Zeci de mii de români sunt în pericol, deși nu știu asta. Poliția îți confiscă pe loc dacă ai așa ceva în casă. Amenda e uriașă!

Zeci de mii de români sunt în pericol, deși nu știu asta. Poliția îți confiscă pe loc dacă ai așa ceva în casă. Amenda e uriașă!
Zeci de mii de romani sunt in pericol, desi nu stiu asta. Politia iti confisca pe loc daca ai asa ceva in casa. Amenda e uriasa!

Zeci de mii de români sunt în pericol, deși nu știu asta! O lege interzice să faci așa ceva în gospodărie, deși nimeni nu înțelege de ce este atât de grav. Despre ce este vorba, anunț major pentru români. Cine nu respectă regulile în vigoare riscă o amendă usturătoare.

Ce face poliția în momentul în care vede că ai așa ceva în casă

Toamna, românii obișnuiesc să prepare în propria gospodărie țuică, fie de mere, prune sau struguri. Doar că această practică este interzisă prin lege! Persoanele care produc țuică în acest fel riscă să fie sancționate cu amendă și cu confiscarea producției, potrivit legislației în vigoare care interzice acest lucru.

Un bărbat din localitatea Corabia, județul Olt, nu a ținut cont de această regulă și s-a trezit cu inspectorii ANAF în ogradă. În vârstă de 80 de ani, gospodarul a fost amendat cu suma de 5000 de RON de către inspectorii ANAF, pentru că a produs ilegal alcool, mai exact țuică. De asemenea, bărbatul este cercetat penal, deoarece, în urma unor percheziţii, s-a descoperit în locuința sa o cantitate de peste 7.500 de litri de ţuică.

Ce au găsit oamenii legii

Poliţiştii din cadrul Inspectratului Județean Olt au găsit în casa bărabtului de 80 de ani cazane artizanale de distilat alcool şi 7.556 litri de ţuică depozitată în butoaie de plastic, precum şi 9.250 de euro şi 16.650 de lei. Sumele de bani şi o cantitate de 536 de litri de alcool au fost confiscate de oamenii legii. O cantitate de 7.020 de litri de alcool a fost sigilată şi lăsată în custodia bătrânului.

„În cauză se efectuează cercetări pentru deţinerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false”, se arată în comunicatul de presă transmis de IPJ Olt.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) l-a sancționat pe gospodar cu suma de 5000 de lei, în urma solicitării la locul percheziţiilor de către poliţişti.

Ce spune Codul Fiscal

Potrivit Codului Fiscal, o persoană fizică nu poate avea în proprietate, fără a plăti accize, mai mult de 10.000 ţigarete, 400 ţigări de foi de 3 grame, 200 ţigări de foi mai mari de 3 grame. De asemenea, este interzis să ai peste 1 kg tutun de fumat, alcool etilic peste 40 litri, băuturi spirtoase peste 200 litri, produse intermediare peste 300 litri, băuturi fermentate, altele decât bere şi vinuri, peste 300 litri.

Legislația în vigoare spune clar că distilarea băuturilor spirtoase, așa cum este țuica, este strict interzisă în gospodăriile proprii. În cazul în care cineva dorește să producă țuică, trebuie mai întâi să declare că asta intenționează să facă, apoi să se înscrie la birourile vamale pentru plata accizelor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI