Încă de la începutul conflictului ruso-ucrianean, Italia s-a poziționat de partea Occidentului. Guvernul de la Roma a fost de acord cu sancțiunile impuse de UE, adăugând altele noi pe teritoriul statului italian împotriva oligarhilor ruși de aici. Ulterior, premierul italian Mario Draghi a declarat că Vladimir Putin se angajează într-un șantaj care necesită o reacție rapidă, fermă și unită. Declarațiile premierului veneau după ce președintele rus a plasat forțele nucleare ale țării sale în stare de alertă maximă.
După o primă poziție dură împotriva invaziei în Ucraina, și adoptarea unor sancțiuni unilaterale în Italia, premierul italian a reacționat recent la acuzațiile de isterie antirusă, enunțate de un oficial rus.
Acuzațiile vin din partea unui înalt oficial al Ministerului rus de Externe care atacă sancțiunile aplicate împotriva Moscovei pentru invazia sa în Ucraina.
Alexey Paramonov, șeful departamentului european al Ministerului rus de Externe, a acuzat Italia că a căzut victimă acestei situații, într-o declarație pentru agenția de stat RIA Novosti. Oficialul declara pentru aceeași agenție, că Italia a uitat „într-o secundă” de relațiile de secole și de acordurile bilaterale.
Paramonov a declarat că Rusia a oferit „asistență semnificativă” Italiei în timpul primului val al pandemiei de coronavirus din 2020, la cererea ministrului italian al apărării, Lorenzo Guerini.
Ministerul de Externe al Italiei a reacționat imediat, declarând că „respinge cu fermitate declarațiile amenințătoare” ale Moscovei. Roma și partenerii săi vor continua să exercite toate presiunile pentru a opri invazia rusă în Ucraina, adaugă acesta.
Premierul italian Mario Draghi condamnă comparația dintre invazia Ucrainei și criza pandemică din Italia ca fiind „deosebit de odioasă și inacceptabilă”.
Așa cum a făcut în ultimele zile, președintele ucrainean Zelenski va avea o alocuțiune și în fața parlamentarilor italieni, după ce, nu cu mult timp în urmă, era acsultat și aplaudat la scenă deschisă în Parlamentul Marii Britanii.
pe 24 februarie, Italia l-a convoca pe ambasadorul rus după ce Kremlinul a lansat un asalt aerian și terestru asupra Ucrainei, despre care premierul Mario Draghi a spus că este o „agresiune nejustificată și neprovocată.”
„Guvernul italian condamnă atacul Rusiei asupra Ucrainei. Acesta este nejustificat și nejustificabil. Italia este aproape de poporul și instituțiile ucrainene în acest moment dramatic.
Lucrăm cu aliații europeni și NATO pentru a răspunde imediat, cu unitate și determinare.”, a declarat Draghi într-un comunicat, pe 24 februarie.
Draghi a convocat tot atunci o reuniune a comitetului de securitate al guvernului cu privire la ofensiva, care a fost lansată de președintele rus Vladimir Putin, după un discurs televizat surpriză.
Citește și: „Rusia trece la planul B” în Ucraina. Ce mișcări urmează să facă armata lui Vladimir Putin
Premierul Mario Draghi a mai declarat că avertismentul lui Putin, potrivit căruia cei care obstrucționează invazia Rusiei în Ucraina se vor confrunta cu „consecințe pe care nu le-ați întâlnit niciodată în istoria voastră”, constituie o amenințare la adresa europenilor.
„A tolera un război de agresiune împotriva unui stat suveran european ar însemna să punem în pericol, poate ireversibil, pacea și securitatea în Europa.
Nu putem permite ca acest lucru să se întâmple.”, a spus Mario Draghi.
Săptămâna trecută, în fața parlamentului italian de la Roma, Mario Draghi a declarat că este deschis la noi sancțiuni împotriva Rusiei și că cele deja în vigoare au fost extinse la Belarus.
Draghi a sugerat măsuri suplimentare care să vizeze magnații ruși prin crearea unui registru internațional al celor cu active în valoare de peste 10 milioane de euro. Fostul bancher central a propus, de asemenea, creșterea presiunii asupra băncii centrale a Rusiei, asigurându-se că Banca Reglementelor Internaționale participă la sancțiuni.
Instituția cu sediul la Basel a declarat luni că nu discută despre relațiile pe care le are cu alte bănci centrale, dar că „va urma sancțiunile și nu vom fi o cale de eludare a sancțiunilor.”
Premierul a mai spus că, deși nu există deocamdată semne de întrerupere a fluxurilor de gaze din Rusia, Italia trebuie să se pregătească pentru riscul unor represalii sau al unei noi înăspriri a sancțiunilor, conform celor de la Bloomberg.