Ziua Bucureștiului 2022. Primăria Capitalei a organizat, în perioada 16-18 septembrie, o serie de evenimente culturale, cu ocazia sărbătoririi „Zilele Bucureștiului”. Evenimentul a marcat 563 de ani de existență a Capitalei.
Ziua Bucureștiului marchează 563 de ani de la atestarea documentară a Capitalei. Momentul a fost sărbătorit, weekend-ul trecut, printr-o serie de evenimente cultural. Cu toate acestea, nu multă lume știe de ce a fost aleasă data de 20 septembrie ca și ziua Capitalei.
Prima mențiune documentară a „cetății București” datează din 20 septembrie 1459, ca reședință domnească. Această mențiune se regăsește într-un hrisov al lui Vlad Țepeș, domn al Țării Românești. Documentul era redactat în slavonă, limba oficială de cancelarie a Țării Românești.
Primarul general al Capitalei a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Bucureștiului. Acesta și-a exprimat speranța că administrația, alături de locuitori, să dezvolte orașul în armonie cu trecutul și să-l transforme în unul „prietenos”.
„Bucureştiul împlineşte astăzi 563 de ani de la prima atestare documentară. Iubesc acest oraş pentru istoria sa, pentru clădirile şi monumentele care s-au încăpăţânat să reziste veacurilor şi vremurilor, nu de puţine ori nemiloase. Îmi place acest oraş pentru că musteşte de viaţă în zilele şi serile de vară când străzile sunt deschise. Teatrele, parcurile monumente istorice, Delta din inima oraşului, cafenelele şi ceainăriile sunt doar câteva dintre atracţiile care dau farmec Capitalei.
Sper ca împreună să reuşim să transformăm Capitala României în ceea ce ne dorim cu toţii să fie: un oraş prietenos, dezvoltat în armonie cu trecutul, în care să ne dorim cu toţii să trăim”, a spus Nicușor Dan.
Bucureștii s-au bucurat de diferite evenimente culturale cu ocazia „Zilelor Bucureștiului”, atât de concerte, cât și de expoziții, activități recreative și multe altele. Iată câteva dintre acestea: