23 apr. 2014 | 14:08

Samsung Galaxy S5 + Gear 2 Neo – Un cuplu de senzație [REVIEW]

ACTUALITATE
Samsung Galaxy S5 + Gear 2 Neo - Un cuplu de senzație [REVIEW]

Review Samsung-Galaxy-S5 & Review Gear 2 Neo

Samsung Galaxy S5 și-a făcut drum și pe ”bancul nostru de probe”, la scurt timp după lansarea oficială în România. Primele impresii le-am explicat chiar în momentul lansării internaționale de la Barcelona, în prima zi de Mobile World Congress, de atunci, însă, după o utilizare ceva mai intensă, sunt câteva elemente care s-au schimbat. Acestea, și altele le vom etala în cadrul acestui review. Mulți dintre cei care așteptau acest model au fost probabil dezamăgiți că zvonurile futuriste care se vehiculau înainte de lansare nu s-au evidențiat în cazul produsului final. Goana asta după specificații ne-a forțat pe toți în ultimii trei ani să avem așteptări mai mari de la producătorii de dispozitive mobile. E drept, ei sunt în primul rând vinovați, fiind singurii responsabili de crearea acestor așteptări. Acum ceva vreme, mai exact în perioada lansării lui S4, mulți dintre cei care făceau predicții erau mai reținuți în ceea ce privește folosirea materialelor mai scumpe. În cazul lui Note 3, au fost ceva mai agresivi,iar legat de galaxy S5, aproape 90 la sută erau siguri că va veni cu o carcasă metalică. Detaliile destre Galaxy S5, și în special despre materialele folosite la carcasa acestuia au fost bine păstrate, atât de bine că aproape de eveniment multă lume spunea că va avea același spate ca și Galaxy Note 3. Ei bine, aproape același spate.

Design Galaxy S5

Samsung Galaxy S5 review (11)

Din punct de vedere al designului, Galaxy S5 a reușit totuși să impresioneze. Chiar dacă a făcut o mișcare destul de inteligentă, și nu a sărit să realizeze un telefon ”mai premium”, folosindu-se de procesul de producție actual a îmbunătățit textura acestuia. Chiar l-a făcut mai personal. Imaginile poate nu îl avantajează atât de mult, însă la atingere este fin, elegant, se ține foarte bine în mână și nu rămân nici un fel de amprente pe spatele acestuia. Nu putem spune cât de rezistent este în timp, cel puțin nu acum.

Samsung Galaxy S5 review (6)

Marginea exterioară cromată este realizată tot din material plastic și este identică cu cea de la Galaxy Note 3. Motivul este că oferă o prindere mai bine în mână, fiind și puțin mai lată ca la Galaxy S4 și având o textură proeminentă.

Samsung Galaxy S5 vs S4 (2)

Este puțin mai lat și puțin mai înalt ca Galaxy S4 și deține aceeași așezare a butonului central fizic, precum și aceeași formă. Marginile exterioare sunt tot cromate, realizate din policarbonat, iar dimensiunea ecranului este aproape insesizabil mai mare. Senzorii de luminozitate, proximitate și LED-urile de notificări au exact aceeași poziție, iar grila căștii de convorbiri este puțin mai mică. Samsung Galaxy S5 vs S4 (6)

Diferența de textură se observă destul de ușor pe partea din spate, însă poziționarea camerei foto, forma acesteia, induce puțin în eroare utilizatorii care le confundă puțin, obișnuiți de la Galaxy S2 ca producătorul să tot schimbe poziția flash-ului și a obiectivului foto. Lângă bliț se află și senzorul pentru citirea ritmului cardiac.

Samsung Galaxy S5 vs S4 (7)

La interior există diferențe semnificative legate de așezarea slot-ului de SIM și a cardului microSD, care în cazul lui Samsung Galaxy S5 sunt unul peste celălalt. Și bateria are o altă formă, fiind mult mai alungită acum. În rest, construcția este similară cu cea a lui Galaxy S4.

Samsung Galaxy S5 review (19)

Capacul are pe interior o margine din silicon ce urmează conturul făcut în zona bateriei și a slot-ului de SIM și microSD, care asigură etanșeitatea acestuia în cazul în care este scufundat în apă, sau stropit. Aceasta este demonstrația clară că un smartphone cu capac detașabil poate fi făcut să reziste la apă, e drept, nu în condiții extreme, să-l luăm la scufundări la mare.

