Zile libere 2021 – câte libere legale avem și câte cad în weekenduri

Zile libere 2021 – câte libere legale avem și câte cad în weekenduri
Zile libere 2021 - câte libere legale avem și câte cad în weekenduri

Cu toții urmărim zilele libere în plus, câteva momente de relaxare și poate o mică escapadă la munte sau la mare. Ei bine, în anul ce urmează, în timpul săptămânii sunt 7 sărbători legale. Mai sunt și altele 8 care pică în weekend. Sunt 15 sărbători legale în România. Din punct de vedere al legislației, alte eventuale zile libere vor fi anunțate în primele 15 zile ale anului ce urmează. În acest fel, angajații și angajatorii au ocazia să-și organizeze din timp vacanțele și activitățile ce le vor desfășura în timpul liber.

Din păcate, spre deosebire de alte state ale Uniunii Europene, România mai puține zile libere legale. Dacă noi avem doar 15 zile libere, Lituania, Cipru și Belgia au 17-18. Elveția are chiar și 28. Potrivit reglementărilor UE, România va trebui să crească și ea numărul zilelor libere legale.

Zile libere legale în 2021

Luna ianuarie

Prima zi liberă din luna ianuarie este, desigur, și prima zi din an. Aceasta cade într-o vineri, fiind Anul Nou. A doua zi este 2 ianuarie, cade sâmbăta, desigur, și este a doua zi după Anul Nou. Următoare zi liberă din luna ianuarie este tocmai la sfârșitul ei. Pe 24 ianuarie, duminica, este Ziua Unirii Principatelor României. Aceasta comemorează unirea celor două „Principate dunărene” ale Țării Românești și Moldovei, din 1862. Această dată a marcat începutul statului modern al țării. Mai este cunoscută și sub numele de Ziua Unirii sau Ziua Micii Uniri.

Luna aprilie

Din păcate, în luna aprilie nu vom avea decât o singură zi liberă. Vinerea Mare ce cade într-o vineri, pe 30 aprilie. Paștele este sărbătorit conform calendarului iulian, folosit de Biserica Ortodoxă Răsăriteană. Pe de cealaltă parte, bisericile protestante, catolice și alte biserici occidentale folosesc calendarul gregorian. Paștele ortodox vine mai târziu decât data Paștelui neortodox, de cele mai multe ori.

Luna mai

În această zi avem 3 zile libere consecutive. 1, 2 și 3 mai. 1 mai cade sâmbătă și este Ziua Muncii. Pe data de 2 mai este Paștele ortodox și cade într-o zi de duminică. Este sărbătorit de aproximativ 250 de milioane de oameni în fiecare an în întreaga lume. Pe lângă România, mai este sărbătorit și în alte 23 de țări precum Rusia, Grecia, Ucraina, Bulgaria etc. Ziua de 3 mai cade într-o zi de duminică, se sărbătorește a doua zi de Paște ortodox.

zile libere 2021 Paștele Ortodox
zile libere 2021 Paștele Ortodox

Luna iunie

Prima zi liberă din luna iunie este și prima din lună. Pe 1 iunie este Ziua Copilului și cade în ziua de marți. Pe 20 iunie, duminica, vor fi Rusaliile. Iar pe 21 iunie, luni, a doua zi de Rusalii. Sunt sărbători foarte importante în România, fiind ultimele sărbători oficiale a sezonului pascal ortodox.

Luna august

Pe 15 august, duminica, are loc Adormirea Maicii Domnului. Aceasta este o sărbătoare cu vechime cunoscută de creștinii ortodocși. Însă, a devenit sărbătoare oficială în urmă cu câțiva ani.

Luna noiembrie

Luna noiembrie vine cu o singură zi liberă, în ziua de 30, marți. Atunci se sărbătorește Sfântul Andrei. Este considerat și sfântul patron al țării. Acesta a fost primul dintre apostolii lui Isus Hristos care a propovăduit creștinismul în sudul României.

Luna decembrie

Probabil toți suntem familiarizați cu luna decembrie și ce zile avem libere. Pe 1 decembrie, miercuri, sărbătorim Ziua Marii Uniri. În 1918, la această dată, Basarabia, Transilvania și Bucovina s-au alăturat României.

zile libere 2021 Craciunul
zile libere 2021 Craciunul

 

Pe 25, 26 decembrie, sâmbătă și duminică, sărbătorim Crăciunul și A doua zi de Crăciun. Crăciunul a fost sărbătorit încă de la introducerea creștinismului pentru prima oară. Cu toate acestea, a fost interzis între 1948 și 1989, în perioada comunismului.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI