preşedinte al companiei. „Am spus întotdeauna că dacă va veni vreodată o zi când nu voi mai putea respecta responsabilitatea şi aşteptările funcţiei de director general al Apple, voi fi primul care vă va anunţa. Din păcate, această zi a venit”, a spus Jobs într-un comunicat.
Pe 5 octombrie 2011, Apple anunţă moartea lui Steve Jobs. „Geniul, pasiunea şi energia sa au fost sursa a nenumărate inovaţii care ne îmbogăţesc şi îmbunătăţesc viaţa”, scrie compania. În prezent, Apple este unul dintre liderii pieței de telefoni cu iPhone, are cea mai populară tabletă prin iPad și tocmai a lansat Apple Watch, un ceas inteligent în completarea iPhone, și Macbook, primul laptop cu doar un port pentru încărcare și tranfer fișiere.
Acum, Apple se află în mâinile lui Tim Cook. 2015 a fost anul în care Apple a lansat prima linie nouă de produse de la moartea lui Steve Jobs, Apple Watch. Chiar dacă nu mai lucrează la Apple de multă vreme, Steve Wozniak încă obișnuiește să comenteze în legătură cu produsele lansate de gigantul din Cupertino. Întrebat ce crede despre despre Tim Cook, Wozniak are o părere ambivalentă, mai ales în legătură cu Apple Watch.
Într-o sesiune de întrebări pe Reddit, Wozniak a reiterat poziția sa de anul trecut, potrivit căreia nu înțelege de ce există o diferență atât de mare de preț între ceasurile Apple care vin cu un set de curele diferite, când interiorul aparatului este același. Acesta a mai adăugat că: ”Ei bine, aceasta nu este compania Apple care a fost la început, compania care chiar a schimbat lumea.”
Deși Wozniak are dubii serioase în privința lansării lui Apple Watch ca un simbol luxului și al epatării gratuite, cofondatorul companiei din Cupertino este încrezător în Tim Cook, pentru că, ”de fiecare dată când avem parte de un nou update pentru iOS, mă cuprinde bucuria pentru că într-adevăr reușim să ajutăm oamenii care folosesc sitemul de operare. Îmi place software-ul, îmi plac piesele din interior, nu m-a deranjat nimic din toate aceastea până acum. Așadar, îl susțin foarte mult pe Tim Cook și noua conducere Apple.”
Surpriza acestui an a fost lansarea unui iPhone care se întoarce, cumva, în timp. iPhone SE a fost prezentat oficial în urmă cu câteva săptămâni și este un iPhone 6S într-un corp de iPhone 5S. Cu mici excepții, iPhone SE aduce ce e mai bun de la 6S – cameră de 12MP, procesor mai performant – într-un telefon cu display de numai patru inci. iPhone SE este, de asemenea, cel mai ieftin telefon Apple pus vreodată în vânzare.