03 mart. 2015 | 08:52

Viața lui Stephen Hawking: o minte sclipitoare ce a învins o boală necruțătoare

FEATURE
Viața lui Stephen Hawking: o minte sclipitoare ce a învins o boală necruțătoare

Viața lui Stephen Hawking a inspirat realizarea unui film de Oscar, însă personalitatea omului de știință ce suferă de scleroză laterală amiotrofică reprezintă mult mai mult decât ce s-a putut pune într-o capodoperă cinematografică.

Povestea despre viața lui Stephen Hawking a impresionat o lume întreagă, așa cum a fost spusă ea în filmul nominalizat la Oscar în acest an, Theory of Everything.

Mulți îl consideră unul dintre cei mai mari oameni de știință de la Albert Einstein încoace, așa că viața lui Stephen Hawking a atras atenția lumii întregi, atât prin realizările sale științifice, cât și prin faptul că a reușit toate acestea suferind de o boală extrem de dură: scleroză laterală amiotrofică.

Viața lui Stephen Hawking: copilăria și adolescența

Renumitul om de știință s-a născut la Oxford, în anul 1942, chiar în ziua de 8 ianuarie, când se împlineau 300 de ani de la moartea lui Galileo Galilei.

Viața lui Stephen Hawking în acea perioadă a fost una absolut firească, era fiul unui renumit biolog englez și și-a petrecut copilăria în compania celor două surori mai mici.

Ca un fapt inedit din viața lui Stephen Hawking, el a urmat timp de 3 ani cursurile școlii de fete din localitatea în care locuia. Școala respectivă permitea și băieților până în 10 ani să participe la cursuri. Stephen Hawking a fost un elev bun, însă nu unul excepțional.

Viața lui Stephen Hawking: momentul în care află de boala gravă de care suferă

Viața lui Stephen Hawking s-a schimbat radical în momentul în care a aflat despre boala gravă de care suferă. El intrase deja la University College din Oxford ca un elev mediocru, avea deja o iubită ce ulterior avea să îi devină și soție și care a fost alături de el și după ce a aflat despre boala cumplită de care avea să sufere.

La vârsta de 21 de ani, viața lui Stephen Hawking este puternic zdruncinată de aflarea veștii că suferă de o slăbiciune a mușchilor. În urma unui examen medical amănunțit, află că suferă de scleroză laterală amitrofică și i se dau maximum 3 ani de supraviețuire.

Viața lui Stephen Hawking: cum a reușit să supraviețuiască cumplitei boli

În ciuda faptului că viața lui Stephen Hawking ar fi trebuit să se încheie în jurul vârstei de 24 de ani, conform pronosticurilor date de medici, omul de știință trăiește și astăzi, a ajuns la vârsta de 73 de ani.

Pentru a face față situației sale extrem de dificile, omul de știință a decis alături de iubita sa de atunci și cea care i-a devenit prima soție, să continue viața în mod normal. El a continuat să lucreze la lucrarea sa de diplomă pe care a reușit să o și susțină în fața comisiei.

S-a căsătorit, a făcut 3 copii și a continuat activitatea științifică în ciuda problemelor locomotorii tot mai grave. Mușchii săi cedau încetul cu încetul.

Viața lui Stephen Hawking: cum a ajuns la paralizie totală

Odată cu agravarea stării sale, oamenii prezenți în viața lui Stephen Hawking au contribuit la îmbunătățirea condițiilor lui, făcând tot felul de ajustări scaunul cu rotile în care se deplasa, pentru ca în final când omul de știință nu a mai fost capabil să comunice, să fie ajutat cu un computer sofisticat care poate fi controlat cu mișcările mușchilor din obraz și globilor oculari. Cu ajutorul acestui dispozitiv poate comunica până la 15 cuvinte pe minut.

Viața lui Stephen Hawking: viața amoroasă

Spre surprinderea apropiaților, Stephen Hawking nu numai că s-a căsătorit, dar a făcut și 3 copii împreună cu prima sa soție, în ciuda bolii grave de care suferea. Ulterior, el a divorțat de ea, după ce aceasta a început să aibă o aventură cu unul dintre prietenii și îngrijitorii omului de știință.

Viața lui Stephen Hawking a luat însă o turnură și mai surprinzătoare. Deși în scaun cu rotile, el a reușit să o cucerească pe cea care avea grijă de el și chiar s-a căsătorit cu ea în anul 1995.

Viața lui Stephen Hawking: activitatea științifică

Omul de știință a adus o contribuție importantă în domeniile de cercetare precum cosmologia teoretică, relativitatea generală și mecanica cuantică. A elaborat un model matematic asupra originii și evoluției universului în expansiune, din momentul Big Bang-ului și a mai întreprins studii asupra relației dintre găurile negre din univers și termodinamică.