21 sept. 2020 | 10:13

Ziua Bucureștiului – 10 curiozități fascinante despre capitala României

Știri generale
Ziua Bucureștiului - 10 curiozități fascinante despre capitala României
10 curiozități fascinante despre București: capitala României.

Orașul București este capitala României și este, pentru turiști, un oraș plin de surprize. Cea mai mare clădire administrativă ca suprafață, pentru uz civil din lume, reprezentată de Palatul Parlamentului, poate fi vizitată aici. În perioada 20-24 septembrie, în fiecare an, au loc Zilele Bucureștiului. Aceste eveniment conține diverse spectacole culturale, cum ar fi: de teatru, dans, muzică, lansări de carte și alte activități.

10 curiozități despre capitala României: Ziua Bucureștiului

Bucureștiul era împărțit pe culori, din 1800 și până în 1947:

  • galben
  • roșu
  • negru
  • albastru
  • verde.

În centrul capitalei era culoarea roșie care a dispărut în anul 1925, fiind împărțită între primării de: galben, negru, albastru și verde.

10 locuri fascinante din capitală

Calea Victoriei

Calea Victoriei este considerată coloana vertebrală a Bucureștiului. Deține această denumire încă de pe data de 8 octombrie 1878, chiar după Războiul de Independență, când în capitală intra triumfător armata română. Până la aceea vreme era cunoscută ca Podul Mogoșoaiei.

Prima stradă pavată din București este Podul Mogoșoaiei. Aceasta era pavată cu trunchiuri de copaci, fapt care a dus la denumirea de pod. La intrarea în Hanul lui Manuc, este singurul loc în care mai putem vedea astăzi pavajul din lemn de stejar. Cele mai multe clădiri care sunt declarate monument istoric, din București, se află aici.

Grand Hotel du Boulevard

Acesta a fost primul hotel din București care avea apă curentă în camere. După 1904 a beneficiat de curent electric și ascensor.

Pereții erau decorați cu tablouri de artă care puteau fi cumpărate și în restaurant se serveau fructe de mare.

Teatrul Odeon

Este opera de artă a arhitectului Grigore Cerkez. Are tavanul retractabil, fiind singura clădire de teatru de acest gen din Europa și a doua din lume. De la 1911 funcționează după același mecanism.

Casa Capșa

A fost înființată în 1881. Pentru produsele sale de cofetărie, a câștigat medalia de aur la expoziția de la Paris, din 1889-1900. În vizitele sale oficiale, Familia Regală oferea bomboane de ciocolată făcute la Capșa.

Gara Filaret

Gara Filaret este cea mai veche gară din București, fiind prima gară din capitală. Aceasta a fost inaugurată în prezența Principelui Carol, în anul 1869.

Muzeul Theodor Pallady

Muzeul Theodor Pallady sau Casa Melik este cea mai veche locuință din București. A fost construită în anul 1750 și se află pe strada Spatarului nr.22.

Palatul Telefoanelor

Palatul Telefoanelor a fost inaugurată în anul 1934 și era cea mai înaltă clădire din București, sau primul zgârie nori din Capitală, până în anii 70. Ea avea 52,5 metri și era construită în stilul Art Deco. Bucureștenii au boicotat-o și au refuzat să circule prin fața ei aproape doi ani.

Palatul Telefoanelor

10 curiozități care fascinează, despre capitala Românei: București.

Strada Sforii

În cartierul Rahova se află cea mai îngustă stradă din București, care are 198 cm.

Iluminatul cu petrol lampant

În 1857, Bucureștiul a fost primul oraș din lume care introducea iluminatul cu petrol lampant. Tot în acel an a fost inaugurat și cimitirul Bellu, unde au fost înmormântați oamenii de cultură din acea vreme.

Prima linie de tramvai tras de cai

Pe traseul: Gara de Nord – Calea Griviței – Luterana – TNB – Piața. Sf Gheorghe a circulat prima linie de tramvai tras de cai. Acestea au fost retrase din circulație în anul 1929.

Parteneri
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Vreme crâncenă în ziua alegerilor. Estimările ANM pentru duminică
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști: Drum lin pe aripile îngerilor
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
A MURIT DUMNEZEU! ERA mâna dreaptă a lui CEAUȘESCU
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro