Zelenski, nou mesaj despre România în plin război cu Rusia: „Va fi alături de noi în acest moment crucial”
După întâlnirile de ieri, de la Bruxelles, liderii NATO au anunțat mai multe măsuri pentru a ajuta Ucraina în fața invaziei rusești. Tot ieri, Volodimir Zelenski a dat publicității informații despre statele care și-au exprimat scepticismul față de aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană și cele care au fost ezitante în această privință.
Volodimir Zelenski: „Ucraina ar trebui să facă parte din UE în viitorul apropiat”
Joi, Volodimir Zelenski s-a adresat liderilor NATO prin intermediul unei legături video cu un discurs emoționant, descriind victimele atacului brutal al Rusiei. A reamintit că răspunsul UE la acțiunile Kremlinului din ultimii 8 ani a fost aproape întotdeauna tardiv și a cerut liderilor UE o aderare accelerată la Uniunea Europeană de data aceasta.
„Ucraina ar trebui să fie în UE în viitorul apropiat. Cel puțin aveți totul pentru asta”, a spus Volodimir Zelenski.
Volodimir Zelenski a enumerat toate țările UE, indicându-le pe cele a căror poziție este discutabilă. Potrivit Adevărul European, această listă se bazează pe date din discuțiile închise din UE, precum și pe discuțiile Kievului cu unele dintre aceste țări, numind 10 state care nu-și ascund poziția pro-ucraineană în discuțiile de aderare, descriindu-le ca fiind „pentru noi”.
Este vorba despre Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, Slovenia, Slovacia, Republica Cehă, Bulgaria și Croația. Separat, președintele a evidențiat Italia, care la început a avut îndoieli, dar mai târziu, după discursul lui în parlament, premierul italian Mario Draghi a declarat că UE pregătește decizii pozitive pentru Ucraina . „Vă mulțumim pentru sprijinul dumneavoastră!” Zelenski, conform publicației „Pravda Ucraina”
În opinia lui Zelenski poziția României este „una specială”
În același discurs Volodimir Zelenski a distins următorul grup de 9 țări , folosind formulări pozitive, dar mai vagi. Țările incluse în acest grup nu sunt susținători clari ai procedurii accelerate de aderare a Ucrainei la UE, dar vor vota pozitiv în timpul examinării celor ucrainene. Din acest grup fac parte Franța, Grecia, Finlanda, Malta, Danemarca, Cipru, Luxemburg, Suedia și România. Poziția acestei din urmă țări este specială.
„România știe ce înseamnă demnitatea, așa că va fi alături de noi în acest moment crucial”, a spus Zelenski.
Alte 6 state , potrivit președintelui, sunt problematice. Cu toate acestea, Zelenski și-a exprimat încrederea că va reuși să le convingă.
„Portugalia este practic … Olanda este rațională, așa că vom găsi un limbaj comun. Spania – vom găsi un limbaj comun. Belgia – vom găsi argumente. Austria – împreună cu ucrainenii – aceasta este o oportunitate pentru voi. Irlanda – practic.”
Citește și: NATO, apel clar către China. Ce a transmis Alianța în contextul războiului din Ucraina
Viktor Orbán luat la întrebări de președintele ucrainean
Separat Volodimir Zelenski a numit Ungaria. În ultimele săptămâni, guvernul ungar a făcut o serie de declarații antiucrainene, inacceptabile. Ca urmare, un sfert dintre votanții partidului de guvernământ maghiar acuză Kievul de război. Zelenski s-a adresat premierului Ungariei, Viktor Orbán, în cadrul summitului, amintindu-i istoria Ungariei în timpul Germaniei lui Hitler.
„Am fost la Budapesta, pe digul dumneavoastră. Am văzut Memorialul Pantofilor de pe Dunăre. Ascultă, Victor, știi ce se întâmplă în Mariupol? Du-te pe digul tău, uită-te la acei pantofi și vei vedea cum se pot repeta masacrele.” , a declarat Volodimir Zelenski.
Zelenski și-a încheiat discursul menționând statul care este în prezent un adversar cheie al integrării țării în UE, Germania despre care a spus „Credem că și Germania va fi alături de noi în momentul crucial. Glorie Ucrainei!”