Zelenski, discurs în Parlamentul României în plin război cu Rusia. Ce a avut de spus președintele Ucrainei VIDEO

Zelenski, discurs în Parlamentul României în plin război cu Rusia. Ce a avut de spus președintele Ucrainei VIDEO
Volodimir Zelenski a ținut un discurs în Parlamentul României

Astăzi, a fost o zi importantă pentru Parlamentul României. Întrunite în sesiune de urgență, cele două camere ale Parlementului, au asistat la mesajul transmis României de către Volodimir Zelenski. În discursul său a reamintit de crimele de război făcute de armata rusă în orașul Bucha. În același discurs a mulțumit României pentru ajutorul dat refugiaților, și a promis protecție minorităților de români care trăiesc și luptă pentru independența Ucrainei.

Florin Cîțu și mesajul pentru președintele Ucrainei

Astăzi în Parlamentul României, la invitația lui Florin Cîțu, președintele Ucrainei a acceptat să transmită un mesaj parlamentarilor români. Primul care a luat cuvântul a fost președintele Senatului României, Florin Cîțu.

„Este inadmisibil ceea ce se întâmplă acum în Ucraina. Vladimir Putin este un criminal, care sfidează orice lege, orice tratat internațional. A condus Rusia către un război ilegal. Masacrul de la Bucha nu trebuie să rămână nepedepsit. Domnule președinte prin gestul de merge în Bucha arată că sunteți un adevărat lider.

De aceea noi avem datoria de a nu rămâne pasivi. Toată Europa trebuie să facă mai mult, pentru că în fiecare oră în care noi vorbim despre ce trebuie să facem mai mult în Ucraina sunt omorâţi bătrâni, copii, femei, civili nevinovaţi.

(…) Rusia trebuie izolată complet din punct de vedere economic, poate că unii cred că este o măsură mult prea dură, dar niciun răspuns nu cred că e suficient de aspru pentru atrocităţile făcute Ucrainei.”, a declarat Florin Cîțu.

„Românii din Ucraina luptă pentru libertatea țării”

După discursul președintelui Senatului României, a urmat la tribuna Parlamentului și liderul parlamentarilor PSD, și președintele partidului social-democrat, Marcel Ciolacu, care de asemenea a reiterat suportul României. În discursul său, Marcel Ciolacu a reamintit și de minoritățile de români care trăiesc în Ucraina. Și românii din Ucraina luptă în aceste zile pentru independența Ucrainei, a declarat Marcel Ciolacu.

„Incepând cu 24 februarie ne confruntăm cu cea mai gravă criză de securitate de la finele celui De-al Doilea Război Mondial, prin invazia nejustificată a Federației Rusie impotriva Ucrainei. Ne alăturăm și de la această tribună pentru apărarea Ucrainei. Așa cum spuneam în 28 februarie, prin declarația Parlamentului României, respingem cu hotărâre comportamentul iresponsabil al Rusie. Cerem oprirea conflictului precum si retragerea armatei ruse din Ucraina.

Utimele zile ne-au arătat imagini oribile din Bucha care au făcut încojurul lumii. Nu putem accepta ca autorii acestor masacre să rămână nepedepsiți. Trebuie trași la răspundere imediat. Sprijinim o anchetă a Curtii Penale Internaționale. România a fost de acord cu acest demers încă din data de 2 martie.

Exprim întreaga solidaritate cu poporul ucrainean. Vă asigur că cetățenii care fug din calea războiului vor găsi ocrotire în România. Minoritățile de români din Ucraina luptă pentru libertatea țării în care trăiesc și merită mai multă atenție, și tocmai acest lucru reprezintă cea mai simplă expresie a legăturii dintre România și Ucraina.”, a declarat Marcel Ciolacu, președintele PSD.

Volodimir Zelenski a ținut un discurs în Parlamentul României

De la invazia rusă în Ucraina, la 24 februarie, Zelenski a vorbit în parlamentele mai multor țări, printre care Marea Britanie, Canada, SUA și Germania. De asemenea, el s-a adresat Parlamentului European și liderilor NATO și ai Uniunii Europene. Volodimir Zelenski s-a adresat astăzi Parlamentului României prin videoconferință.

„Este începutul unei anchete, nu avem toate dovezile, toate gropile în care oamenii au fost îngropați. Militarii au torturat oamenii, sunt mult mai mulți decât cunoaștem acum. De ce au făcut asta, pe 3 aprilie? Rușii au publicat un articol în care au scuzat masacrul.

