Zelenski, anunț de ultimă oră despre următorii pași pentru Ucraina în urma invaziei ruse. „Situația de pe teren se schimbă din oră în oră”

Zelenski, anunț de ultimă oră despre următorii pași pentru Ucraina în urma invaziei ruse. „Situația de pe teren se schimbă din oră în oră”
Volodimir Zelenski: „Folosiți acești bani pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei”

Pagubele materiale aduse clădirilor și infrastructurii Ucrainei în urma invaziei Rusiei au ajuns la aproximativ 60 de miliarde de dolari. Acestea vor crește și mai mult pe măsură ce războiul continuă, a declarat joi președintele Băncii Mondiale, David Malpass. Oficialul a mai declarat în cadrul unei conferințe a Băncii Mondiale privind nevoile de asistență financiară ale Ucrainei că estimarea timpurie a costurilor restrânse ale pagubelor nu include costurile economice în creștere ale războiului pentru Ucraina. Tot joi, Volodimir Zelenski s-a adresat în ședință comună celor două foruri bancare internaționale, Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional.

Banca Mondială estimează pagubele din Ucraina la aproximativ 60 de miliarde de dolari până acum

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un discurs virtual la conferință, a subliniat costuri și nevoi de finanțare mult mai mari. Acesta a spus  că Ucraina are nevoie de 7 miliarde de dolari pe lună pentru a compensa pierderile economice cauzate de invazia Rusiei în țara sa. „Și vom avea nevoie de sute de miliarde de dolari pentru a reconstrui toate acestea mai târziu”, a spus Zelenski.

El a declarat că comunitatea globală trebuie să excludă imediat Rusia din instituțiile financiare internaționale. Inclusiv Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional ar trebui să ia această măsură. Volodimir Zelenski a mai spus că toate țările „trebuie să fie pregătite imediat să rupă toate relațiile cu Rusia”.

La conferința organizată în marja reuniunilor de primăvară ale FMI și Băncii Mondiale au participat oficiali din domeniul finanțelor din mai multe țări, inclusiv secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, care a declarat anterior că Statele Unite își vor dubla angajamentul de ajutor direct nemilitar la 1 miliard de dolari. Blocada rusă a porturilor de la Marea Neagră a blocat exporturile ucrainene, afectând siguranța alimentară mondială, a mai spus Zelenski.

Volodimir Zelenski: „Folosiți acești bani pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei”

Zelenski a mai spus că a cerut țărilor să impună noi sancțiuni și înghețarea activelor rusești. Să folosească acești bani pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei după război. Cu banii opriți să ajute la a plăti pentru pierderile suferite de alte țări.

În cadrul unei conferințe de presă, Yellen a declarat că Rusia ar trebui să suporte o parte din costurile de reconstrucție ale Ucrainei. Dar ea a avertizat că utilizarea rezervelor confiscate ale băncii centrale rusești în Statele Unite pentru a reconstrui Ucraina ar fi un „pas semnificativ” care ar necesita discuții și un acord cu partenerii internaționali.

„Este clar că costurile de reconstrucție, în cele din urmă, în Ucraina vor fi enorme. Așteptarea ca Rusia, într-un fel sau altul, să ajute la furnizarea unei părți din ceea ce este necesar pentru ca Ucraina să construiască este un lucru pe care cred că ar trebui să îl urmărim. Este unul la care ar trebui să vă gândiți cu atenție la consecințele acestuia. Nu aș vrea să fac acest lucru cu ușurință”, a spus Yellen, conform Reuters.

Premierul ucrainean Denys Shmihal a declarat că PIB-ul Ucrainei ar putea scădea cu 30% până la 50%. Pierderile directe și indirecte ajungând, astfel, la 560 de miliarde de dolari până în prezent. Acest total este de peste trei ori mai mare decât dimensiunea economiei Ucrainei, de 155,5 miliarde de dolari în 2020, potrivit datelor Băncii Mondiale.

Dacă nu oprim acest război împreună, pierderile vor crește dramatic”, a declarat Shmihal. Premieru a mai adăugat că Ucraina va avea nevoie de un plan de reconstrucție similar Planului Marshall de după cel de-al Doilea Război Mondial.