Anul 2022 are premize sumbre când ne referim la ceea ce se va întâmpla cu prețul gazelor naturale. Cererea de petrol s-a prăbușit la începutul blocajelor din 2020, pe măsură ce călătoriile cu avionul, călătoriile în croazieră și deplasările zilnice la birou s-au evaporat. Acumularea ulterioară a ofertei de țiței, și lipsa locurilor de depozitare a acestuia, a dus la scăderea prețului futures al țițeiului produs pe plan intern pentru scurt timp în aprilie 2020. În punctul cel mai de jos al prăbușirii, vânzătorii de contracte plăteau cumpărătorilor 37 de dolari pe baril pentru a cumpăra petrol.
În 2022, se așteaptă ca prețurile să crească din cauza încetinirii creșterii exporturilor de materie primă și a creșterii producției gazelor naturale din SUA. Banca Mondială, în raportul său estimează că prețurile gazelor naturale din SUA vor crește.
Raportul citează redresarea economică globală, vremea rece și întreruperile de aprovizionare ca fiind principalele cauze ale creșterii prețurilor gazelor naturale în 2022. Banca Mondială se așteaptă ca celelalte două repere, prețurile de import ale gazelor naturale din Europa și Japonia, să prezinte o dinamică diferită în 2022.
Se preconizează o creștere mai abruptă a prețurilor gazelor naturale europene și un mic declin al celor japoneze. Prognoza consensuală pentru 2022 din cele patru surse principale, EIA, Fondul Monetar Internațional (FMI), Banca Mondială și guvernul canadian, este o creștere de cel puțin 20% față de 2021.
În cazul unei conferințe recente pe marginea evoluției prețurilor gazelor naturale Eric Stab, directorul general al Engie România, a venit cu o prognoză sumbră. La Conferința Internațională de Gaze din România, Eric Stab declara că „Venirea unei ierni friguroase va goli depozitele de gaze și va determina o cerere mai mare de gaze naturale în timpul verii, astfel că prețurile gazelor naturale anul viitor ar putea fi relativ ridicate”, potrivit Agerpres.
Deși s-au aprobat OUG-urile cu privire la compensarea și înghețarea prețurilor la gazele naturale, analiștii din piață spun că anul viitor vom avea costuri mult mai mari. Motivul este strict legat de ce se întâmplă pe plan mondial, existând deja o criză a producției și transportului gazelor naturale dinspre Rusia spre Europa.
Oficialii companiilor furnizoare de gaze naturale spun că nu se știe ce se va întâmpla, dar ceea ce este sigur, este faptul că se vor opera noi majorări la prețurile gazelor naturale către clienții finali. O astfel de declarația a făcut-o și Eric Stab:
„Nu știu ce se va întâmpla cu prețurile. Din păcate, mă tem că nimeni nu știe ce se va întâmpla. Nimeni nu se aștepta la această creștere dramatică a prețurilor angro în ultimele 6 luni. În fiecare zi suntem cu toții surprinși de faptul că prețurile cresc, chiar dacă sunt la un nivel record. Sincer, nu știu ce se va întâmpla.
(..) În acest caz, s-ar putea să ne confruntăm cu prețuri relativ mari anul viitor. Nimeni nu știe ce se va întâmpla în continuare. Este important să ne asigurăm că există noi surse de gaze care să vină pe piață, deoarece avem un dezechilibru între cerere și ofertă în acest moment”, a declarat Eric Stab, conform Economedia.