În fiecare an, pe data de 1 decembrie este sărbătorită Ziua Națională a României, dată stabilită prin lege. Evenimentul marchează cel mai important moment din istoria noastră. Vorbim despre Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din anul 1918, atunci când a fost votată unirea Transilvaniei cu Regatul Român. Ziua Națională a României 2022 vine cu o premieră anul acesta.
Ziua Națională a României a fost stabilită pe data de 1 decembrie după Revoluție, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990. Același act normativ stabilește că ziua de 1 decembrie este o sărbătoare publică și zi liberă pentru români.
Ziua de 1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal din istoria României. În această zi a avut loc Marea Adunare de la Alba-Iulia, unde s-a votat unirea Transilvaniei cu România, totodată cerându-se un singur stat național.
Însă, primul pas a fost făcut, în realitate, între 21 noiembrie și 4 decembrie 1918. Atunci, Sfatul Țării din Basarabia a proclamat Republica Democratică Moldovenească. Mai apoi, pe data de 24 ianuarie s-a adoptat declarația de Independență.
Adunarea Națională de la Alba Iulia a adoptat o rezoluție prin care este atestată unirea tuturor românilor din Transilvania și Banat cu România. Pe data de 1 decembrie 1918, politicianul Vasile Godiș a citit rezoluția Unirii:
Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.
Poate că nu multă lume știe, însă România a mai schimbat până acum două astfel de sărbători. În trecut, între anii 1866-1947, data de 10 mai a fost considerată sărbătoare și ziua națională a României.
Atunci, Prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus, pe data de 10 mai 1866, jurământul în fața adunării reprezentative a Principatelor Române Unite. De asemenea, în amintirea acestui eveniment, Carol a proclamat pe data de 10 mai 1877 în fața parlamentului independența României.
Pe data de 30 decembrie 1947 a fost proclamată Republica Populară Română, după abdicarea regelui Mihai I. Prin urmare, ziua de 23 august a fost adoptată ca fiind ziua națională. Ea era cunoscută oficial sub numele de ziua insurecției armate antifasciste și începutul revoluției populare în România.
Anul acesta, peste 1.500 de militari români vor participa la paradă, printre care și membrii grupului de luptă NATO și cei ai diviziei 101 aeroportuară. De asemenea, ca în fiecare an, la eveniment vor fi prezente și avioanele de luptă și de transport ale Forțelor Aeriene Române.
La parada de pe 1 decembrie de anul acesta vor participa peste 150 de militari străini.Premiera de anul acesta sunt două blocuri de defilare formate din militare din Grupul de Luptă NATO de la Cincu și luptătorii din Divizia 101 Aeropurtată a Armatei SUA, dislocați la Mihail Kogălniceanu.
„Este o onoare și pentru ei. Ne instruim împreună dar în moment de sărbătoare suntem la fel, împreună”, a declarat General Maior Cristian Dan, Locțiitorul Comandantului Paradei.
Tot în premieră vor fi agrenate și avioanele celor patru forțe aliate prezențe în țara noastră. Aparatele militare de zbor vor survola Piața Arcului de Triumf în trei reprize.