Cum obțin părinții zile libere plătite după închiderea creşelor, grădiniţelor şi şcolilor

Cum obțin părinții zile libere plătite după închiderea creşelor, grădiniţelor şi şcolilor
Cum se acorda zilele libere pentru parinti, după ce scolile si gradinitele s-au inchis

Ministerul Muncii a emis un comunicat prin care face precizări cu privire la zilele libere plătite care le sunt acordate părinților din creșele, grădinițele și școlile care se află în scenariile 2 și, cu învățământ exclusiv online sau alternativ.

Cum obțin părinții zile libere plătite

Astfel, numărul zilelor libere plătite pentru părinții copiilor din creșele, grădinițele și școlile închise se acordă în funcție de perioada care este prevăzută de hotărârile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență local sau a Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență, conform actului normativ adoptat joi seara de către Guvern, se precizează în comunicatul remis astăzi de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, citat de Agerpres.

Astfel, Executivul a aprobat normele de completare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinți în vederea supravegherii copiilor şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, dar şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă, se precizează în comunicatul Ministerului Muncii.

Așadar, „noul act normativ stabileşte că, în situaţia în care activitatea didactică în unităţile de învăţământ, inclusiv în cele de educaţie antepreşcolară şi preşcolară, se desfăşoară în scenariile 2 şi 3, respectiv prezenţa prin rotaţie la şcoală sau exclusiv online, numărul zilelor libere se acordă în funcţie de perioada prevăzută de hotărârea Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă/Comitetului Municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă”, potrivit MMPS.

Cui se mai aplică măsura

Măsura se mai aplică şi pentru părintele sau reprezentantul legal care are în îngrijire, supraveghere şi întreţinere unul sau mai mulţi copii şcolarizaţi, care au boli cronice pentru care medicul de familie şi/sau medicul specialist au emis adeverinţe pentru realizarea educaţiei la distanţă, în contextul pandemic actual, se mai specifică în comunicatul Ministerului Muncii.

În acest caz, părintele trebuie să depună la angajator, pe lângă cererea de acordare a zilelor libere, copia certificatului de naştere al copilului şi declaraţia pe proprie răspundere a celuilalt părinte că nu a beneficiat de zile libere potrivit ordonanţei de urgenţă, dar şi o copie a adeverinţei eliberate de medicul de familie şi/sau medicul specialist.

Mai mult, Guvernul a decis ca, pentru situaţiile în care s-a stabilit aplicarea scenariului 2 sau 3, zilele libere plătite pentru părinţi se acordă numai după epuizarea opţiunilor prevăzute de reglementările legale în vigoare pentru desfăşurarea activităţii prin telemuncă sau muncă la domiciliu.

Conform legislaţiei în vigoare, părinţii ce au copii de până la 12 ani ale căror creşe, grădiniţe sau şcoli se închid în urma restricţiilor autorităţilor beneficiază de zile libere plătite la valoarea a 75% din salariul brut, însă nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI