Zona din România care a construit cele mai multe locuințe în ultimii zece ani. În țara noastră, sunt județe în care construcția de locuințe a încetinit și altele în care numărul locuințelor finalizate s-a dublat. De asemenea, numărul de locuințe construite depinde și de populația din fiecare județ, însă, cu toate acestea, locuințele nou construite în ultimul deceniu la suta de mii de locuitori oferă o altă perspectivă asupra lucrurilor.
Numai una din cinci locuințe din România este construită după perioada 1990, iar suprafața medie locuibilă a unui spațiu rezidențial nu depășește 41 mp, fiind de două ori mai mică cu media din UE, de 90,1 mp.
În topul locurilor unde s-au construit cele mai multe locuințe din România ultimilor 10 ani se află județul Ilfov (95.981 locuințe), urmat de Municipiul București, cu 81 634. Pe locul trei este Clujul, cu 77. 312 locuințe construite în ultimii 10 ani.
De precizat este faptul că 96% dintre români dețin locuințele în proprietate, media europeană fiind în jur de 69,5%. În Germania, media este puțin peste 50%, fiind cea mai redusă din UE, a explicat Dumitru.
„Practic, noi românii suntem proprietari ce-i drept, dar deținem o bojdeucă mică, adică o locuință veche și cu o suprafață foarte mică”, a spus Ionuț Dumitru, economistul-șef al Raiffeisen Bank.
Tot mai mulți tineri sunt însă forțați să locuiască împreună cu părinții, iar situația locuinței tinerilor s-a agravat în ultimii ani. În plus, uzura morală și fizică a locuințelor construite în`60 va fi o problemă care se va acutiza în viitor.
În plus, mai mult de o treime dintre gospodăriile din România cuprind mai mult de trei adulți (35,1%). Acest procent este cel mai mare dintre toate țările UE, de aproximativ două ori mai mult decât valoarea UE-27 (18,5%).
De asemenea, în 19,5% din gospodarii există trei adulți ce trăiesc împreună cu copii în întreținere. Combinația dintre gospodării și spațiile reduse de locuit conduce însă la supraaglomerare. Iar ca urmare a costurilor ridicate, peste un sfert dintre gospodăriile din Romania înregistrează datorii la plata cheltuielilor cu utilitățile față de 10% media țărilor UE.
Din păcate însă, procesul de înlocuire a fondului de locuințe cu unele având confort și specificații tehnice ridicate este unul lent, fiind influențat de condițiile economice, de raportul dintre locuințele recent terminate și fondul de locuințe fiind de sub 1%.
„Dacă ne uităm la cât de satisfăcuți sunt românii cu locuința lor, o să constatăm că nu stăm foarte grozav, mai ales în cazul familiilor cu copii.”, a mai precizat Ionuț Dumitru.