05 oct. 2023 | 14:39

Când vor recupera elevii și profesorii ziua liberă de pe 5 octombrie. Cum a apărut Ziua Internațională a Educației

Educație
Când vor recupera elevii și profesorii ziua liberă de pe 5 octombrie. Cum a apărut Ziua Internațională a Educației
Care este istoria Zilei internationale a educatiei

Elevii și profesorii au astăzi, 5 octombrie, o zi liberă de la ore. Ziua de 5 octombrie este așteptată cu nerăbdare de către elevii și profesorii din toată țara. Este o zi specială, deoarece marchează Ziua Internațională a Educației. Dar când vor recupera elevii și profesorii ziua liberă de pe 5 octombrie? În fiecare an, în această zi, conform structurii anului școlar, elevii și profesorii se bucură de o zi liberă pentru a marca și aprecia învățământul și educația. 

Ziua internațională a educației și istoria sa

Ziua Internațională a Educației a fost instituită de către UNESCO și a fost stabilită pentru a celebra educația și contribuția profesorilor la dezvoltarea societății. 

Citește și: Zi liberă mâine, 5 octombrie. Cine sunt românii care vor beneficia de ea

Această sărbătoare a fost inițial introdusă pentru a marca semnarea, în anul 1966, a recomandării UNESCO și a „Organizației Internaționale a Muncii privind statutul profesorilor”. 

Este un moment oportun pentru a sărbători importanței educației și a influenței profesorilor asupra copiilor.

În România, pe lângă Ziua Internațională a Educației, se sărbătorește și Ziua Învățătorului pe 5 iunie, recunoscând astfel contribuția profesorilor la formarea viitorului copiilor.

Structura Anului Școlar 2023-2024

Structura anului școlar 2023-2024 aduce cu sine o serie de noutăți și ajustări pentru elevi și profesori. Anul școlar a început la data de 11 septembrie și se desfășoară pe o durată de 36 de săptămâni de cursuri, cu excepții pentru anumite clase.

Vezi și: Câte zile libere vor avea elevii de Paște 2024. Anunțul momentului

Structura anului școlar 2023-2024 oferă elevilor și profesorilor din România un cadru bine definit pentru desfășurarea activităților educaționale, inclusiv perioadele de cursuri, vacanțe și programe speciale.

  • Pentru clasele a XII-a, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar se încheie la data de 7 iunie 2024, având o durată de 34 de săptămâni de cursuri.
  • Clasa a VIII-a va avea 35 de săptămâni de cursuri, încheindu-se la data de 14 iunie 2024.
  • Pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică, cu excepția claselor prevăzute la primul punct, și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar se întinde pe o perioadă de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 28 iunie 2024.

Când vor recupera elevii și profesorii ziua liberă de pe 5 octombrie

Ziua Internațională a Educației este un moment de recunoaștere a eforturilor și contribuției profesorilor la formarea viitoarelor generații. 

Pe 5 octombrie, elevii și profesorii au o zi liberă pentru a sărbători educația. Este o ocazie de a onora profesorii și de a evidenția rolul lor crucial în formarea unor generații întregi.

Vezi și: Cât valorează bursele elevilor în anul școlar 2023 – 2024. Când vor primi copiii banii pentru septembrie și octombrie

Reprezentanții școlilor vor lua propriile decizii cu privire la recuperarea orelor de curs pierdute pe 5 octombrie 2023, iar aceste decizii vor fi personalizate pentru fiecare instituție, variind în funcție de necesități și regulile proprii stabilite de aceasta.

Vacanțele Elevilor în Anul Școlar 2023-2024

Elevii vor beneficia de următoarele perioade de odihnă:

  • 28 octombrie 2023 – 5 noiembrie 2023
  • 23 decembrie 2023 – 7 ianuarie 2024
  • O săptămână de vacanță, la decizia Inspectoratelor Școlare, în intervalul 12 februarie 2024 – 3 martie 2024
  • 27 aprilie 2024 – 7 mai 2024
  • 22 iunie 2024 – 8 septembrie 2024

Pe parcursul anului școlar 2023-2024, școlile vor trebui să organizeze programele „Școala altfel” și „Săptămâna verde”. 

Vezi și: Se schimbă structura anului școlar 2023 – 2024? Anunțul oficial făcut de Ministerul Educației

Aceste programe sunt importante pentru diversificarea experiențelor educaționale ale elevilor și vor fi desfășurate în perioade distincte, cu o durată de cinci zile consecutive, între 11 septembrie 2023 și 26 aprilie 2024.

Parteneri
De ce a murit Ilina Pârvu de la Visuri la Cheie
Redactia.ro
Misterul „Cascadei de Sânge” a fost, în sfârșit, dezlegat. Locul devenise obsesie pentru geologii lumii
Click.ro
O femeie, fost ofițer de penitenciar, a fost condamnată la 15 luni de închisoare, după ce a fost filmată făcând sex cu un deținut
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor. Apartamentul e decorat în alb și bej și e pe două etaje / FOTO
Unica.ro
Vreme de primăvară în România. Temperaturile o iau razna
EVZ.ro
Cât de mult a schimbat-o divorțul pe Karmen Minune. La ce concluzie a ajuns artista după separarea de tatăl fetiței sale
Spynews
Avertisment pentru românii cu bani la saltea. Ce trebuie să faci cu numerarul din ianuarie 2025
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
TICHETE de 280 de lei pentru TOȚI ROMÂNII. Se DAU ȘI în 2025, PE LOC!
Mediaflux
Ce declarație de dragoste i-a făcut Daniel Niculae Cristinei Ich! Și-a exprimat sentimentele public pentru prima dată | FOTO
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Ce a putut să pătească Ramona Olaru, pe aeroport, în SUA. Vedeta a fost verificată la sânge de autorități
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro