Zile libere Revelion 2024. Ce vacanță vor avea românii la final de an

de: Anca Lupescu
18 10. 2023

Se apropie finalul anului și, odată cu el, mult așteptatele sărbători de iarnă. Zile libere Revelion 2024. Pentru majoritatea românilor, această perioadă reprezintă un prilej de bucurie, de petrecere a timpului liber cu cei dragi, dar și de odihnă bine meritată. Câte zile libere vor avea la dispoziție la final de an, și în ce zi a săptămânii va pică Revelionul în acest an.

Când cade Revelionul 2024

În 2024, data de 31 decembrie va cădea într-o zi de duminică, ceea ce va face ca noul an, 2024, să înceapă într-o zi de luni. 

Citește și: Câte zile libere vor fi în 2024. Sărbătorile legale la care se va face punte anul viitor

Pe de altă parte, Crăciunul este tot luni, lucru care aduce un avantaj pentru că vom avea mai multe zile libere. Totuși, pentru că atât Revelionul, cât și Crăciunul sunt într-o zi de luni, românii nu mai au parte de obișnuita minivacanță de o săptămână. 

Zile libere Revelion 2024

Faptul că Anul Nou, 1 ianuarie, va fi într-o zi de luni, este un avantaj pentru angajații din România, deoarece noaptea de Revelion va oferi două zile libere. 

Astfel, atât 1 ianuarie, cât și 2 ianuarie, sunt considerate zile libere din punct de vedere legal. 

Citește și: Când vor recupera elevii și profesorii ziua liberă de pe 5 octombrie. Cum a apărut Ziua Internațională a Educației

Românii se vor putea bucura de un weekend prelungit de de patru zile, începând cu ziua de 30 decembrie 2023 (sâmbătă) și terminând cu ziua de 2 ianuarie 2024 (marți) – ultima zi liberă legală a perioadei de Revelion.

Cu toate acestea, românii mai au parte de un weekend prelungit cu ocazia zilei de Sfântul Andrei și 1 Decembrie. Mai exact, Sfântul Andrei este sărbătoare legală și cade într-o joi, în timp ce 1 Decembrie Ziua Națională este și ea sărbătoare legală și este vineri.

Românii vor avea un weekend prelungi și vor lucra doar trei zile din săptămâna 27 noiembrie – 3 decembrie.

Ce vacanță vor avea elevii

Elevii se vor bucura de o altă vacanță scurtă înainte de finalul anului. În urmă cu ceva ani, prima vacanță importantă pentru elevi era cea de Crăciun, dar acum, potrivit structurii anului școlar, prima vacanță are loc în luna octombrie. 

În acest an, elevii vor intra în vacanță pe 28 octombrie și se vor întoarce la cursuri pe 6 noiembrie. Este vacanța dintre modulele de învățare sau semestre, așa cum era înainte.

Elevii și profesorii au avut o zi liberă și pe 5 octombrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Educației. Elevii vor recupera, totuși, această zi liberă.

Vezi și: Când vor avea românii următoarea minivacanță. Angajații se vor bucura de patru zile libere consecutive

Așadar, Crăciunul și finalul de an vin cu două weekenduri de câte 4 zile pentru români. O ocazie ideală pentru o scurtă vacanță prin țară, un mic city break sau o vizită la bunici în luna decembrie. 

Aceste zile libere pot fi prelungite de companiile care decid să ofere angajaților liber dinainte de Crăciun și să îi cheme înapoi la muncă pe 3 ianuarie. 

În funcție de domeniu, românii au zile libere care pot varia de la cele legale stabilite prin lege, la zile suplimentare, datorită domeniului sau a unei înțelegeri contractuale.