23 mart. 2022 | 06:44

Volodimir Zelenski va participa la summitul NATO de la Bruxelles. Ce nu are voie să le solicite liderilor statelor membre

Politică
Volodimir Zelenski va participa la summitul NATO de la Bruxelles. Ce nu are voie să le solicite liderilor statelor membre
Volodimir Zelenski, liderul Ucrainei

Volodimir Zelenski va participa, joi, prin videoconferință la summitul extraordinar organizat în contextul războiului ruso-ucrainean de către statele membre NATO. Președintele li se va adresa liderilor cu privire la catastrofele umanitare care au loc în țara pe care o conduce.

Alianța Nord-Atlantică a anunțat participarea președintelui Zelenski în cadrul summitului extraordinar NATO

Deși Ucraina nu face parte din NATO, președintele Volodimir Zelenski a fost invitat să participe, joi, la summitul organizat de statele membre pentru a le transmite în direct situația extrem de grea cu care se confruntă Ucraina de o lună încoace. Din păcate, o parte din orașele Ucrainei au fost distruse în urma bombardamentelor rusești, iar sute de civili uciși în mod intenționat de trupele lui Vladimir Putin.

„Preşedintele Zelenski este invitat să se adreseze la summitul NATO prin legătură video. Aceasta va fi ocazia pentru liderii ţărilor aliate să îl audă vorbind în direct despre situaţia catastrofală în care se află poporul ucrainean din cauza agresiunii Rusiei”, a transmis un responsabil NATO într-un comunicat.

Purtătorul de cuvânt al lui Volodimir Zelenski, Serghei Nikiforov, citat de agenţia Interfax-Ucraina, a transmis că prședintele ucrainean va participa în mod activ la summit, cel puțin cu un discurs, iar cel mult, va asista la întreaga desfășurare a discuțiilor, prin videoconferință.

Purtătorul său de cuvânt a anunțat că Zelenski va dori să solicite ajutor din partea NATO, acesta putând fi oferit sub mai multe forme, unele dintre ele fiind discutate și până în prezent.

„Se poate face în mai multe moduri. Interzicerea spaţiului aerian, furnizarea Ucrainei a unor mijloace puternice de apărare aeriană şi aviaţie”, a spus el. Serghei Nikiforov a ținut să sublinieze că nu vor exista discuții privind noi formule de protecție a țării, ceea ce ar fi însemnat încălcarea înțelegerilor dintre țările membre.

Volodimir Zelenski, despre aderarea la NATO

În urmă cu câteva zile, președintele Ucrainei a transmis un mesaj prin care a explicat că NATO nu va aceepta țara ca fiind membră, astfel că este nevoie de găsirea unor noi soluții prin care Ucraina să poată primi garanția securității.

„Am înţeles cu toţii deja. Nu suntem acceptaţi în NATO pentru că alianţa se teme de Rusia. Asta este tot. Şi trebuie să ne calmăm şi să spunem: OK, trebuie alte garanţii de securitate”, a declarat Volodimir Zelenski, subliniind că în ciuda acestui aspect, există țări care doresc „să fie garanţii securităţii Ucrainei”.

De asemenea, un responsabil NATO a anunțat gradul de implicare pe care organizația l-ar putea avea în acest război.

„Aliaţii ajută Ucraina să facă respectat dreptul său fundamental de a se apăra, furnizându-i o cantitate importantă de echipamente militare esenţiale. În cursul summitului, aliaţii şi Ucraina vor lua în considerare ce pot face aliaţii pentru a-şi întări sprijinul (lor) pentru Ucraina” „, a explicat responsabilul NATO.

Summitul extraordinar organizat de NATO a fost convocat de secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, pentru joi, ziua în care la Bruxelles au loc şi un summit G7 şi un summit al Uniunii Europene. Președintele american, Joe Biden, va participa la toate trei, acesta anunțând că vor fi impuse sancțiuni noi împotriva Rusiei.

 

Parteneri
Doliu în familia regală. Regele Charles, devastat de durere
Redactia.ro
Cum face față Iulia, soția lui Christian Sabbagh, tuturor provocărilor cu un copil cu autism. Cât de mult a progresat fiul ei după transplantul cu celule stem: „Rezultatele sunt..”
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Scandalul amoros care zguduie campania electorală. SĂRUTUL care aruncă totul în aer / FOTO
Unica.ro
A murit un cunoscut milionar român. Om de afaceri controversat
EVZ.ro
Yamato Zaharia i-a făcut cadou lui Ovidiu Neveu un... cosciug! Regina Întunericului i-a fost complice: ”Îi arăt unde o să doarmă”
Spynews
Ungurii voiau să îngenuncheze Transilvania. Ce plănuia Ungaria în inima României
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
PENSIILE se MAJOREAZĂ din NOU de la 1 IANUARIE! BOLOȘ a anunțat: FONDURILE au FOST ASIGURATE
Mediaflux
Ion și Raluca Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, la un pas de divorț? „Suntem două pietre tari...”. Ce se întâmplă în căsnicia foștilor concurenți
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cu cât se vinde o garsonieră din București, situată într-un beci. Are un singur geam pentru aerisire, dar prețul e uriaș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro