23 apr. 2015 | 16:03

Hackerii îți pot face iPhone-ul să se închidă și să se deschidă la nesfârșit [VIDEO]

ACTUALITATE
Hackerii îți pot face iPhone-ul să se închidă și să se deschidă la nesfârșit [VIDEO]

Cu toate că dispozitivele iOS sunt mai sigure decât cele cu Android, asta nu înseamnă că nu au vulnerabilități care ar putea fi exploatate de către hackeri. 

Am auzit de malware pentru iOS și despre găuri de securitate din ce în ce mai des în ultimul timp. Cum cota de piață a Apple a crescut considerabil în ultimii ani, nu e de mirare că iDevice-urile au devenit ținte viabile pentru infractorii cibernetici.

Oricâte actualizări ar oferi Apple pentru sistemul iOS, hackerii par să fie mereu cu un pas înainte. Un exemplu bun a putut fi văzut în cadrul unei conferințe de securitate.

Acolo, cercetătorii au demonstrat cum poate fi blocat un iPhone cu ajutorul unei simple rețele de WiFi, fără măcar ca telefonul să fi fost conectat la ea.

Yair Amit, de la compania de securitate Skycure, au descoperit că dispozitivele iOS se restartează uneori atunci când utilizatorii încearcă să le conecteze la un router nou. După ce a analizat mai mult problema, a descoperit că sistemul SSL, care asigură comunicarea în siguranță pe web, este de vină pentru acest lucru.

Folosind un certificat criptografic special, poate fi activată o eroare a telefonului care duce la restartarea continuă. Mai îngrijorător este faptul că utilizatorii nici nu trebuie să se conecteze la rețeaua în cauză.

Este suficient ca telefonul să fie cumpărat de la un operator care și-a trecut informațiile pentru conectarea automată la rețele WiFi care îi aparțin. De exemplu, în România, rețeaua Orange WiFi poate fi accesată doar de către clienții Orange. Această rețea s-ar regăsi automat în telefonul respectivului utilizator și telefonul s-ar conecta singur.

Un hacker ar putea creea o rețea numită ”Orange WiFi”, iar iPhone-ul ar încerca să se conecteze automat, ducând la problema demonstrată în clipul video de mai jos. Skycure a trimis un raport către Apple, pentru ca vulnerabilitatea să fie rezolvată cât mai curând.