Prăpăd în România. Avertizări meteo de cod galben și cod portocaliu

Prăpăd în România. Avertizări meteo de cod galben și cod portocaliu
Prăpăd în România. Avertizări meteo de cod galben și cod portocaliu. Sursa foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Meteoologii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au lansat avertizări de tip Cod Portocaliu și Galben pentru următoarea perioadă. Avertizările vor aduce prăpăd în țara noastră, vor fi ploi însemnate cantitativ, descărcări electrice, vijelii, precum și căderi de grindină.

Prăpăd în țara noastră. Avertizări meteo de cod galben și cod portocaliu în următoarele ore

Meteorologii ANM au emis un cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru intervalul 19 august, ora 10-19 august, ora 21. În această perioadă va fi prăpăd în România, vor cădea cantități de apă însemnate.

De asemenea, în intervalul menționat, în zonele Banatului, Crișanei, Maramureșului, Transilvaniei, precum și în nordul Moldovei, vor fi perioade cu ploi torențiale, descărcări electrice, vijelii, precum și grindină. Cantitățile de apă căzute în aceste zone vor depăși 30-40 de litri pe metrul pătrat și, pe arii restrânse, acestea vor ajunge la 50-70 de litri pe metrul pătrat.

Prăpăd în România. Avertizări meteo de cod galben și cod portocaliu
Prăpăd în România. Avertizări meteo de cod galben și cod portocaliu

Cod galben de instabilitate atmosferică

În plus, pentru același interval, meteorologii ANM au lansat o avertizare de Cod Galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. În intervalul avertizării, în nordul Moldovei, estul Olteniei și vestul Munteniei, precum și la munte, vor fi perioade cu poloi cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și grindină.

Cantitățile de apă cumulate în zonele enumerate mai înainte vor depăși 20-25 de litri pe metrul pătrat și izolat între 40 și 50 de litri pe metrul pătrat.

Cod portocaliu de ploi abundente

Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi semnalate, local și temporar, și în estul și sud-estul României. De asemenea, pentru intervalul 19 august, ora 21 – 20 august, ora 10, meteorologii ANM au lansat o avertizare Cod Portocaliu de cantități de apă însemnate.

Astfel, în intervalul menționat, local în Transilvania și la munte, vor fi ploi ce vor avea și caracter torențial, iar cantitățile de apă cumulate vor depăși 30-40 de litri pe metrul pătrat și, pe arii restrânse, acestea vor ajunge la 50-70  de litri pe metrul pătrat.

Cantitățile de apă vor ajunge la 50 de litri pe metrul pătrat

Potrivit prognozei ANM, pentru intervalul 19 august, ora 21 și 20 august, ora 21, va intra în vigoare o avertizare Cod Galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. În intervalul în care activează avertizarea meteo, în nordul, centrul și estul României, precum și la deal și la munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin ploi cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și căderi grindină.

De asemenea, cantitățile de apă vor depăși 20-25 de litri pe metrul pătrat și izolat 40-50 de litri pe metrul pătrat.