Samsung Galaxy S5 review (13)

Conectorul de date este tot în partea de jos și dispune de același material siliconic de etanșare. De fiecare dată când este scos de la încărcat sau este aprins, telefonul avertizează asupra capacului din spate și al conectorului de date, care trebuie să fie bine închise pentru a rezista la umezeală.

Samsung Galaxy S5 review (21)

În comparație cu HTC One M8, Galasy S5 este puțin mai scurt, cu o grosime foarte apropiată și la fel de lat. Motivul pentru care One M8 este mai alungit este, desigur, amplasarea difuzoarelor pe partea din față.

Samsung Galaxy S5 review (25)

Diferența este majoră când vorbim de partea exterioară spate, mai exact de capac, care la HTC One M8 nu este detașabil. E drept, HTC One  M8-ul arată mai bine la prima vedere, însă pare destul de alunecos în comparație cu S5-ul.

Galerie Imagini

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Samsung Galaxy S5 Review/”/]

Specificații Galaxy S5

[table id=228 /] Din punct de vedere hardware, opiniile sunt și aici împărțite. După o serie de specificații ceva mai futuriste, care s-au zvonit înainte de lansare, mai toată lumea a înțeles decizia lui Samsung de a merge pe o platformă deja testată și perfect funcțională, și anume procesorul Qualcomm Snapdragon 801, care rulează la frecvența de 2.5 GHz, și este un procesor de tip Quad-Core. Era problematică folosirea lui Snapdragon 805, mai ales pentru că acel procesor nu a fost încă testat de-a lungul timpului în vreun smartphone.

Cantitatea de memorie de 2 GB este suficientă pentru acest dispozitiv și îl delimitează cumva din punct de vedere marketing de Galaxy Note 3, care are 3 GB. Suportul pentru carduri microSDXC de 128 GB este binevenit, mai ales că SanDisk a anunțat în aceeași perioadă cu lansarea smartphone-ului, primul card de acest tip.

Display Galaxy S5

Samsung Galaxy S5 review (34)

Din nou, un element extrem de important pentru un smartphone, chiar cel mai important din moment ce are și costul cel mai mare de producție, aproximativ 63 de dolari în cazul lui Samsung Galaxy S5, și este elementul cu care interacționăm cel mai mult. Calitatea display-ului lui S5 este cea mai bună, și o spun fără nici o reținere. Este luminos, are culori vii, puternice, toate astea datorită tehnologiei AMOLED. Un alt avantaj al display-ului AMOLED este faptul că are un consum mai redus de energie, și unghiuri de vizibilitate excelente, de 179 de grade. Faptul că reproducerea culorilor este mai vibrantă pe display-urile AMOLED nu este un lucru necunoscut, însă față de generațiile anterioare acest aspect este ceva mai subtil și mai puțin deranjant.  Cu luminozitatea la maxim, display-ul este perfect vizibil la exterior și nu trebuie să ”mijim ochii” să înțelegem ce se întâmplă pe ecran.

Camera Foto Galaxy S5

Samsung Galaxy S5 review (1)

„Mai mare” nu înseamnă neapărat „mai bun”. Aceasta este o regulă care însă nu funcționează în domeniul foto, unde avantajul unui număr de megapixeli mai ridicat vine la efectuarea unui crop al imaginii, mai ales dacă acel procesor de imagine este capabil să folosească acei megapixeli în plus pentru stabilizarea imaginii.

Samsung Galaxy S5 Photo

Camera are tendința de a suprasatura imaginile, care, observate și pe un monitor calibrat, sunt mai vii decât cele făcute cu alte dispozitive. De data aceasta, suprasaturarea are loc mai elegant și doar în condiții de lumină puternică. În rest, camera compensează cu brio pentru dimensiunea mică a senzorului și oferă o luminozitate mai mult decât decentă fotografiilor. Producătorul spune că focalizarea este mai rapidă ca la S4, timpul minim de focalizare fiind de 0,3 secunde – este adevărat, însă doar în condiții de lumină puternică, atunci când este zi și de preferat umbră, mai exact în condițiile optime de fotografiere pentru orice aparat.

Samsung Galaxy S5 HDR

Modul HDR este foarte bine pus la punct, iar imaginile care reies în situația în care avem un subiect mai întunecat și un fundal mai luminos sunt foarte bune, semnificativ mai bune decât alt smartphone pe care l-am folosit până acum.