Articolul a descris o procedură în care justifică distrugerea a ceea ce este ucrainean. Doresc dezucraineerea țării, ștergerea numelui, moartea multor oameni. Asta scrie agenția de stat a Federației Ruse unde, fără cenzură, nu se poate scrie nimic. Ce nu respectă poziția asta, nu trece de cenzură. Ei nici măcar nu se ascund, vorbesc deschis despre scopul războiului din Ucraina.”, și-a început discursul Volodimir Zelenski.

Citește și: Volodimir Zelenski, decizie fără precedent după crimele de război comise în Ucraina. Cum vor fi pedepsiți responsabilii acestor tragedii

„Masacru de nevinovați”: atrocitățile Rusiei din Bucha

În discursul de astăzi din Parlamentul României, Volodimir Zelenski a reamintit de atrocitățile din orașul Bucha, din regiunea Kiev, făcând o paralelă la evenimentele din Decembrie 1989 care au dus la căderea regimului condus de Nicolae Ceaușescu.

„Lumea a fost îngrozită să vadă cadavrele de la Bucha. Lumea a înțeles ce se întâmplă: vor distrugerea unei națiuni. În 89 a murit Ceaușescu, după mulți ani s-a descoperit că persoană era inadecvată. S-a descoperit că trag lumea în jos, în sărăcie, refuză progresul.

Regimul se baza pe frică, cenzură și poporul român s-a ridicat, s-a apărat. Ceaușescu, soția lui și anturajul lui nu puteau fi convinși de nimic. La fel este și în Rusia.”, a mai spus președintele ucrainean.

Înainte de a vorbi în Parlamentul României, Zelenski a fost în teren. Președintele ucrainean a vizitat orașul Bucha, unde au avut loc atrocitățile făcute de trupele rusești.

Volodimir Zelenski: „Este o țintă pentru expansiunea rusă”

În aceste zile trupele rusești au trecut la bombardări masive asupra orașului Odessa, cel mai mare oraș portuar al Ucrainei. La finalul intervenției sale de astăzi din Parlamentul României, Volodimir Zelenski a vorbit și despre acest lucru, accentuând faptul că este imperativ necesar ca Vladimir Putin să fie oprit.

„Rușii sunt convinși că liderii europeni nu o să îi oprească, că sunt slabi. Doamnelor și domnilor, stimați români, trebuie să oprim acești oameni inadecvați care s-au obișnuit să nu fie pedepsiți. Trebuie să oprim împreună oamenii care vor să facă genocid în Europa.

Vor să ocupe Odesa, de acolo e un pas până în Moldova. Este o țintă pentru expansiunea rusă. Este fundamental să apărăm statalitatea Moldovei și securitatea în zona Dunării, Mării Negre.”, a mai spus Zelenski.

Citește și: Volodimir Zelenski, apariție emoționantă la Gala Premiilor Grammy 2022. Ce le-a transmis cântăreților

„Rusia trebuie privată de toate resursele”

Încă odată, așa cum a cerut în toate discursurile din ultima vreme, Volodimir Zelenski le-a cerut politicienilor români să înăsprească sancțiunile locale, prin blocarea tranzitului de mărfuri dinspre și spre Rusia.

„Au fost impuse sancțiuni și războiul durează de 40 de zile. Rusia trebuie privată de toate resursele, inclusiv financiare. Opriți porturile, opriți împorturile din Rusia, orice tranzit cu mărfuri. Fiecare politician trebuie să susțină, sub orice formă, Ucraina cu armament.

Va câștiga libertatea sau tirania. Militarii ruși trebuie să răspundă în fața legii pentru teritoriile ocupate în Ucraina. Pentru crimele comise. Sunt convins că România va susține tot ce trebuie pentru a impune dreptatea. Firmele românești vor ajuta la refacerea Ucrainei după război.

Avem nevoie de susținere pentru a reface viața aici. Vă mulțumesc pentru tot ajutorul acordat refugiaților. Sperăm ca Rusia să renunțe la război și oamenii să se întoarcă acasă. Este o apropiere și mai mare între popoarele noastre. Vreau un dialog cu România pentru a oferi protecție minorităților din țara voastră, dar și din Ucraina.”, și-a încheiat discursul Volodimir Zelenski.

Deși a început cu mici probleme de ordin tehnic, discursul președintelui ucrainean a fost aplaudat la scenă deschisă la final.