15 apr. 2015 | 10:00

Tranzacția care anunță revenirea Nokia: Cumpără Alcatel-Lucent cu o sumă imensă

ACTUALITATE
Tranzacția care anunță revenirea Nokia: Cumpără Alcatel-Lucent cu o sumă imensă

Finlandezii de la Nokia ar fi ajuns la un acord cu Alcatel-Lucent, urmând să preia compania în schimbul unei sume de câteva miliarde de euro.

Ultimii ani nu au fost foarte buni pentru cele două mari companii europene, acestea fiind afectate atât de pe urma unor probleme financiare, cât și de pe urma unor decizii ma puțin inspirate ale conducerii. Astfel, pentru a face față pe sectorul de rețelistică celor de la Ericsson și Huawei, Nokia va prelua Alcatel-Lucent pentru 15 miliarde de euro. Noua entitate va valora aproximativ 40 de miliarde de euro și va fi controlată în proporție de 66,5% de Nokia. De cealaltă parte, Alcatel va deține 33,5%.

Condiția cea mai importantă pusă de statul francez celor de la Nokia a fost să nu reducă personalul Alcatel-Lucent dincolo de țintele deja stabilite de companie prin planul său de reorganizare. Conform celor de la HotNews, Alcatel are nu mai puțin de 6.000 de angajați doar pe cercetare și dezvoltare în Franța, iar statul este extrem de sensibil când vine vorba de concedieri și ține foarte mult la protejarea locurilor de muncă.

Nokia a ținut să menționeze că deși sediul principal al companiei nou formate se va afla în Helsinki, cel din Franța va rămâne un centru important al acesteia. În urma acestei achiziții, Nokia ar putea avea acces la două piețe extrem de importante: China și America. În Statele Unite, Alcatel are în prezent contracte cu AT&T și  Verizon, doi dintre cei mai importanți operatori de telefonie mobilă. Totuși, Bloomberg notează că finlandezii ar putea fi interesați doar de divizia de echipamente wireless Alcatel, iar un anunț în acest sens va fi făcut săptămâna aceasta.

Microsoft a cumpărat în urmă cu peste un an divizia mobilă a Nokia, pentru circa 5,5 miliarde de euro. Totuși, finlandezii plănuiesc să revină pe segmentul mobil cu un nou telefon. Tableta N1 a fost deja lansată în China, dar n-au voie să folosească marca „Nokia“ pe telefoane până anul viitor. Totodată, este o companie care investește mult în software prin aplicații de tipul Here Maps sau Z Launcher. S-ar putea însă să vândă divizia Here, după cum a anunțat recent. Aceasta este evaluată la 6,9 miliarde de euro, potrivit Reuters.