Samsung Galaxy S5 Cer

Am fost destul de surprins de reproducerea foarte bună a cerului, mai ales prin parbrizul unei mașini, cum este imaginea de mai sus. Cerul este un element cu care multe dintre camerele foto au o dispută, nu foarte multe reușesc să îl capteze la adevărata lui frumusețe.

Pe partea de video, Galaxy S5 a primit opțiunea de filmare 4K. Poate filma și 1080p la 60 de cadre pe secundă, și 720p la 120 de cadre pe secundă. Efectul este interesant și merită luat în calcul, deși mai degrabă pentru distracție.

Software Galaxy S5

Samsung Galaxy S5 review (40)

Samsung, te rog frumos, adu-mi meniul de setări înapoi

Era bine structurat, bine definit, mă obișnuisem cu el destul de mult. Nu vreau iconițe la segmentul de setări, le vreau una după alta și ceva mai simple, așa cum era la început. Noul meniu al lui Galaxy S5 este interesant și… atât.

Samsung Galaxy S5 review (33)

Nu îmi place modul cum sunt afișate directoarele, în cazul în care folosiți așa ceva, nu îmi place meniul de setări care este prea complex și afișat sub formă de icoane mari. Da, au descriere dedesubt însă este greoi de înțeles, pentru că este structurat după gândirea a prea puțini dezvoltatori. Pare că este făcut în grabă. Probabil este singurul element negativ pe care l-am găsit la Galaxy S5.

Samsung Galaxy S5 review (41)

Autonomie Galaxy S5

Samsung Galaxy S5 review (14)

Samsung folosește același sistem pe care l-au implementat mulți dintre producătorii de telefoane, anume bateria detașabilă. Chiar dacă autonomia este foarte bună și, probabil, bateria va rezista eroic timp de un an, tot există un capac detașabil chiar și în situația în care telefonul este rezistent la apă. Desigur, procesul de fabricație este deja pus la punct, structura la fel și, din moment ce nu are o carcasă unibody, nu are de ce să închidă smartphone-ul complet.

Samsung Galaxy S5 review (42)

În condițiile de utilizare în care am testat și celelalte telefoane care mi-au trecut prin mână, adică instalat 5 conturi de social media printre care Facebook, Twitter, Instagram, 3 conturi de e-mail funcționale tot timpul cu sincronizare de tip push, navigat pe internet modic, ascultat muzică și ceva gaming + vizionare de clipuri YouTube prin WiFi, am ajuns cu el acasă aproape descărcat. Dar asta în jurul orei 23:00, după o zi în care am plecat la ora 08:00. E drept, am profitat puțin și de funcția power-saving, în situația în care pe la ora 20:00 mă tot avertiza că rămân fără baterie, funcție care se poate dovedi extrem de utilă pentru cineva care e plecat 14-16 ore de acasă.

Samsung Galaxy S5 review (43)

Audio și Voce Galaxy S5

Samsung Galaxy S5 review (9)

La capitolul audio, aș avea câte ceva de obiectat. Difuzorul este pe spate, la fel ca și la Galaxy S4 și, chiar dacă are o putere suficient de mare, aș fi preferat altă poziție, care să nu fie obturată de degetul arătător atunci când îl țin în poziție orizontală, pentru gaming sau pentru vizionarea de filme. Nu trebuie să fie mai puternic, nu trebuie să fie stereo, nu îl voi folosi să dau petreceri cu el, nu trebuie să aibă mai multe joase, ci doar să fie în altă poziție. La convorbiri, calitatea este foarte bună, chiar există o opțiune în timpul apelului care permite îmbunătățirea volumului și care funcționează destul de bine. Există o îmbunătățire față de S4, la atenuarea zgomotului care se face în mod activ.

Senzorul de puls Galaxy S5

Samsung Galaxy S5 review (37)

…sau senzorul pentru ritmul cardiac. Este o idee ingenioasă de a mai aduce o funcție pe un dispozitiv high-end. Este o funcție care funcționează mai bine decât mă așteptam. Marja de eroare este foarte mică în comparație cu un aparat medical de luat pulsul și este o funcție utilă pentru monitorizarea în timpul activităților sportive. Senzorul emite o lumină roșie care citește circulația sângelui de pe degetul poziționat sub cameră. Telefonul avertizează că în momentul citirii pulsului este bine să stați nemișcați și, dacă se poate, să nu vorbiți, pentru a nu interfera cu procesul de citire.

