Ziua Bucureștiului 2022. Mesajul transmis de primarul Capitalei, Nicușor Dan: „Iubesc acest oraș”

Ziua Bucureștiului 2022. Mesajul transmis de primarul Capitalei, Nicușor Dan:
Ziua Bucureștiului 2022

Ziua Bucureștiului 2022. Primăria Capitalei a organizat, în perioada 16-18 septembrie, o serie de evenimente culturale, cu ocazia sărbătoririi „Zilele Bucureștiului”. Evenimentul a marcat 563 de ani de existență a Capitalei.

Ziua Bucureștiului 2022. De ce a fost aleasă pe 20 septembrie?

Ziua Bucureștiului marchează 563 de ani de la atestarea documentară a Capitalei. Momentul a fost sărbătorit, weekend-ul trecut, printr-o serie de evenimente cultural. Cu toate acestea, nu multă lume știe de ce a fost aleasă data de 20 septembrie ca și ziua Capitalei.

Prima mențiune documentară a „cetății București” datează din 20 septembrie 1459, ca reședință domnească. Această mențiune se regăsește într-un hrisov al lui Vlad Țepeș, domn al Țării Românești. Documentul era redactat în slavonă, limba oficială de cancelarie a Țării Românești.

Lucruri despre București pe care nu le știai

 1. Inițial, Arcul de Triumf a fost construit din lemn, în anul 1992, pentru a onora curajul soldaților români care au luptat în primul război mondial.
 2. Orașul București a fost desemnat capitala Țării Românești în anul 1659. Cel care a făcut marele anunț a fost domnitorul Gheorghe Ghica.
 3. Primele omnibuze cu cai au fost inaugurate în anul 1840, în București. A fost printre primele orașe din Europa care aveau astfel de mijloace de transport.
 4. Cea mai veche clădire din Capitală este Muzeul Theodor Pallady, fiind construită în anul 1750.
 5. Casa Poporului este a 2-a cea mai mare clădire din lume, cea mai scumpă și cea mai grea construită vreodată, potrivit Academiei Recordurilor Mondiale.
 6. Primul drum construit în București a fost „Drumul de Lemn”, care astăzi este Calea Victoriei. Pe atunci, strada era pavată cu trunchiuri de copaci.

Mesajul lui Nicușor Dan de Ziua Bucureștiului 2022

Primarul general al Capitalei a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Bucureștiului. Acesta și-a exprimat speranța că administrația, alături de locuitori, să dezvolte orașul în armonie cu trecutul și să-l transforme în unul „prietenos”.

„Bucureştiul împlineşte astăzi 563 de ani de la prima atestare documentară. Iubesc acest oraş pentru istoria sa, pentru clădirile şi monumentele care s-au încăpăţânat să reziste veacurilor şi vremurilor, nu de puţine ori nemiloase. Îmi place acest oraş pentru că musteşte de viaţă în zilele şi serile de vară când străzile sunt deschise. Teatrele, parcurile monumente istorice, Delta din inima oraşului, cafenelele şi ceainăriile sunt doar câteva dintre atracţiile care dau farmec Capitalei.

Sper ca împreună să reuşim să transformăm Capitala României în ceea ce ne dorim cu toţii să fie: un oraş prietenos, dezvoltat în armonie cu trecutul, în care să ne dorim cu toţii să trăim”, a spus Nicușor Dan.

Weekend aniversar cu expoziții și concerte cu ocazia sărbătoririi „Zilelor Bucureștiului”

Bucureștii s-au bucurat de diferite evenimente culturale cu ocazia „Zilelor Bucureștiului”, atât de concerte, cât și de expoziții, activități recreative și multe altele. Iată câteva dintre acestea:

 • „Bucharest Jazz Festival” #9 (16-18 septembrie, Combinatul Fondului Plastic),
 • Expoziţia „De la Ţepeş la Brâncuşi – 5 secole de istorie şi cultură în spaţiul românesc” (16 septembrie – 22 octombrie, ARCUB – Hanul Gabroveni),
 • „Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană” (17-18 septembrie, Calea Victoriei),
 • „Dâmboviţa Delivery” (16-18 septembrie, Timpuri Noi – Mihai Bravu)
 • Concertul „Poveste din Bucureştiul de odinioară” (18 septembrie, Teatrul Odeon).

Citește și: Zilele Bucureștiului 2022 se desfășoară în perioada 16-18 septembrie. Weekend aniversar cu expoziții și concerte în Capitală