18 mart. 2015 | 15:41

Un singur port USB de tip C reprezintă un risc de securitate pentru noile MacBook-uri

ACTUALITATE
Un singur port USB de tip C reprezintă un risc de securitate pentru noile MacBook-uri

Unul dintre cele mai controversate aspecte ale noului MacBook ar putea reprezenta un risc de securitate în anumite condiții.

După cum se știe, noul MacBook lansat de Apple în urmă cu câteva zile a reușit să împartă lumea în două tabere. Unii s-au declarat încântați de prezența unui singur port USB de tip C, în timp ce alții regretă eliminarea tuturor celorlalți conectori și consideră că pierderea acestora este mai importantă decât noile beneficii. Ceea ce nu foarte mulți au menționat până acum, însă, este potențialul risc de securitate reprezentat de un singur port pe MacBook.

După cum scriu și cei de la Verge, până acum, pentru a-și proteja calculatorul, utilizatorii puteau să evite să introducă dispozitive necunoscute în porturile USB. Dar acum, singurul port USB de tip C va fi folosit atât pentru reîncărcarea dispozitivului personal, cât și pentru transferul de date, iar acest lucru ar putea reprezenta o problemă în anumite situații.

Încărcătoarele nu dețin programele speciale necesare pentru a conține viruși precum BadUSB, considerat cea mai mare amenințare la acest moment, însă ar putea fi foarte ușor instalate de un potențial atacator. După aceea, el nu ar trebui decât să-l împrumute, iar calculatorul cu pricina ar fi infectat. În acest fel, orice MacBook ar putea fi expus unui atac în condițiile în care nu este folosit propriul cablu de reîncărcare, sau cel puțin unul de încredere. Iar o astfel de problemă la nivelul unei întregi comunități ar fi foarte greu de rezolvat.