De ce se ține post negru în Vinerea Mare. Se oprește lucrul, nu se vopsesc ouă

De ce se ține post negru în Vinerea Mare. Se oprește lucrul, nu se vopsesc ouă
Ce e interzis să faci în Vinerea Mare. De ce se ține post negru?

Există o serie de ritualuri păstrate de tradiția populară care se practică în ultima vineri din Postul Mare, zi care echivalează cu răstignirea și moartea Mântuitorului pe cruce. Vezi ce este interzis să faci în Vinerea Mare.

De ce se ține post negru

Vinerea Mare este ziua în care fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, a fost biciuit, scuipat, și răstignit pe cruce între doi tâlhari, murind pentru mântuirea lumii. Se spune că cine păstrează postul negru în Vinerea Patimilor, Vinerea Seacă sau Vinerea Neagră, se va bucura de spor și sănătate.

Biserica comemorează în Sfânta Vineri patimile lui Hristos, motiv pentru care această zi este aliturgică, adică în care nu se oficiază Sfânta Liturghie.

În dimineața acestei zile, înainte de răsăritul soarelui, oamenii obișnuiau să meargă desculți prin rouă, sau să se scalde în ape curgătoare, având credința că astfel vor fi sănătoși pe tot parcursul anului.

Ce e interzis să faci în Vinerea Mare. Nu se vopsesc ouă

Potrivit tradiției populare, cine serbează Vinerea Mare și nu se îndeletnicește cu lucrurile lui, va primi ajutor din partea lui Dumnezeu și îi va merge bine tot anul, fiind ferit de necazuri.

Legenda spune că în Vinerea Mare fetele nemăritate fac vrăji pentru a fi cerute în căsătorie
Legenda spune că în Vinerea Mare fetele nemăritate fac vrăji pentru a fi cerute în căsătorie

„Gospodinele sunt sfătuite să vopsească ouăle fie în Joia Mare, fie sâmbătă, înaintea Pastelui, în niciun caz în Vinerea Mare. În această zi nu ar trebui să se facă nimic. De asemenea, este bine ca ouăle să fie vopsite în roşu deoarece aceasta culoare este sângele Mântuitorului. În Vinerea Mare, credincioşii ţin Post Negru pentru iertarea păcatelor şi pentru a avea spor şi sănătate“, a explicat părintele Paul Tudorache, potrivit adevarul.ro.

În Vinerea mare nu se spală, nu se coase, și nu se sacrifică păsări ori animale. Ba chiar există superstiția că postul negru te ferește dureri de cap și vei ști când vei muri, cu trei zile înainte. Se mai spune că în această zi, fetele nemăritate fac vrăji de dragoste pentru a fi cerute de nevastă.