Samsung Galaxy S5 review (36)

Momentan, aplicația prin care se poate citi ritmul cardiac este S-Health, iar aceasta menține și un istoric al acestor informații. Așadar, dacă vă stabiliți să vă luați periodic pulsul în timpul unui antrenament, veți obține o serie de grafice interesante.

Senzorul de amprentă Galaxy S5

Samsung Galaxy S5 review (4)444

Aici Samsung a avut o idee bună când l-a introdus. Desigur, cea mai bună opțiune era pe butonul de Home, și aici l-au și pus. Spre deosebire de iPhone 5S, însă, butonul de Home este destul de îngust, așadar citirea amprentei se face prin trecerea degetului peste buton, la fel ca la orice laptop ce are implementată această funcție. Dezavantajul este că această operațiune poate fi efectuată corect doar folosind două mâini, după ceva antrenament în prealabil. Avantajul lui iPhone 5S este că citirea amprentei se face doar ținând degetul pe butonul Home. Chiar dacă ar mai fi puțin de lucrat la implementare, Samsung a pregătit acest telefon pentru viitoarele sisteme de plată prin citirea amprentei, iar asta îi va aduce doar avantaje pe viitor.

Gear 2 Neo

Samsung Galaxy S5 review (30)

Samsung Gear 2 Neo este varianta ceva mai ieftină a cele mai noi iterații a ceasului inteligent de la Samsung. Spre deosebire de Gear 2, acestuia îi lipsește în primul rând camera foto de pe brățară, are același display de 1,63 inci, tot de tip AMOLED și cu o rezoluție de 320×320 pixeli. Gear 2 Neo are un procesor dual-core de 1 GHz și 512 mB memorie RAM, în comparație cu Galaxy Gear care avea un procesor single-core de 800 Mhz. Nu se specifică ce tip de procesor este, cel mai probabil unul low-voltage, care nu poate fi comparat cu cel din smartphone-uri. Smartwatch-ul deține și 4 GB de memorie, pentru stocarea setărilor, a aplicațiilor și chiar și a unui playlist consistent de muzică, pentru a nu mai fi nevoie să ținem și telefonul cu noi în activitățile sportive.

Samsung Galaxy S5 review (27)

Pe spatele ceasului se află dock-ul pentru încărcare, iar sub acesta un al doilea senzor pentru citirea pulsului direct de pe brațul utilizatorului. Ceasul poate stoca informațiile de la senzorul de mișcare și de la senzorul de puls, pe care apoi le sincronizează cu aplicația telefonului.

Autonomia este destul de bună. Dacă vechiul Galaxy Gear rezista eroic aproape două zile cu senzorii de mișcare activați, Gear 2 Neo ajunge chiar și la trei zile cu ei porniți. O folosire mai puțin moderată se spune că ar permite o utilizare de până la șase zile cu o singură încărcare, dar asta înseamnă să nu fie conectat tot timpul la smartphone și să fie dezactivat senzorul de mișcare.

Samsung Galaxy S5 review (28)

Concluzii

Samsung a făcut o treabă foarte bună cu noua variantă flagship-ului său, Galaxy S5. A perfecționat atât telefonul cât și ceasul inteligent pe care l-au blamat atât de mulți anul trecut. Ambele dispozitive se comportă exemplar și își merită desigur chiar și acum prețul. Bine, e puțin piperat la 3099 lei,  însă există explicații foarte logice în acest sens, pe care sper că le-am cumulat pe toate într-un viitor articol.

Carcasa acestuia are îmbunătățiri majore, este rezistentă la apă și la praf și, chiar dacă nu este construită din materialele pe care le doreau alții, spatele arată foarte bine. Desigur, vorbesc de negru, albastru, alb, în nici un caz de varianta aurie… Interfața TouchWiz sunt însă de părere că nu e pe drumul cel bun. Dimpotrivă, e mai greu de înțeles, mai complicată, mai încurcată. Până și interfața lui LG G2, cea de care spuneam că este incredibil de aglomerată, este ceva mai logică.

Până acum, Samsung a oferit o multitudine de funcții pe cele mai puternice smartphone-uri ale lor. E momentul ca de acum încolo să lucreze și la design-ul aparatului, precum și la cel al interfeței de utilizator. Aceste două elemente, al doilea fiind prioritar, i-ar asigura succesul pe viitor. Așteptăm și Galaxy Note 4, pentru a vedea dacă impresiile noastre, ale europenilor în general, au fost ascultate.

,Samsung Galaxy S5 review (32)