Cel mai bogat om din Ucraina, anunțul care bucură milioane de oameni. Ce se întâmplă în război

Cel mai bogat om din Ucraina, anunțul care bucură milioane de oameni. Ce se întâmplă în război
Cât valorează miliardarul ucrainean

Miliardarul ucrainean Rinat Akhmetov este fondatorul și președintele System Capital Management (SCM). Se numără printre cei mai bogați oameni din Ucraina. În aprilie 2022, el a fost listat ca fiind a 687-a cea mai bogată persoană din lume, cu o avere netă estimată la 4 miliarde de dolari. Akhmetov este proprietarul și președintele clubului de fotbal ucrainean Șahtar Donețk. Într-un interviu, acordat recent agenției de presă Reuters, a promis că va ajuta la reconstrucția orașului Mariupol. În orașul care astăzi este o ruină, miliardarul are sediul companiei sale miniere și siderurgice. Miliardarul a promis că va ajuta pentru a restabili ca Ucraina să redevină un competitor global după „victoria Ucrainei în acest război”.

Rinat Akhmetov își pune miliardele la bătaie pentru reconstrucția orașului Mariupol

Cel mai bogat om din Ucraina s-a angajat să ajute la reconstrucția orașului asediat Mariupol, un loc apropiat inimii sale. Rinat Akhmetov și-a văzut imperiul de afaceri distrus de opt ani de lupte în estul Ucrainei. Cu toate astea, rămâne sfidător, sigur că ceea ce el numește „soldații noștri curajoși” vor apăra orașul de la Marea Azov.

Deocamdată, însă, compania sa Metinvest, cel mai mare producător de oțel din Ucraina, a anunțat că nu își poate onora contractele de furnizare. Miliardarul spune că grupul său financiar și industrial SCM Group își achită obligațiile de plată a datoriilor. De cealaltă parte, producătorul său privat de energie DTEK „și-a optimizat plata datoriilor” în cadrul unui acord cu creditorii.

„Mariupol este o tragedie globală și un exemplu global de eroism. Pentru mine, Mariupol a fost și va fi întotdeauna un oraș ucrainean.

Cred că bravii noștri soldați vor apăra orașul, deși înțeleg cât de greu și dificil este pentru ei,”, a declarat Rinat Akhmetov pentru Reuters.

Cât valorează miliardarul ucrainean

3,9 miliarde de dolari. Atât valorează Rinat Akhmetov, potrivit datelor Forbes, care monitorizează în timp real averea. Valoarea netă a lui Akhmetov a scăzut de la aproximativ 15,3 miliarde de dolari în 2013, înainte de anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.

Akhmetov a lăudat pasiunea și profesionalismul președintelui Volodimir Zelenski în timpul războiului,. Declarațiile par să aplaneze relațiile după ce liderul ucrainean a declarat anul trecut că conspiratorii care sperau să îi răstoarne guvernul au încercat să îl implice pe omul de afaceri. Rinat Akhmetov a calificat atunci acuzația drept „o minciună absolută”.

„Iar războiul nu este cu siguranță momentul pentru a fi în dezacord… Vom reconstrui întreaga Ucraină. Sunt convins că, în calitate de cea mai mare întreprindere privată din țară, SCM va juca un rol-cheie în reconstrucția postbelică a Ucrainei.

Vom avea cu siguranță nevoie de un program internațional de reconstrucție fără precedent. Un Plan Marshall pentru Ucraina.”, a declarat miliardarul, adăugând că s-a întors în țară pe 23 februarie și că de atunci se află acolo.

Mariupol este un oraș portuar de aproximativ 400.000 de locuitori de lângă Marea Azov. Orașul a fost devastat de bombardamentele rusești într-un asediu care durează de săptămâni. Forțele rusești au bombardat un teatru din oraș în care se adăposteau sute de civili.

În urma bombardamentelor au ucis cel puțin 300 de persoane, iar accesul la proviziile umanitare de bază a scăzut. Primarul din Mariupol, Vadim Boichenko, a declarat pentru Associated Press că peste 10.000 de locuitori au murit și preconizează că numărul real al morților s-ar putea dubla.