14 sept. 2015 | 07:43

Cum măreşti autonomia la smartphone-uri sau tablete cu Android

TUTORIALE
Cum măreşti autonomia la smartphone-uri sau tablete cu Android

Când cineva te întreabă dacă te poate ajuta să-ţi mărească autonomia la un smartphone sau la o tabletă cu Android, nu stai pe gânduri.

Cu cât mă bucur mai mult că un producător de smartphone-uri sau tablete ne impresionează cu lansarea unui gadget fascinant de subţire, cu atât mi se pare mai frustrant că nu există şi o versiune a aceloraşi gadgeturi un pic mai groasă, cu o baterie semnificativ mai mare şi, eventual, o autonomie dublă. E un mister pentru mine de ce majoritatea companiilor aleargă după superlative absolute în descrierea noilor terminale, în timp ce noi ne trezim pe la 14:00 – 15:00 că alergăm după un încărcător sau o baterie portabilă pentru că aşteptăm un telefon important şi ne e frică să nu ni se închidă.

Trecând însă peste aceste informaţii contextuale, din fericire există câteva artificii la care puteţi apela pentru a spori autonomia unui telefon sau a unei tablete cu Android. În mare parte, funcţiile descrise sunt similare cu cele pe care le-am detaliat în urmă cu aproximativ o săptămână în articolul ,,Cum măreşti autonomia la iPhone şi iPad în câțiva paşi simpli, diferenţa fiind că acestea se pretează pentru dispozitivele cu sistem de operare Android.

baterie Android autonomie sincronizare date

Cum dezactivaţi sincronizarea în fundal a datelor pe Android?

La nivel de infrastructură, funcţiile avansate şi parametrii de funcţionare ai unui Android sunt la fel cu cele de pe iPhone, doar interfaţa diferă, la fel şi meniurile în care trebuie să intraţi pentru a ajunge la anumite setări. Mai mult decât atât, diferă radical de la o versiune de Android la alta.

Pentru un smartphone sau o tabletă cu Android 5, intraţi la Settings, accesaţi secţiunea Accounts, atingeţi butonul Meniu şi debifaţi Auto-sync data. Din acest moment aţi anulat sincronizarea automată în fundal atât a contului vostru Google, cât şi a altor conturi pe care le aveţi configurate pe aparat.  Prima consecinţă a acestui gest este că nu veţi mai primi notificări în momentul în care veţi recepţiona un email, dar puteţi fără probleme să intraţi în aplicaţia Gmail pentru a vă verifica poşta electronică. În Android 4, pentru aceeaşi funcţie, intraţi în Settings – Data Usage şi apăsaţi pe butonul Meniu. Abia acum veţi putea debifa ,,Auto-sync Data.” Din păcate, există o şansă ca în funcţie de creatorul terminalului vostru, această funcţie să fie în altă parte.

Sistemul de operare Android nu are un meniu centralizat pe care să-l puteţi accesa pentru a vedea aplicaţiile care rulează în fundal şi, tot din acelaşi meniu, să dezactivaţi respectiva funcţie. Dacă o aplicaţie are un comportament neobişnuit la acest capitol, fie o dezinstalaţi complet, fie găsiţi în interiorul ei nişte parametrii de funcţionare pe care să-i puteţi modifica pentru a remedia problema. Repetaţi procedura pentru fiecare aplicaţie în parte. Din fericire, există un meniu în care puteţi intra pentru a vedea ce procent de baterie v-a consumat o aplicaţie de la ultima încărcare. Intraţi în Settings şi daţi un tap pe Battery. Imediat veţi întâmpina o fereastră similară cu cea de mai jos.

consum baterie defalcat pe aplicaţii

 

Cum dezactivăm notificările inutile pe Android?

Cum am detaliat şi săptămâna trecută, notificările, indiferent cât sunt de discrete, au un impact mult mai mare asupra bateriei decât aţi crede. Faptul că un joc gen Clash of Clans vă atenţionează că aţi fost atacat, vă aprinde ecranul pentru câteva secunde, vă foloseşte motorul de vibraţii, iar difuzorul s-ar putea să emită câteva sunete sau o melodie. Ca urmare, un set stufos de notificări regulate ar putea avea un impact dezastruos asupra autonomie.

Pe un gadget cu Android 5, puteţi modifica sistemul de notificări într-un singur loc, centralizat. Intraţi în Settings la secţiunea Sound & notification şi atingeţi App notifications. Vi se va afişa o listă cu toate aplicaţiile instalate. Printr-un tap pe fiecare puteţi personaliza modul în care respectiva vă notifică. După cum se poate vedea în captura de mai jos, prima bifă de sus, Block, dezactivează toate notificările provenite de la un program, în acest caz, Facebook Messenger. În situaţia în care este vorba de o aplicaţie foarte importantă, tot de aici, puteţi bifa Priority, pentru ca notificările generate de ea să fie în permanenţă primele. Mai multe detalii la acest capitol este posibil să găsiţi în interiorul fiecărui program. facebook Messenger Android Notificări

 

 

 

 

Pe un aparat cu Android 4, sistemul este un pic mai laborios, deoarece nu aveţi acelaşi meniu centralizat ca în cazul Android 5. De cele mai multe ori, sistemul de notificări este personalizat din interiorul fiecărei aplicaţii pe care o aveţi instalată. Dacă o aplicaţie este cu adevărat deranjantă sau abuzivă, ţineţi degetul apăsat pe o notificare provenită de la ea şi accesaţi butonul App info. Astfel veţi ajunge la un meniu din care puteţi dezinstala respectivul program sau puteţi doar să dezactivaţi notificările, debifând ,,Show notifications”. Confirmaţi alegerea făcută în pop-up-ul ce va apărea pe ecran. Aceleaşi opţiuni le veţi întâmpina şi dacă intraţi în Settings şi Apps.
turn off notificari Android 4.0

Funcţionează pe orice smartphone sau tabletă

Indiferent dacă vorbim de un iPad, un iPhone, un Android sau Windows Phone, aceste funcţii au efectele scontate indiferent de platformă. Secretul este doar să le găsiţi prin meniul de configurare al dispozitivului în cauză. Mai sus le-am detaliat pentru gadgeturi cu Android, dar săptămâna trecută am urmat aceeaşi procedură pentru iDevice-uri. Ideea de bază este simplă, pentru a spori autonomia unui telefon sau a unei tablete, ecranul trebuie să stea închis în cea mai mare parte a timpului, acesta este cel mai mare consumator. Următorul pas este să vă asiguraţi că preţiosul vostru gadget nu descarcă volume semnificative de informaţii de pe internet, mai ales când folosiţi date celulare şi nu sunteţi conectaţi la o sursă de curent. Aplicaţiile defectuoase sau maliţioase reprezintă o altă sursă de stres pentru baterie. Din fericire, la ora actuală, majoritatea platformelor pentru mobile incorporează un meniu centralizat în care să puteţi vedea consumatorii principali, pentru a facilita găsirea rapidă a vinovatului.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele