26 sept. 2015 | 17:34

NASA pregătește un anunț istoric: ce ar fi putut descoperi pe Marte?

ȘTIINȚĂ
NASA pregătește un anunț istoric: ce ar fi putut descoperi pe Marte?

Marte pare a fi cea mai ”hot” destinație a anului, cel puțin la nivel de sistem solar. Se pregătește o expoziție spre vecina Pământului și un roboțel curios îi explorează, de câțiva ani, suprafața.

S-ar părea că roverul Curiosity a făcut o descoperire foarte importantă. Nu de alta, dar NASA a anunțat exact acest lucru.

Agenția Spațială Americană a anunțat că luni va susține o conferință în cadrul căreia să anunțe exact ce a descoperit, rezolvarea unui mare mister legat de Marte.

Să fie vorba de marțieni? Puțini probabil. Însă există câteva teorii destul de plauzibile.

Una dintre ele spune că NASA va anunța că a găsit microbi – nu sunt chiar extratereștrii din Dosarele X, dar tot se clasifică ca viață extraterestră. O alta, ceva mai apropiată, probabil, de adevăr, vorbește despre apa curgătoare. Această teorie este susținută și de faptul că la conferința anunțată va participa și Lujendra Ojha, de la Georgia Institute of Technology, primul cercetător care a venit cu teoria că Marte are râuri de apă sărată în lunile mai călduroase.

Apa este un element cheie când vorbim de susținerea vieții, iar o astfel de descoperire ar putea ajuta și la descoperirea de forme de viață în Univers.

Până anul acesta, se credea că Marte este prea rece pentru a avea apă, dar în Aprilie s-a descoperit că solul este îmbibat sare, fapt care scade temperatura de înghețare a apei. Tot roverul Curiosity a descoperit bolovani la un metru adâncime care conțineau de patru ori mai multă apă decât se specula inițial.

Există și imagini din satelit care par să arate albia unui fost râu, cu pietricele pe margini. Mai mult, fotografii recente arată roci bazaltice, fapt care a dat naștere unor noi speculații potrivit cărora, la un moment dat, Marte ar fi fost acoperită cu apă.

Rămâne doar să mai așteptăm puțin ca să aflăm ce au experții de zis, iar până atunci rămânem doar cu cele cinci cuvinte faimoase: ”the truth is out there” (”adevărul e dincolo de noi”).