Și sângele neuron se făcu: Oamenii de știință au făcut o descoperire majoră
Cercetătorii au reușit să transforme sângele în neuroni, o descoperire care ar putea avea un impact uriaș asupra medicinei din ziua de azi.
Deși medicina a avansat enorm în ultimii ani, cunoștințele oamenilor în legătură cu durerea și percepția acesteia încă sunt limitate. Sistemul nervos periferic este alcătuit din diferite tipuri de nervi, unii reacționând la presiune, alții la temperatură. În anumite condiții, durerea și amorțeala sunt percepute prin semnale trimise de acești neuroni, iar recoltarea de probe este imposibilă. Tocmai de aceea descoperirea recentă este importantă.
Neuronii sunt celulele sistemului nervos, cele care pot fi găsite atât în partea centrală a acestuia, reprezentată de creier și de măduva spinării, cât și în partea periferică, responsabilă pentru percepția durerii și a temperaturii. Noul proces descoperit recent le permite oamenilor de știință să obțină neuroni specific ambelor componente ale sistemului nervos central pentru a putea studia felul în care o persoană răspunde la diferiți stimuli.
Medicii pot recolta sânge de la fiecare pacient în parte și pot transforma mostrele în neuroni specifici atât sistemului nervos central, cât și celui periferic. Astfel, ei pot ulterior studia felul în care fiecare persoană percepe durerea și pot crea medicamente care influențează o parte a sistemului nervos, fără a o afecta pe cealaltă. Cei de la Motherboard menționează că anumite tratamente împotriva HIV sau ale cancerului reprezintă cauzele unor dureri insuportabile resimțite de pacienți. Prin studierea neuronilor obținuți din sânge, însă, medicii ar putea preveni pe viitor astfel de efecte adverse.
Procesul de transformare a celulelor durează aproximativ 30 de zile, perioadă în care mostrele de sânge sunt plasate în case petri și menținute în condiții propice dezvoltării neuronilor. Marea provocare pe termen scurt este, totuși, educarea întregii comunități științifice în legătură cu această metodă extrem de complexă. Cei care ar putea beneficia în viitorul apropiat sunt pacienții cu neuropatie periferică. În prezent, cu toții sunt grupați într-o singură categorie, dar în realitatea fiecare răspunde diferite la tratamentele doctorilor.