Vremea schimbă foaia. România, sub atenţionare de furtuni violente. Gata cu temperaturile caniculare

Vremea schimbă foaia. România, sub atenţionare de furtuni violente. Gata cu temperaturile caniculare
România, sub atenţionare de furtuni violente!

Vremea schimbă foaia în România! Pentru astăzi și mâine ANM a emis trei avertizări. Priima avertizare este val de căldură, disconfort termic ridicat, a doua de instabilitate atmosferică temporar accentuată. A treia, valabilă până mâine, este instabilitate atmosferică accentuată  și ploi abundente. Cu toate astea, ANM anunță că România va fi sub atenţionare de furtuni violente.

Trei avertizări ANM pentru azi și mâine. Vremea schimbă foaia!

Ultimele trei luni, cel puțin, au fost caracterizate prin valori termice caniculare și grad mare de instabilitate atmosferică și disconfort accentuat. Mai toate avertizările din ultima vreme au fost, fie de Cod Portocaliu, chiar Roșu, și Cod galben de val de căldură și instabilitate termică.

Din păcate, nici ziua de azi nu a scăpat de aceste avertizări, fiind emise nu mai puțin de trei. Așa se face că astăzi ANM a emis două avertizări de Cod Galben și una de Cod Portocaliu, la nivelul aproximativ a întregului teritoriu.

Conform primei avertizări „Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în sud-est și local în sudul țării. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade.”

România, sub atenţionare de furtuni violente

Avertizarea de Cod Portocaliu, valabilă până mâine, 10 august, ora 10:00, este de instabilitate atmosferică temporar accentuată. COnform ANM, „La munte, în Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș, nordul Olteniei, nord-vestul Munteniei, mai ales după-amiaza și seara, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp și izolat 40…60 l/mp. În zonele montane și submontane vor fi perioade cu averse torențiale, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40…60 l/mp și pe arii restrânse de peste 70…80 l/mp. Acestea vor fi asociate și cu descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină.”

Și cea de a doua avertizare, de tip Cod Galben, valabilă tot până mâine, anunță că În Oltenia, în nord-vestul Munteniei, precum și în zona Carpaților Meridionali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp și izolat 40…60 l/mp. În majoritatea regiunilor, până la sfârșitul săptămânii, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.