Top 5 lucruri bune si „nebune” despre Steve Ballmer
Zilele CEO-ului Steve Ballmer in fruntea Microsoft sunt numarate, iar cu aceasta ocazie a tinut un discurs de adio in fata angajatilor. Emotionant si cu lacrimi in ochi la propriu, Ballmer, un showman asa cum a incercat sa fie in decursul carierei si pe alocuri chiar reusind acest lucru, a iesit din scena pe ritmurile melodiei „Dirty Dancing“, dar nu inainte de a le multumi si a-i indemna pe cei prezenti in sala sa se bucure pentru ca lucreaza pentru cea mai grozava companie din lume.
Am fost si noi impresionati de starea de spirit pe care o are in clipul de mai jos destul de controversatul Steve Ballmer, am decis in randurile ce urmeaza sa va prezentam un top 5 lucruri bune si „nebune” caracteristice acestuia pe parcursul carierei sale in functia de CEO Microsoft.
Top 5 greseli pe care le-a facut Steve Ballmer in fruntea Microsoft
* Steve Ballmer, CEO-ul Microsoft incepand cu ianuarie 2000, este un tip cu un temperament vulcanic. In decursul anilor, i-a „fortat” pe cei din pozitiile de conducere Microsoft ce se opuneau ideilor sale sa demisioneze, dupa cum se vorbeste, „asigurandu-se” astfel ca succesorul sau nu va veni din randurile companiei pe care o conducea. Practic, toti cei care ar fi putut avea pretentii la „tronul imperiului” erau indepartati incet, dar sigur, de pe pozitiile pe care le ocupau. O scurta lista i-ar putea include pe Robbie Banch, Chriss Liddell, Vic Gudontra, Kevin Johnson.
* Politica stabilita de Ballmer in interiorul companiei inlesneste, dupa parerea multora, accesul mai rapid al angajatului pe scara ierarhica daca se preocupa de subminarea proiectelor colegilor sai decat daca s-ar fi asigurat ca produsul sau proiectul propriu este revolutionar sau de o calitate net superioara. Aceasta structura nu se oprea la nivelul simplilor angajati, ci era gandit sa functioneze si in cadrul echipelor sau al diviziilor. Astfel, asa cum ati vazut probabil in decursul timpului, Divizia Windows pentru consumatori este in etern conflict cu cei din echipa X-box. De asemenea, pentru ca Windows 8 sa aiba succes, Windows RT trebuie sa fie marginalizat.
* Un alt exemplu al unui esec evident la acest capitol este regretul de curand exprimat de Ballmer potrivit caruia Vista a fost un dezastru rasunator pentru companie intr-un moment in care eforturile ar fi trebuit sa se concentreze spre un sistem de operare mobil cat mai bun intr-o vreme in care Android-ul celor de la Google de abia dadea semne de viata. Cred ca un astfel de efort ar fi adus reale beneficii companiei si am fi vazut piata sistemelor de operare mobile luand poate o alta intorsatura.
* Nu a reusit sa capitalizeze avantajul urias detinut de Microsoft, in conditiile in care insusi Guvernul american i-a acordat statutul de „monopol nereglementat”. Practic, Microsoft domina fara drept de apel piata si avea ocazia de a face investitii mari, folosindu-se de profiturile uriase generate, de a investi si dezvolta proiecte pe termen lung ce ar fi putut duce intr-un final la piete noi de desfacere cu Microsoft in prima pozitie la start. Daca va ganditi la piata consolelor si la X-box, aflati ca nici pana la aceasta ora, Xbox-ul nu genereaza profit…
* A reusit sa piarda complet startul device-urilor mobile cu adevarat revolutionare, bazandu-se probabil pe pozitia de leader in acea perioada a Microsoft pe segmentul de piata denumit in mod curent „smartphone”. Va mai amintiti de, Windows Mobile 5/6/6.5 sau chiar Pocket PC?
Google si Apple au vazut foarte clar oportunitatea si au sarit cu entuziasm si initiativa sa dezvolte segmentul impreuna cu Samsung, HTC si alti parteneri. Windows 8 Mobile este, practic, primul OS mobil din partea Microsoft ce se aliniaza cerintelor. Nu ar fi trebuit ca totul sa se intample cu ani in urma?
Top 5 lucruri bune pe care le-a realizat Microsoft cu Steve Ballmer la conducere
* In aprilie 2000, se lansa conceptul Pocket PC ce a detinut suprematia in domeniul sistemelor de operare si a device-urilor mobile. In 2005, „Windows Mobile” era cel mai utilizat sistem de operare mobil. Totul a intrat in declin odata cu aparitia pe piata a primului iPhone.
* In octombrie 2001, se lansa Windows XP, ce promitea o interfata mai simpla si usurinta in utilizare. A avut problemele sale initiale, insa odata cu lansarea primului Service Pack a reusit atat de bine sa ofere ceea ce promitea initial, incat pana de curand a ramas in top ca cel mai utlizat sistem de operare pentru desktop-uri.
* In noiembrie 2005, se lansa Xbox 360, a doua consola oferita de Microsoft ce a devenit una dintre cele mai utilizate si indragite „masinarii” de gaming, cu vanzari de peste 78 de milioane de unitati. Odata cu aparitia sa, inovatii ca Serviciile Online si posibilitatea de a interactiona cu alte device-uri si-au facut simtita prezenta.
* 2010 – Yahoo incheie un pact pe 10 ani care ii permite sa foloseasca motorul de cautare Bing dezvoltat de Microsoft, platind in schimbul acestui serviciu 12% din totalul venitorilor rezultate din reclama.
* Mai 2011 aduce dupa sine achizitia Skype la un cost de „numai” 8,5 miliarde de dolari. Vestea buna este ca Skype continua sa creasca rapid, in timp ce Microsoft continua sa-l integreze in software-ul si device-urile produse.
Daca este sa mai punctam o fapta buna, a sasea infaptuita de Ballmer in fruntea Microsoft este si achizitia Nokia, care, dupa opinia noastra, reprezinta pentru companie un pas important ce ii intareste pozitia in batalia mobilelor si a sistemelor de operare mobile.
Una peste alta, Steve Balmer a fost un „personaj” in peisajul IT, pe cat de carismatic pe atat de controversat si chiar cu o doza de nebunie in unele momente. Blamat de multi, uneori „iubit” de concurenta pentru gafele sale pe parcursul carierei, acum paraseste compania intr-un moment in care se pare ca Microsoft incepe sa intre pe fagasul normal al pietei si sa inteleaga din ce in ce mai bine cerintele si necesitatile consumatorilor.
Ce viitor credeti ca va avea Microsoft? Cine credeti ca va duce filozofia companiei mai departe?